fbpx ...

Error’, dat is zoals overprikkeling voelt. Je hebt zoveel prikkels binnen gekregen, zoveel gezien, gehoord, beleefd in een korte tijd dat het té veel is geworden. Nu is ineens alles te veel. Je hoofd en lichaam kunnen niet meer normaal functioneren en schreeuwen om rust.

“My mind is like my internet browser. 19 tabs open with 3 of them frozen and I have no idea where the music is coming from.” – @LCaffeinated

Prikkels zijn tegenwoordig overal! Je telefoon met alle meldingen die hoorbaar, zichtbaar en misschien ook nog wel voelbaar via trilstand of zelfs via je smartwatch binnenkomen. Reclame borden langs de weg, in het openbaar vervoer en zelfs op de deur van de wc in de horeca. We omringen onszelf bijna 24/7 met prikkels. Niet gek dus dat overprikkeling steeds vaker voor lijkt te komen. Niet alleen hoogsensitieve personen (HSP), maar ook de ‘gewone mens’ heeft er steeds vaker last van.

 

overprikkeling

 

10x tips tegen overprikkeling

 

Hoe voorkom je nou dat je overprikkeld raakt in een wereld waar we 24/7 bereikbaar zijn en omringt worden door prikkels? Hierbij 10 handige tips tegen overprikkeling! 

 

Word je bewust van prikkels en zet meldingen uit

 

1. Word je bewust waar en wanneer er allemaal prikkels zijn. Bij ‘prikkels’ kun je denken aan álle sensaties die je met je zintuigen op doet (beelden, geluiden, geuren, smaken en gevoelens). Primaire prikkels, maar ook secundaire prikkels zoals: de achtergrond geluiden van de tram die door de straat rijdt, of die e-mail pop-up die af en toe rechtsboven in je scherm verschijnt. Het moment dat je je er bewust van wordt hoeveel er dagelijks bij je binnenkomt, is het moment dat je overprikkeling kunt gaan verminderen.

2. Zet je meldingen uit. Oké, deze tip is super voor de hand liggend en heb je waarschijnlijk al heel vaak voorbij zien komen. En dat is niet voor niets, want het is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je prikkeloverload te verminderen: Zet je meldingen uit. Welke meldingen zijn nou écht noodzakelijk? Als iemand je dringend nodig heeft kunnen ze je bellen, dus zelfs whatsapp kan wel van je toegangsscherm af. Hoe minder je getriggerd wordt hoe beter. En denk ook aan de meldingen op je computer. Is het echt nodig om elke keer een pop-up te zien en een geluidje te horen wanneer er een e-mail binnenkomt?

3. Op z’n kop. Besluit je toch wat meldingen aan te laten staan? Leg dan je telefoon af en toe ook eens weg. Helemaal uit je zicht, of op zijn minst op z’n kop zodat je niet naar je scherm kijkt. Hoe minder je je telefoon ziet, hoe minder je er mee bezig zult zijn.

 

Minder multitasken en bouw herstelmomenten in

 

4. Stop met multitasken. We doen het met z’n allen, maar eigenlijk is het niet echt effectief. Je kunt simpelweg niet met je volle aandacht bij meerdere dingen tegelijk zijn. Dus stopt met multitasken en pak taak voor taak op. Zo breng je focus aan en voorkom je overprikkeling.

5. Bouw gedurende de dag herstelmomenten in. Korte momentjes waarin je even stopt waar je mee bezig bent en je hersenen de tijd geeft om te herstellen van de taak die je net hebt voltooid. Haal heel bewust een kop thee en pak eens niet je telefoon terwijl de waterkoker warm aan het worden is. Staar even naar buiten en laat je gedachten hun gang gaan. Hoe vaker je je hersenen de tijd geeft om prikkels te verwerken, hoe beter je nachtrust en hoe minder overprikkeling voor zal komen.

6. Keuzes maken. Besteed jouw tijd en energie aan de dingen die je écht belangrijk vindt. Maak eens een lijstje met de dingen die jij belangrijk vindt in je leven en kijk af en toe of je daar wel aandacht aan besteed (bijv. gezond eten, fijne relatie met vrienden en familie, sporten, persoonlijke ontwikkeling, tijd voor hobby’s, etc.) Wedden dat ‘doelloos scrollen op Instagram’ daar niet bij zit?

 

overprikkeling

 

Ga voor een digital detox

 

7. Plan een digital detox. Van een uur voor het slapen geen scherm meer, tot een hele vakantie lang offline zijn. Het dwingt je hersenen weer even op andere dingen te focussen en het geeft je systeem de mogelijkheid niet de hele tijd alert te zijn voor meldingen. Krijg je alleen bij het idee van zo’n periode zonder je telefoon al stress? Dan kan het helpen zo’n detox aan je omgeving te communiceren. Als ze weten dat jij even niet bereikbaar bent, kun jij in alle rust genieten van je prikkelloze moment.

8. Kies voor jezelf. Wees niet bang voor FOMO (Fear Of Missing Out). Als jij kiest voor datgene voor jou belangrijk is dan leef je jouw leven en doe je wat voor jou goed voelt. De rest wordt dan vanzelf minder belangrijk.

9. Krijg je stress of word je onzeker van al die fantastische plaatjes die je op je socials voorbij ziet komen? Ontvolg ze dan. Verwijder iedereen door wie je onzeker wordt en kies in plaats daarvan voor inspirerende, motiverende mensen.

10. Focus op het analoge. Er is echt niets mis met het gebruik van alle digitale apparatuur. Ze zijn super handig en zorgen ervoor dat we veel meer gedaan krijgen in een korte tijd. Maar, ben jij je ook nog wel bewust van alle super mooie dingen die niet digitaal zijn? Probeer in je pauzes eens even niet naar je telefoon te grijpen en juist van de natuur te genieten. Kijk naar de wolken, luister naar de vogels, geniet van de zon. Zo balanceer je je schermtijd en voed je je brein weer eens met andere, rustigere prikkels.

 

overprikkeling

 

Overprikkeling voorkomen

 

Als je al deze tips, of zelfs maar een deel ervan, doorvoert zal je merken dat je rustiger wordt. De aanmaak van dopamine en adrenaline in je lijf zal minder worden en de stress die je bij overprikkeling ervaart maakt steeds meer plaats voor ontspanning. En als je na een tijdje weer merkt dat je veel met je telefoon of ander device bezig bent, check dan weer eens je schermtijd en je meldingen. Maar vooral: geniet van de dingen die je doet!

Liefs,
Denise

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

Latest posts by Denise (see all)