fbpx ...

Deze Ayurvedische soep met rijst, ook wel peya genoemd, is de ideale soep om te maken als je verkouden bent of griep hebt. Deze soep wordt al eeuwenlang in India gegeten bij ziekte of vervelende klachten. Dat is niet gek, want deze soep is erg voedzaam en ook licht verteerbaar, waardoor het je lichaam niet te veel energie kost.

Het maken van deze peya kost je misschien 2 minuten werk, daarna is het alleen nog een kwestie van wachten tot de soep volledig gekookt is. Ideaal als je je niet fit voelt, maar wel graag goed voor jezelf wilt zorgen! Ik had laatst een griepje te pakken, dus besloot ik om volgens de Ayurvedische traditie alleen bij honger deze Ayurvedische soep met rijst te eten.

Na een dag waarbij ik veel gemberthee dronk en twee keer deze soep at, was ik al snel weer de oude. Probeer deze peya dus eens uit wanneer je ziek bent, hopelijk kan het bij jou ook zorgen voor een spoedig herstel! Maar ook als je niet ziek bent is het een lekker Ayurvedisch recept trouwens, ik eet het zelf ook vaak als lunch of diner.

 

Ayurvedische voedingstips bij griep, slijm en verkoudheid

 

Vanuit de Ayurveda betekent een verkoudheid of griep een Kapha disbalans en dit kun je oplossen door middel van een aantal punten, welke hieronder staan beschreven. Wil je jezelf in balans brengen en meer leren over Ayurveda? Klik dan hier voor mijn Balance e-book, met maar liefst 52 Ayurvedische recepten die ervoor zorgen dat jij geen last meer hebt van jouw klachten!

Waar kun je het beste voor kiezen bij griep, slijm en verkoudheid?

 • Luister goed naar je lichaam. Bij geen trek liever niet eten, het ziek zijn kost je lichaam namelijk al energie genoeg
 • Kies voor warme (gekookte), lichte en makkelijk verteerbare voeding
 • Kies voor Kapha balancerende groenten, zoals wortel, broccoli, venkel, prei, spinazie of (knol)selderij
 • Voeg meer verse gember, knoflook, kurkuma en kaneel(stokjes) toe aan je maaltijden
 • Kies voor licht verteerbare peulvruchten, zoals (gespleten) mungbonen
 • Kies voor licht verteerbare granen, zoals quinoa of witte basmatirijst
 • Kies voor verse gemberthee, optioneel met een kaneelstokje erin
 • Kies voor licht fruit, zoals appel of peer (het liefst gestoofd)

Wat kun je beter vermijden bij griep, slijm en verkoudheid?

 • Vermijd alle zoete producten, zoals zoet fruit/groenten, chocolade, koek en snoep. (Honing is als enige wel oké, vanwege het verhittende effect op je lichaam.)
 • Vermijd melk(producten) zoals yoghurt, room, kaas en ijs. Een beetje ghee is wel oké. (Ook liever geen plantaardige ‘melk’producten, omdat deze ook zwaar te verteren zijn als je ziek bent.)
 • Vermijd alle soorten brood(producten)
 • Vermijd alle soorten vetten, zoals avocado, noten, zaden en pitten
 • Vermijd veel zout, een beetje zout is oké
 • Vermijd (ijs)koud drinken of drinken met koolzuur

 

Ayurvedische soep met rijst (peya)

 

Waar komt de naam ‘peya’ eigenlijk vandaan? Peya betekent ‘soep’ in het Sanskriet, dus eigenlijk is het de letterlijke vertaling van soep. Rijstsoep wordt in India al eeuwenlang gegeten en eigenlijk is het jammer dat het nog niet zo bekend is in de Westerse keuken. Het is namelijk superlekker! 

Het maken van deze Ayurvedische soep met rijst is erg simpel. Je kunt ervoor kiezen om de traditionele peya te maken, daar heb je maar een paar ingrediënten voor nodig. Namelijk witte basmatirijst, water, kurkuma, komijn, gember, peper en zout. Kies wel altijd voor witte basmatirijst als je klachten hebt, dit is namelijk veel makkelijker te verteren dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

Ook kun je ervoor kiezen om groenten toe te voegen aan dit peya recept. Kies dan wel voor licht verteerbare groenten. Ik koos voor wortel en prei, maar je kunt ook voor andere groenten gaan. Pas wanneer je je wat beter voelt en meer trek begint te krijgen, kun je ervoor kiezen om ook wat gespleten/geschilde mung bonen toe te voegen. Deze kun je hier online bestellen.

Mung bonen zijn van alle soorten bonen en peulvruchten het makkelijkste te verteren en daarom wanneer je ziek bent de beste keuze. Om Kapha te balanceren (en stiekem ook voor wat extra smaak) voegde ik ook een teentje knoflook toe. Ga jij dit recept ook proberen? Geniet ervan!

Laat je mij weten wat je van deze Ayurvedische soep met rijst vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Ayurvedische-soep-met-rijst-peya

 

Recept Ayurvedische soep met rijst (peya)

 

Bereidingstijd: 15 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 1 kom soep)

Het traditionele recept
40 gram witte basmatirijst
500 ml water
1/2 theelepel gemalen kurkuma
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1/2 theelepel verse gember, fijngesneden
Zout en peper naar smaak

Wat je optioneel kunt toevoegen
1/2 teentje knoflook
25 gram gespleten mung bonen (alleen toevoegen wanneer je weer herstellende bent)
1/2 wortel
1/2 prei of venkel
Handje verse koriander
1 theelepel sesamzaad, geroosterd (alleen toevoegen wanneer je voelt dat je weer herstellende bent)

 

Bereiding

1. Snijd de verse gember fijn.

2. Gebruik je extra’s in de soep, zoals groenten of knoflook? Snijd deze dan eerst fijn.

3. Doe de rijst (en eventueel de mung bonen) in een zeef en spoel goed schoon onder de kraan.

4. Doe de rijst samen met het water (en de groenten en/of knoflook) in een kookpan. Breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten, tot de rijst zacht is. Gebruik je gespleten mung bonen? Voeg deze dan vanaf het begin al toe en kook de soep dan 20 minuten.

5. Voeg de laatste 2 minuten van de kooktijd de specerijen en fijngesneden gember toe. Kook dit kort even mee.

6. Breng de soep op smaak met een snufje peper en voldoende zout.

7. Schep de peya in een schaaltje en garneer met verse koriander. Enjoy!

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz