fbpx ...

Vata, Pitta en Kapha, wat betekent het precies? Ik leg het je graag even uit! We zijn allemaal uniek, maar toch heeft elk lichaam ook veel gemeen. Zo hebben sommige mensen een snelle spijsvertering en anderen juist een hele trage spijsvertering. Hetzelfde geldt voor andere processen in het lichaam, zoals de manier waarop je denkt, hoe jouw darmen werken of jouw huid eruit ziet. Daarom gelooft de Ayurveda ook niet in het concept ‘one size fits all’. 

Ayurveda verdeeld iedereen in drie hoofd constituties: Vata, Pitta en Kapha, welke ook wel de ‘dosha’s’ worden genoemd. Deze unieke body-mind constitutie krijg je bij de geboorte mee van je ouders en is genetisch bepaald. Goed om te weten: iedereen heeft alle dosha’s in zich. Bij de één is er net wat meer Vata aanwezig, bij de ander wat meer Pitta of Kapha. De dosha’s zijn voortdurend in beweging en ook te beïnvloeden door middel van voeding en lifestyle. 

 

Vata, Pitta en Kapha

 

Een mix van twee dosha’s

 

Het komt weinig voor dat iemand een ‘zuivere’ dosha is, vaak ben je een mix van twee verschillende dosha’s. Één dosha is meestal dominant, zo heeft een Pitta-Vata meer Pitta in zich dan Vata. Hierbij wordt de meest dominante dosha eerst vermeld. Ook is het mogelijk om een mix te zijn van de drie dosha’s, dit wordt tridosha genoemd en komt niet vaak voor. In totaal zijn er dus 7 verschillende dosha’s.

Wanneer een dosha uit balans is door omstandigheden, kun je last krijgen van vervelende gezondheidsklachten. Als deze klachten worden genegeerd, kan het resulteren in chronische of uiteindelijk zelfs ernstige gezondheids- problemen. Door te kiezen voor voeding en lifestyle die aansluit bij jouw dosha, zorg je ervoor dat je niet uit balans raakt. Als je een disbalans ervaart is het juist slim om te kiezen voor voeding en een lifestyle die dit in balans brengt, zodat je weer terug in balans komt.

Ayurveda wordt niet voor niks ‘de filosofie van de levenslange gezondheid’ genoemd, met als focus om je leven lang gezond, fit en in balans te blijven!

 

Wanneer ben je in goede staat van gezondheid? 

 

Wanneer ben je in goede staat van gezondheid? Allereerst is het van belang dat jouw spijsverteringsvuur (dit wordt agni genoemd in het Sanskriet) en eetlust goed werken, wat gebeurt wanneer de drie dosha’s in balans zijn. Daarnaast is het essentieel dat alle lichaamsweefsels en uitscheidingsprocessen normaal functioneren en dat alle fysiologische processen in perfecte eenheid zijn. En ten slotte dat jouw ziel, zintuigen en mind een staat van geluk en tevredenheid ervaren.

 

Vata, Pitta en Kapha eigenschappen

 

Elke dosha heeft unieke eigenschappen, welke weer in verbinding staan met de vijf elementen en de twintig guna’s. Misschien herken je bepaalde eigenschappen van jezelf wel in onderstaande elementen of kwaliteiten?

Vata: beweeglijk, droog, koud, licht, ruw en subtiel

Pitta: heet, licht, olieachtig, scherp en vloeibaar

Kapha: glad, koud, langzaam, olieachtig, subtiel, vast, zacht en zwaar

 

Welke dosha ben jij? Doe de Ayurveda dosha test

 

Ben je benieuwd wat jouw persoonlijke dosha is? Klik dan hier om de gratis Ayurveda dosha test te doen. Na het invullen van deze test ontvang je de uitslag in je mailbox en krijg je daarna ook voeding- en lifestyle tips om jezelf (en mogelijke klachten) in balans te brengen door middel van Ayurveda. Ook heel fijn als je graag meer wilt leren over Ayurveda en de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha. 

 

Vata, Pitta en Kapha

 

Podcast over Ayurveda

 

In De Zonderzooi Podcast geef ik op een simpele manier meer uitleg over de drie dosha’s. Hieronder vind je vijf podcasts die jou kunnen helpen om Ayurveda en ook de dosha’s Vata, Pitta en Kapha beter te gaan begrijpen.

Door op de titels te klikken ga je naar de podcast afleveringen in Spotify.

Wat is Ayurveda en hoe kan het helpen met klachten balanceren?

De drie dosha’s: ontdek welk body-mind type jij bent!

Pitta dosha balanceren: acne, brandend maagzuur, PMS en opvliegers verminderen

Vata dosha balanceren: opgeblazen buik, constipatie, PDS, stress en een onregelmatige menstruatie in balans brengen

Kapha dosha balanceren: vermoeidheid, overgewicht, verkoudheid, slijm of een trage spijsvertering in balans brengen

 

Wil je gelijk aan de slag in de keuken?

 

Wil je meer balans ervaren in je lichaam en mind en lekker de keuken in duiken, om heerlijke Ayurvedische recepten te maken? Ga dan aan de slag met het Balance e-book, dat maar liefst 52 Ayurvedische recepten bevat. Klik hier om het Balance e-book te bekijken. Hierin vind je ook een uitgebreidere uitleg over Vata, Pitta en Kapha en leer je welke voedingsmiddelen jouw dosha in balans brengen. 

 

Vata, Pitta en Kapha

 

info@zonderz