fbpx ...

Wil je graag vaker Ayurvedisch eten? Ik heb de lekkerste gerechten voor je op een rijtje gezet! Bij Ayurveda draait alles om het vinden van de juiste balans. Niet alleen in je voeding, maar ook in jezelf. Door middel van Ayurvedisch eten ga jij véél beter in je vel zitten en minder last hebben van vervelende klachten.

Deze voedzame recepten recepten zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook makkelijk om te maken. Denk bijvoorbeeld aan een romige rijstepap met dadels en kaneel, pompoensoep met zoete aardappel en gember of een gezonde speculaascake. Voldoende inspiratie voor lekker Ayurvedisch eten!

Bij Ayurveda bepaal je eerst welk body-mind type (dosha) je bent en aan de hand daarvan kijk je welke voeding hier het beste op aansluit. Door te kiezen voor voeding die aansluit bij jouw dosha, zal je op dagelijkse basis beter in balans blijven en minder last hebben van klachten. Bij klachten kun je denken aan dingen zoals een opgeblazen buik, acne, hormonale disbalans of vermoeidheid.

Ben je benieuwd welk body-mind type jij bent, zodat je begrijpt hoe je jouw klachten kunt balanceren? Klik hier voor mijn gratis Ayurveda dosha test.

 

Wat is Ayurvedisch eten?

 

Een gezonde stofwisseling is erg belangrijk binnen de Ayurveda. Als jouw stofwisseling goed werkt, heb je namelijk minder last hebt van lichamelijke of mentale klachten. Volgens de Ayurveda is er geen ‘one size fits all’, maar is het erg goed om te kijken welke voeding bij JOU aansluit.

Zodra je erachter komt welke voeding jou goed in balans brengt, zal je merken dat je véél beter dan ooit in je vel komt te zitten. Een aantal dingen waar je rekening mee kan houden als het aankomt op Ayurvedisch eten:

  • Makkelijk verteerbaar
  • Seizoensgebonden
  • Lokaal
  • Vers en rijk aan prana (levensenergie)
  • Balancerend voor jouw dosha (kijk hier wat jouw dosha is)
  • Biologisch

Je kunt in elke maaltijd in principe wel Ayurvedisch maken, zolang je maar rekening houdt met de dingen die hierboven vermeld staan. Zelfs een Italiaanse pizza of Hollandse stamppot kan dus vallen onder Ayurvedisch eten. Ja, echt!

Laat je mij weten wat je van deze Ayurvedische recepten vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Ayurvedisch eten: 20x lekkere en makkelijke recepten

 

Ayurveda ontbijt recepten

 

Bij Ayurveda is het belangrijk dat het ontbijt warm is. Waarom? Wanneer je ontbijt warm is, is het véél makkelijker te verteren voor je darmen en dat bevordert een goed werkende agni (spijsvertering). Vandaar dat je bij veel Ayurvedische kookboeken gerechten zoals havermoutpap of rijstepap voorbij ziet komen. Maar ook pannenkoekjes of wentelteefjes kunnen, zolang het maar 100% natuurlijk, in het seizoen en warm is!

Daarnaast wordt binnen de Ayurveda rauw fruit niet gecombineerd met ander voedsel. Waarom eigenlijk? Dit komt omdat rauw fruit al binnen 1 uur verteert is en wanneer je dit combineert met andere voedingsmiddelen, die een langzamer verteringsproces hebben, gaat het gisten in je darmen.

Dit kan weer vervelende klachten opleveren, zoals een opgeblazen buik. Wanneer fruit verwarmd is kun je het prima eten smaen met andere voedingsmiddelen. Kies vooral voor lokaal, seizoensgebonden fruit en het liefst ook biologisch.

 

Havermoutpap met warme frambozensaus

 

Ayurvedisch eten

Deze havermoutpap met warme frambozensaus is al jarenlang mijn favoriet. Ideaal om te eten tijdens de zomer, wanneer de frambozen in Nederland in het seizoen zijn. Heb je last van acne, een burn-out of brandend maagzuur? Laat dan de kaneel weg, want dat betekent dat jouw Pitta dosha uit balans is. Klik hier voor het recept.

 

Chocolade teff pap

 

Ayurvedisch eten

Chocolade teff pap, I love it! Ideaal voor tijdens de late winter en de lente, ook wel het Kapha seizoen genoemd. Heb je last van Kapha klachten, zoals verkoudheid, slijm of luiheid? Dan kun je de banaan, ahorn siroop en noten beter weglaten. Pitta’s kunnen beter iets minder kaneel toevoegen. Klik hier voor het recept.

 

Rijstepap met dadels en kaneel

 

Rijstepap met dadels en kaneel

Deze rijstepap met dadels en kaneel zet ik zelf vaak op tafel, ideaal voor Vata’s! En ook voor Pitta een prima ontbijt als je de kaneel weglaat. Dit ontbijt is lekker zoet van smaak, vult goed en is makkelijk om te maken. Het recept vind je in mijn Balance e-book, waar nog 52 andere Ayurveda recepten in staan. Klik hier om deze te bekijken.

