fbpx ...

Wat betekent agni en ama in Ayurveda? Misschien heb je ooit al eens van deze termen gehoord, maar heb je geen idee wat het precies betekent. Ik leg je graag uit wat dit te maken heeft met het verbeteren van je stofwisseling, zodat je een betere gezondheid kunt creëren en minder last hebt van vervelende klachten. Ook lees je waarom het belangrijk is om elke ochtend je tong te checken en welke tools je kunnen helpen bij een betere stofwisseling. Tijd om je wat meer uit te leggen over agni en ama!

 

agni en ama

 

Wat betekent agni en ama?

 

Agni

 

Bij Ayurveda draait alles om een goede spijsvertering. In het Sanskriet wordt hiervoor het woord agni gebruikt, wat letterlijk ‘vuur’ betekent. Je kan jouw spijsvertering zien als een vuurtje dat altijd brandt. Zodra jouw spijsverteringsvuur goed werkt, zal je merken dat alle processen in je lichaam perfect verlopen. Daarom wordt er bij de Ayurveda niet gezegd ‘je bent wat je eet’, maar ‘je bent wat je verteerd’.

Denk maar eens aan die ene keer dat je ‘s avonds te veel gegeten had of zelfs een eetbui had, met als gevolg dat je buik ‘s avonds vol of opgeblazen was, waardoor je minder goed sliep. De volgende ochtend werd je waarschijnlijk wakker met een lage agni én onstabiele bloedsuikerspiegel, maar ook vermoeidheid vanwege het slechte slapen. Als jouw agni niet goed werkt, ervaar je ongemakken in je lichaam. Denk bijvoorbeeld ook aan darmklachten, huiduitslag of stress.

Hoe weet je wanneer jouw agni goed werkt? Als je ‘s ochtends bij het opstaan (voordat je koffie drinkt – dat is sowieso geen aanrader) gelijk naar het toilet kan om een grote boodschap te doen. Daarnaast is het van belang dat jouw ontlasting eruit ziet als een rijpe banaan en niet aan het toilet blijft plakken. Check de komende tijd eens je ontlasting na jouw toiletbezoek, zodat je weet hoe jouw stofwisseling werkt. En probeer deze Ayurvedische KKV thee eens om je stofwisseling te verbeteren! 

 

agni en ama

Ama

 

Wanneer jouw agni niet goed werkt, zal je ama ervaren. Ama is Sanskriet voor ‘onverteerd’, wat betekent dat de voeding die je inneemt niet goed verteerd wordt vanwege slechte eetgewoonten of een zwakke spijsvertering. Zie het als een ophoping van afvalstoffen, die ervoor zorgen dat de stofwisseling belemmerd wordt.

Ama is de oorzaak van alle problemen op het gebied van gezondheid. Hoe komt dat? Als je een gezond lichaam hebt, word je niet ineens ziek. Daar is véél meer voor nodig. Je lichaam wordt ziek doordat er jarenlang afvalstoffen zijn opgebouwd, welke niet goed uitgescheiden zijn. Zie het als een vicieuze cirkel, een sterke agni zorgt voor weinig ama in het lichaam. Maar zodra jouw agni niet goed werkt, zal je ook meer ama ervaren, waardoor je agni weer verzwakt, wat nóg meer ama creëert. Met als gevolg dat je ziek kan worden. Focus op een sterk spijsverteringsvuur en je zal de beste gezondheid ervaren die je je kan wensen! En hoe doe je dat? Door middel van de simpele recepten en lifestyle tips uit mijn Balance e-book. Klik hier om deze te bekijken.

Bovendien is de manier waarop je eet ook belangrijk. Eet je erg snel en ben je iemand die tijdens het eten televisie kijkt of op je telefoon scrolt? Dan wordt jouw voeding ook minder goed verteerd en creëer je meer ama in je lichaam. Zorg dat je tijdens het eten alleen focust op je maaltijd en niet ondertussen tien andere dingen aan het doen ben. Mindful eten is beter voor je agni en zorgt dus ook voor een gezonder lichaam!

 

Check je tong dagelijks op ama

 

Als je met bepaalde klachten bij een Ayurveda Practitioner komt, word je tong altijd gecontroleerd. Wist je dat je tong ontzettend veel zegt over je gezondheid? Kijk maar eens bij het opstaan welke kleur je tong is. Als er een wit laagje overheen zit, dan betekent het dat er veel afvalstoffen in je lichaam aanwezig zijn. Hello ama! Bovendien betekent een witte kleur dat er Kapha afvalstoffen of een Kapha disbalans aanwezig.

Heb je een coating op je tong? Dit is een teken van ama in je lichaam. Een tong die wat zwart of blauw verkleurd is en/of scheurtjes heeft, laat zien dat Vata verstoort is zonder ama. Rode puntjes op de tong verwijzen naar een verstoorde Pitta dosha. Check de illustratie om te zien welk gebied van je tong
weer in connectie staat met de onderdelen in je lichaam.agni en ama betekenis Ayurveda

Hoe zorg je voor minder ama?

 

Allereerst natuurlijk door jezelf te voeden met voedingsmiddelen die je in balans brengen én te zorgen voor de juiste lifestyle. Daarnaast is een tongschraper een extra hulpmiddel om in te zetten, wat al eeuwenlang onderdeel is van de Ayurvedische ochtendroutine (dinacharya).

Schraap je tong ‘s ochtends vier tot vijf keer goed schoon met een tongschraper en spoel deze daarna af onder de kraan. Het beste kun je dit in de ochtend doen voordat je iets eet of drinkt, want anders slik je die afvalstoffen zo weer door. Tip: gebruik een koperen tongschraper. Beter voor het milieu dan een plastic variant en deze gaat levenslang mee. Door dit elke ochtend te doen heb je al een stapje voor op minder ama in je lichaam en dat heeft een positief effect op je stofwisseling.

Wil je meer balans ervaren in je lichaam en mind? Ga dan aan de slag met mijn Balance e-book met 52 Ayurvedische recepten. Dit e-book zorgt voor meer balans en minder last van vervelende klachten. Klik hier om het e-book te bekijken. 

Illustraties: Maanlicht Studio I Fotografie: Sigy Kops

info@zonderz