fbpx ...

Wil je amandelmelk zelf maken? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is super makkelijk om te doen! Deze natuurlijke amandelmelk is heerlijk romig, vol van smaak en rijk aan goede voedingsstoffen. Amandelmelk zelf maken doe je met 2 ingrediënten, namelijk amandelen en water. Wil je graag extra smaak toevoegen aan je amandelmelk? Dan kun je er ook een medjoul dadel en een snufje zout bij doen. Maar dit is niet per se nodig, ook zonder is het heerlijk. 

Ik gebruik deze amandelmelk dagelijks als basis voor mijn havermoutpap, cakes of kurkuma latte. Deze variant is ook een stuk voller van smaak dan die uit de supermarkt, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Bovendien bevat deze amandelmelk ook meer prana (levensenergie) dan gepasteuriseerde amandelmelk, welke maandenlang houdbaar is. Daar wordt je lichaam ook blij van!

Je kunt kiezen of je deze natuurlijke amandelmelk maakt met bruine of witte (geblancheerde) amandelen. Persoonlijk vind ik het recept met witte amandelen het állerlekkerste! De witte variant heeft namelijk een beetje een marsepeinachtige smaak. Binnen de Ayurveda zijn witte amandelen ook favoriet, omdat deze makkelijker te verteren zijn dan die met schil. Zeker fijn voor Vata’s, die snel last hebben van een darmklachten. Die kunnen er ook prima een dadel en wat zout aan toevoegen, omdat de smaken zoet en zout Vata dosha in balans brengt.

Wil je meer leren over Ayurveda? Doe dan hier mijn Ayurveda dosha test en ontdek welke dosha jij precies bent en hoe je jezelf in balans kunt brengen.

 

Amandelmelk-zelf-maken-witte-amandelen

close-up-notenmelk-doek

 

Amandelmelk zelf maken in 5 minuten

 

Voor het maken van amandelmelk heb je een notenmelk doek nodig, klik hier om er eentje te bestellen. Amandelmelk zelf maken doe ik twee tot drie keer per week, dus in een jaar tijd gebruik ik de doek meer dan honderd keer! Zeker fijn dus om een notenmelk doek in huis te hebben. Je kunt er trouwens ook havermelk of een andere notenmelk mee maken. Ik vind het zelf altijd leuk om te variëren, dan gebruik ik bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid cashewnoten of hazelnoten in plaats van amandelen. Ook erg lekker! 

Nu vraag je je misschien af, waarom maak je dan niet in één keer een grote portie? Nou, omdat deze ‘melk’ niet gepasteuriseerd is, kan het na 4 dagen al een beetje zuur worden. Vandaar dat ik meestal een portie voor 3 dagen maak en daarna weer een nieuwe portie maak.

Veel mensen denken dat amandelmelk zelf maken erg ingewikkeld is, maar dat is écht niet zo! Je moet er alleen aan denken om de amandelen ‘s avonds te weken in een schaaltje met water, maar het maken van dit amandelmelk recept duurt in totaal 5 minuten. Nadat je de amandelen en het water een paar minuten gemixt hebt in de blender, haal je ze samen door de notenmelk doek heen, knijp je de ‘melk’ erdoorheen en klaar is Kees! En geloof mij maar: het is véél lekkerder dan de supermarkt variant. 

Deze recept is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Ayurvedisch verantwoord, goed voor Pitta en Vata
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van dit recept vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Amandelmelk-zelf-maken-witte-amandelen

blender

Amandelmelk-zelf-maken-witte-amandelen

 

Recept amandelmelk zelf maken

 

Bereidingstijd: 1 nacht weken + 5 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 800 ml amandelmelk)

100 gram witte amandelen 
800 ml water
Optioneel: 1 medjoul dadel en een snufje zout

 

Benodigdheden

Blender of keukenmachine
Notenmelk doek (klik hier voor een fijne variant)
Glazen fles 
Glazen kom of maatbeker

 

Bereiding

1. Week de amandelen een nacht in een schaaltje met water. Giet het water daarna weg.

2. Doe de geweekte amandelen samen met 800 ml water en (optioneel) 1 medjoul dadel en snufje zout in een sterke blender. Mix 1,5 minuut fijn. 

3. Leg de notenmelk doek over een glazen kom of maatbeker heen. Maak er een klein kuiltje in met je handen en giet hier de amandelmelk in. Knijp de amandelmelk door de doek heen in de kom, zoals op de foto. Begin bovenaan en werk langzaam naar beneden toe, totdat er geen vocht meer uitkomt.

4. Schenk de amandelmelk in een afsluitbare fles en bewaar deze maximaal 3 dagen in de koelkast. 

Tip: De pulp die achterblijft in de notenmelk doek kun je weggooien of weer gebruiken voor het maken van bliss balls. Bekijk hier 8x gezonde bliss balls recepten, de pulp kun je dan gebruiken in plaats van noten.

Wil je graag meer balans ervaren in je lichaam en mind? Ga dan aan de slag met mijn Balance e-book met 52 Ayurvedische recepten. Alle recepten zorgen voor meer balans en minder last van vervelende klachten. Klik hier om het e-book te bekijken.

Fotografie: Sigy Kops

info@zonderz