 

Chai granola met pecannoten

 

chai-granola

Deze heerlijke chai granola heb je in een handomdraai gemaakt en is geweldig van smaak, dankzij de verwarmende kruiden, zoals kaneel, anijszaad en gember. Ook voeg je verschillende soorten pitten en noten toe. Een ideale granola om toe te voegen als topping aan een stapel gezonde pannenkoeken of aan pompoensoep bijvoorbeeld! Klik hier voor het recept.

 

Herfst havermoutpap met appel en speculaaskruiden

 

Herfst havermoutpap

Zoals de naam het eigenlijk al zegt, deze havermoutpap met appel en speculaaskruiden is perfect voor tijdens de herfst. Dankzij de verwarmende speculaaskruiden en de amandelpasta warmt je lichaam goed op van dit ontbijt! Vooral voor Vata’s is dit ontbijt ideaal, maar ook voor Kapha zonder amandelpasta. Klik hier voor dit heerlijke Ayurveda ontbijtrecept.

 

Ayurveda lunch- en diner recepten

 

Wat maakt deze ontbijt- en lunchrecepten Ayurvedisch? Allereerst zijn ze allemaal warm, dus makkelijker te verteren voor je darmen dan rauw. Daarnaast staat er per seizoen bij voor welk seizoen de recepten bedoeld zijn, aangezien bij de Ayurveda eten met de seizoenen erg belangrijk is.

Ook staat er bij voor welke dosha (body-mind type) de recepten zijn, zodat je minder snel uit balans raakt en jouw klachten kunt balanceren. Bovendien bevatten de recepten allemaal veel kruiden, welke zorgen voor een betere werking van je spijsverteringsvuur (agni).

 

Pompoensoep met zoete aardappel en gember

 

Ayurvedisch eten

Deze pompoensoep met zoete aardappel en gember is heerlijk voor tijdens de herfst en beginnende winter, tijdens het Vata seizoen. Bovendien is het een Ayurveda recept dat Vata klachten (zoals een opgeblazen buik, chaotisch hoofd of droge huid) in balans brengt. Deze lekkere soep kon écht niet missen in het rijtje van Ayurvedisch eten! Klik hier voor het recept.

 

Geroosterde bloemkool met kerrie

 

bloemkool-met-kerrie

Deze geroosterde bloemkool met kerrie is ideaal voor Kapha’s (of om te eten tijdens de winter) omdat het erg droog, licht en kruidig is. Juist die kwaliteiten brengen Kapha in balans. Een heerlijk bijgerecht wat je zo op tafel zet! Als Kapha uit balans is (bijvoorbeeld bij klachten zoals verkoudheid, griep of een verstopte neus) is het aan te raden om geen tahin gebruiken. Klik hier voor het recept.

 

Quinoa salade met wortel, venkel en rode biet

 

salade-met-venkel-wortel-rode-biet

Deze salade met gegrilde wortel, venkel en rode biet is ontzettend lekker, voedzaam én vullend. Ideaal om te maken tijdens de herfst en dankzij de romige tahin dressing ook heerlijk van smaak. Goed voor alle dosha’s, alleen wanneer Kapha dosha uit balans is liever zonder tahin dressing. Klik hier voor dit heerlijke Ayurveda recept.

 

Thaise curry met broccoli

 

Ayurvedisch eten

Deze Thaise curry met broccoli en wortel is ideaal voor Kapha’s, die wel wat pit kunnen gebruiken! Dankzij de groene curry pasta en knoflook komt dat helemaal goed. Is Kapha uit balans? Gebruik dan water in plaats van kokosmelk. Klik hier voor het recept.

 

Parelgerst salade met gegrilde courgette, doperwten en verse munt

 

Ayurvedisch eten

Deze parelgerst salade met gegrilde courgette, doperwten en verse munt is één van mijn favoriete Ayurvedische recepten tijdens de zomer. Super makkelijk om te maken en erg Pitta balancerend, vanwege de verfrissende ingrediënten. Heb je vaak last van een onzuivere huid, brandend maagzuur, PMS of een kort lontje? Dan brengt deze salade jou meer in balans. Het recept vind je in mijn Balance e-book, klik hier om deze te bekijken.

Makkelijke spelt wraps

 

makkelijke-spelt-wraps

Deze makkelijke spelt wraps zijn goed voor elke dosha en zijn de perfecte vervanger van de wraps uit de supermarkt. Deze wraps maak je met natuurlijke ingrediënten en bevatten véél meer prana (levensenergie) dan wraps die maandenlang houdbaar zijn. Bovendien is dit Ayurvedisch eten recept ook lekker simpel! Het recept is goed voor elke dosha en vind je hier.

