fbpx ...

Met dit handige overzicht van voeding voor Pitta dosha ontdek je hoe je jouw Pitta gerelateerde klachten in balans kan brengen! Heb je vaak last van PMS, een zware menstruatie, brandend maagzuur, veel zweten of overgangsklachten? Dan ga je veel hebben aan dit overzicht en alle praktische tips. Eerst even wat meer uitleg over Ayurveda, voordat je gaat ontdekken welke voeding Pitta dosha in balans brengt.  

 

Hoe werkt Ayurveda en de drie dosha’s?

 

Ayurveda is een eeuwenoude holistische geneeswijze die zichzelf al meer dan 5000 jaar heeft bewezen. Ayurveda verdeeld iedereen in drie hoofd constituties: Pitta, Vata en Kapha, deze welke ook wel de ‘dosha’s’ worden genoemd. Deze unieke body-mind constitutie is genetisch bepaald en je bij de geboorte mee van je ouders. Iedereen heeft alle dosha’s in zich. Bij de één is er net wat meer Vata aanwezig, bij de ander wat meer Pitta of Kapha. De dosha’s zijn voortdurend in beweging en ook te beïnvloeden door middel van voeding en lifestyle. Klik hier om meer te lezen over de drie dosha’s of doe mijn gratis dosha test, om te ontdekken welke dosha jij bent. 

Wanneer een dosha uit balans is door omstandigheden, kun je last krijgen van vervelende klachten. Als je een disbalans ervaart is de eerste stap vanuit de Ayurveda om te kiezen voor voeding en een lifestyle die dit in balans brengt, zodat je weer terug in balans komt. Terug naar je eigen natuur, wat ook wel je ‘Prakriti’ wordt genoemd. In deze blog ga je ontdekken hoe je jouw Pitta dosha kan balanceren met voeding voor Pitta dosha. 

Een goede spijsvertering is erg belangrijk binnen de Ayurveda, het is namelijk dé sleutel naar een goede gezondheid! Sommige mensen hebben een snelle spijsvertering en anderen juist een hele trage spijsvertering. Hetzelfde geldt voor andere processen in het lichaam, zoals de manier waarop je denkt, hoe jouw darmen werken of jouw huid eruit ziet. We zijn allemaal uniek, maar toch heeft elk lichaam ook veel gemeen. 

 

Voeding voor Pitta dosha Ayurveda

 

Wat is Pitta dosha?

 

De Ayurveda bekijkt alles vanuit de vijf elementen en Pitta dosha bestaat uit de elementen vuur en water. Deze dosha is verantwoordelijk voor alle transformatie in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de stofwisseling en de spijsvertering, maar ook het verdelen van de energie. Pitta is gekoppeld aan de dunne darm. Daarnaast is het Pitta seizoen is de zomer. Deze dosha wordt geassocieerd met een tijger, omdat ze recht op hun doel afgaan, goed kunnen eten (en verteren) en vaak doordringende ogen hebben. Misschien dat jij jezelf hier ook wel in herkent?

 

Het Pitta lichaam in balans

 

Jouw gewicht is gemiddeld en je hebt een natuurlijke aanleg om spieren te kweken. Je ogen zijn vaak erg doordringend, zoals felblauw of felgroen. Je lippen zijn niet groot of klein, eigenlijk precies er tussenin. Daarnaast zijn je haren (meestal) stijl. Je huid is erg zacht (licht olieachtig) en je hebt aanleg om snel te blozen.

 

Het Pitta lichaam uit balans

 

Wanneer Pitta dosha uit balans is, kun je dit herkennen aan PMS, een zware menstruatie, brandend maagzuur, hartkloppingen, huiduitslag, dunne ontlasting, zonneallergie, extreme zweetlucht, hoge bloeddruk of koorts. Een Pitta disbalans begint vaak bij pubers met acne en resulteert op latere leeftijd in hormonale klachten, hartklachten of ontstekingen in het lichaam.

 

De Pitta mind in balans

 

Iemand met veel Pitta in zijn of haar constitutie is een natuurlijke leider, ondernemend, zelfverzekerd en intelligent. Van nature is Pitta erg doelgericht en dol op uitdagingen. Het liefst een uitdaging waarbij een planning aan te pas komt, want gestructureerd werken past ook bij Pitta dosha. Op de werkvloer ben je iemand die graag de controle heeft, taken uitdeelt, houdt van een discussie en daarnaast het liefst alles meteen wilt oplossen. Pitta’s kunnen ook prima alleen werken. Managers en ondernemers hebben bijvoorbeeld veel Pitta dosha in zich. Ook op andere vlakken houdt Pitta wel van een uitdaging, zoals het rennen van marathons.

 

De Pitta mind uit balans

 

Wanneer Pitta dosha uit balans is kun je dit herkennen aan geïrriteerdheid of zelfs woede. Bij te veel Pitta in je systeem kun je bij een ruzie snel in de verdediging gaan en extreem boos worden. Bovendien is een burn-out geen gekke bijkomstigheid bij iemand die veel Pitta in zich heeft, aangezien het echte workaholics zijn en ze zichzelf veel kunnen opleggen. 

 

Voeding voor Pitta dosha Ayurveda

 

Smaken en voeding voor Pitta dosha

 

Hoe kun je jouw Pitta klachten balanceren? Pitta dosha breng je in balans door middel van verkoelen, afremmen en milde voeding. Dit zijn de tegengestelde kwaliteiten van Pitta dosha. Denk aan gerechten met courgette, broccoli, koriander of kokos. De smaken die Pitta dosha in balans brengen zijn zoet, bitter en wrang. Probeer je zoveel mogelijk te focussen op deze drie smaken om jouw Pitta dosha in balans te brengen, maar vergeet de andere drie smaken niet en neem deze met mate. 

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met het 7-daagse Pitta voedingsschema, waarbij je op een simpele manier jouw Pitta dosha in balans brengt door middel van voeding. Klik hier voor meer info. 

Fruit: : Al het fruit dat zoet en goed rijp is. Appels, avocado’s, peren, rijpe bananen, aardbeien, vijgen, limoen, perzik, nectarine, frambozen en blauwe bessen. Dadels ook, let erop dat ze smeuïg zijn en niet droog.

Groenten: Bittere en zoete groenten. Het liefst gekookt, maar af en toe rauw is prima. Courgette, komkommer, broccoli, (groene) asperges, rucola, prei (gekookt), pompoen, wortel, venkel, zoete aardappel en (bloem)kool. 

Granen: Parelgerst, basmatirijst, havermout, spelt en tarwe.

Bonen en peulvruchten: Doperwten, mungbonen, kikkererwten, aduki bonen, kidneybonen en linzen. 

Noten en zaden: Witte amandelen, kokos, zonnebloem- en pompoenpitten, allemaal met mate. 

Oliën: Kokosolie, olijfolie en ghee (geklaarde boter).

Kruiden en specerijen: Munt, koriander, kardemom, dille, venkelzaad, kurkuma en verse gember. Alle hele scherpe kruiden liever niet, zoals chili en cayennepeper. Als Pitta uit balans is liever een heel klein beetje kruiden gebruiken.

Dranken: KKV thee, vers kokoswater, korianderwater, verse muntthee, kamillethee en lichte gemberthee.

 

7-daagse Pitta voedingsschema

 

Wil je op een simpele manier weer een stralende huid en gedag zeggen tegen huidklachten, PMS, een zware menstruatie, brandend maagzuur, veel zweten en overgangsklachten? Ga dan aan de slag met het Pitta voedingsschema. Dit voedingsschema is voor 100% gefocust op Pitta dosha in balans brengen!

De voordelen van dit Pitta voedingsschema:

  • Je weet precies wat je het beste kan eten om eindelijk van die huidklachten, PMS, brandend maagzuur, migraine, veel zweten, overgangsklachten of andere Pitta gerelateerde klachten af te komen
  • Je gaat meer kalmte ervaren in je lichaam én mind, waardoor dat opgejaagde gevoel en korte lontje verleden tijd worden
  • Jouw hormonen komen meer in balans, waardoor je je veel stralender en zelfverzekerder gaat voelen
  • Je hoeft niet meer te twijfelen of je het juiste doet om jouw Pitta gerelateerde klachten in balans te brengen
  • Elke dag genieten van heerlijke Ayurvedische maaltijden, die zorgen voor meer balans en jouw gezondheid optimaliseren
  • Inclusief boodschappenlijst, dus je kunt gelijk praktisch aan de slag!

Klik hier voor meer info over het 7-daagse Pitta voedingsschema.

Hopelijk heb je zo voldoende inspiratie voor voeding voor Pitta dosha en kun je gelijk aan de slag in de keuken. Kun je nog meer inspiratie gebruiken? Beluister dan hier aflevering #24 van De Zonderzooi Podcast, waarin ik uitgebreid uitleg hoe je je Pitta dosha kan balanceren, door middel van voeding én lifestyle.

 

Voeding voor Pitta dosha Ayurveda

info@zonderz