KKV thee is een bekende thee binnen de Ayurveda en is ontzettend lekker. Deze kruidenthee wordt gemaakt van komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad, vandaar de naam. KKV thee heeft een positief effect op je spijsvertering, herstelt je vochtbalans en gaat hitte in je lichaam tegen, dus ideaal bij hormonale klachten. Sinds ik ben gestart met meer Ayurvedisch eten was dit een van de eerste dingen die ik toevoegde aan mijn voedingspatroon. Super goed voor je lichaam! Het beste kun je voor deze KKV thee biologische kruiden gebruiken, aangezien daar geen gifstoffen op zitten en daarnaast zijn ze voller van smaak. Kies ook voor hele kruiden, want gemalen kruiden maken deze thee een beetje zanderig qua structuur.
Hoe kun je deze Ayurvedische thee het beste drinken? Door gedurende de dag kleine slokjes te drinken en niet in één keer een groot glas, want dit heeft een negatief effect op jouw agni (spijsverteringsvuur). Door dit geleidelijk te verdelen over de dag blijf je van binnen ook lekker warm, vooral fijn voor Vata’s die het al gauw koud hebben. Zelf gebruik ik het liefst een Dopper Insulated om mijn KKV thee warm in te houden. Deze is gemaakt van roestvrijstaal en houdt de thee na het bereiden nog urenlang warm. Ideaal om naast je te zetten tijdens het werk!
Deze KKV thee is:
- Makkelijk om te maken
- Goed voor je spijsvertering
- Gaat darmklachten tegen
- Ideaal voor tijdens de herfst of winter
Laat je mij weten wat je van deze KKV thee vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!
KKV thee: goed voor je spijsvertering
Bij Ayurveda draait alles om een goede spijsvertering. In het Sanskriet wordt hiervoor het woord agni gebruikt, wat letterlijk ‘vuur’ betekent. Je kan jouw spijsvertering zien als een vuurtje dat altijd brandt. Zodra jouw spijsverteringsvuur goed werkt, zal je merken dat alle processen in je lichaam perfect verlopen. Daarom wordt er bij de Ayurveda niet gezegd ‘je bent wat je eet’, maar ‘je bent wat je verteerd’.
Denk maar eens aan die ene keer dat je ‘s avonds te veel gegeten had of zelfs een eetbui had, met als gevolg dat je buik ‘s avonds vol of opgeblazen was, waardoor je minder goed sliep. De volgende ochtend werd je waarschijnlijk wakker met een lage agni én onstabiele bloedsuikerspiegel, maar ook vermoeidheid vanwege het slechte slapen. Als jouw agni niet goed werkt, ervaar je ongemakken in je lichaam. Denk bijvoorbeeld ook aan darmklachten, huiduitslag of stress.
Hoe weet je wanneer jouw agni goed werkt? Als je ‘s ochtends bij het opstaan (voordat je koffie drinkt – dat is sowieso geen aanrader) gelijk naar het toilet kan om een grote boodschap te doen. Daarnaast is het van belang dat jouw ontlasting eruit ziet als een rijpe banaan en niet aan het toilet blijft plakken. Check de komende tijd eens je ontlasting na jouw toiletbezoek, zodat je weet hoe jouw stofwisseling werkt.
Wil je meer leren over Ayurveda? Meld je dan hier aan voor de wachtlijst van mijn online kookboek Balance, met 50+ Ayurvedische recepten en uitleg hoe de Ayurvedische voedingsleer precies werkt. Dit kookboek zal op 3 februari verschijnen.
Recept KKV thee
Ingrediënten
(Voor 1 liter)
0,5 theelepel komijnzaad (heel)
0,5 theelepel korianderzaad (heel)
0,5 theelepel venkelzaad (heel)
1 liter water
Benodigdheden
(Thee)zeefje
Kookpan
Thermoskan of Dopper Insulated (optioneel)
Bereiding
1. Doe de kruiden samen met het water in een pan en breng aan de kook.
2. Kook 15 minuten op laag vuur en schenk daarna via een (thee)zeefje in een theepot of thermosfles.
Tip: Je kunt ook 30 gram van alle kruiden nemen en deze samen in een (weck)pot bewaren. Gebruik dan 1,5 theelepel op 1 liter water.
Balance tips
Vata: Niet geschikt tijdens de herfst en winter, omdat het verkoelend werkt.
Kapha: Voeg extra kruiden toe, zoals een kaneelstokje, verse gember of zwarte peper.
Meer lezen over Ayurveda?
Wil je meer leren over Ayurveda? Klik op onderstaande titels om meer blogs rondom dit onderwerp te lezen.
Ayurveda en voeding: deze voeding past bij jouw dosha
De Ayurvedische klok: beweeg mee met het ritme van de dag
Abhyanga: deze Ayurvedische massage wil je proberen
Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn
Dit artikel bevat affiliate links, lees hier mijn disclaimer.
- 10x de lekkerste vegan kookboeken - 21/07/2023
- Amandelmelk zelf maken - 23/05/2023
- Wat betekent agni en ama in Ayurveda? - 24/04/2023