 

Ayurvedische soep met rijst (peya)

 

Ayurvedische soep met rijst

Deze Ayurvedische soep met rijst is de ideale soep om te maken als je verkouden bent of griep hebt. Peya wordt al eeuwenlang in India gegeten bij ziekte of vervelende klachten. Dat is niet gek, want deze soep is erg voedzaam en ook licht verteerbaar. Goed voor alle dosha’s en vooral voor Kapha’s ook erg balancerend bij klachten! Klik hier voor het recept.

 

Rode bietenpasta met tijm

 

Ayurvedisch eten

Deze romige bietenpasta met rode biet, cashewnoten en tijm is heerlijk van smaak én Vata balancerend. Daarom een perfect gerecht om te serveren tijdens de herfst en beginnende winter, wanneer het buiten winderig en fris is. Dit is een van de favoriete recepten uit mijn Balance e-book, welke je hier kunt bekijken.

 

Gele curry met linzen (dhal)

 

Gele linzen curry dhal

Deze gele curry met linzen wordt ook wel dhal genoemd in India en wordt daar bijna dagelijks gegeten. Vooral goed voor Kapha dosha en als je de knoflook en cayennepeper weglaat is dit Ayurvedische recept ook prima voor Pitta dosha. Is Kapha erg uit balans en loop je bijvoorbeeld rond met een verstopte neus of verkoudheid? Vervang de kokosmelk dan voor water. Klik hier voor het recept.

 

Broccoli-courgettesoep met kokosmelk en doperwten

 

broccoli-courgettesoep

Deze broccoli-courgettesoep met kokosmelk en doperwten heeft een Aziatische twist, hmmm! Erg lekker om op tafel te zetten tijdens de zomer of beginnende herfst. Voor Pitta’s is het slim om in de zomer de knoflook weg te laten om de soep minder verhittend te maken. Klik hier voor het recept van deze Ayurvedische soep.

 

Ayurveda snacks

 

Deze heerlijke snacks konden ook niet ontbreken in het rijtje van Ayurvedisch eten recepten. Bij Ayurveda staat voedzaam eten centraal, maar dat betekent niet dat jij jezelf nooit eens een heerlijke cake of brownie mag gunnen. Als jij geen disbalans ervaart en jouw stofwisseling goed werkt, kan dat zeker!

Wat dacht je van een Ayurvedische cake met lavendel of crispy boerenkoolchips? Ik weet zeker dat je erg gaat genieten van deze Ayurvedische snacks. Eet ze alleen liever niet in de avond, omdat dit een negatief effect heeft op jouw stofwisseling. Beter kun je dit in de middag eten, tijdens Pitta tijd. Tip: lees hier meer over de Ayurvedische kloktijden.

 

Ayurvedische cake met lavendel

 

Ayurvedische cake met lavendel

Deze Ayurvedische cake met lavendel is erg populair en dat begrijp ik helemaal! De combinatie van banaan, lavendel en rozemarijn klinkt misschien een beetje gek, maar is onwijs lekker. Dit is zo’n cake waar je je vingers bij aflikt en bovendien vult het ook goed. Dit Ayurveda recept is goed voor Vata en kan ook prima voor Pitta, wanneer je de verhittende kruiden weglaat.

Gezonde zoete aardappel spread

 

gezonde-zoete-aardappel-spread

Deze gezonde zoete aardappel spread is leuk om te maken in het weekend! Heerlijk bij een salade of op vers brood. Deze spread is vooral goed voor Vata en Pitta, vanwege de zoete smaak en niet te pittige kruiden. Klik hier voor het recept.

 

KKV thee

 

KKV thee

KKV thee een bekende thee binnen de Ayurveda en kon daarom ook niet ontbreken bij dit lijstje met Ayurvedisch eten, ook al is het thee. Deze kruidenthee wordt gemaakt van komijn-, koriander- en venkelzaad, vandaar de naam. Deze Ayurvedische thee is goed voor elke dosha en ook balancerend bij hormonale klachten. Klik hier voor het recept.

 

Gezonde speculaascake

 

gezonde-speculaascake

Deze gezonde speculaascake is het meest favoriete bakrecept van de Zonderzooi website! Dit makkelijke cake recept is onwijs lekker én erg voedzaam. Een heerlijke cake om te maken tijdens de herfst, vanwege de amandelen, dadels en verwarmende speculaaskruiden. Balancerend voor Vata dosha, dus ga ‘m vooral proberen tijdens de regenachtige en frisse dagen! Klik hier voor het recept.

 

Vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden

 

Ayurvedisch eten

Heb je iets te vieren of gewoon zin om een heerlijke brownie te maken? Ga dan voor deze vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden! Weer zo’n lekker recept waar je je vingers bij aflikt. Ideaal voor Vata’s, omdat het een zoet en kruidig recept is!

Hopelijk heb ik je met deze 20 Ayurvedisch eten recepten geïnspireerd om vaker Ayurvedische maaltijden op tafel te zetten. Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz