fbpx ...

Ben je benieuwd naar de 4 voordelen van een tongschraper gebruiken? In deze blog leg ik je uit wat een tongschraper is, hoe je dit gebruikt en natuurlijk ook wat de voordelen van een tongschraper gebruiken zijn. Sinds ik me ben gaan verdiepen in Ayurveda gebruik ik dagelijks een tongschraper in de ochtend. Vaak word je wakker met een wit laagje op je tong, wat je misschien wel herkent. Dat witte laagje op je tong in de ochtend wordt ook wel ama genoemd in het Sanskriet. Het woord ama betekent letterlijk ‘onverteerd’ en kun je zien als voedingsstoffen die door een slechte stofwisseling of de verkeerde voedingsgewoonten niet goed zijn opgenomen.

Deze afvalstoffen wil je natuurlijk liever niet op je tong hebben liggen, want het kan verschillende klachten veroorzaken. Daarom is het verwijderen van deze afvalstoffen in de ochtend niet eens zo’n gek idee, toch? Bij Ayurveda draait alles om het hebben van een goede stofwisseling en het gebruik van een tongschraper helpt daarbij. De mond wordt namelijk gezien als de toegang naar het maag-darm kanaal. Hoe beter je voor je mond zorgt, hoe gezonder je wordt!

 

Tongschraper en Ayurveda

 

Een tongschraper is zelfs al eeuwenlang onderdeel van de Ayurvedische morning routine, wat ook wel dinyacharya wordt genoemd. De juiste volgorde volgens Ayurveda is om eerst je mond te spoelen met water en dit uit te spugen. Daarna poets je je tanden en daarna schraap je je tong schoon met een tongschraper. Gebruik het liefst een koperen tongschraper, want deze zijn antibacterieel en beter bestand tegen roest en schimmel. 

 

voordelen-van-een-tongschraper-gebruiken

 

Wat is een tongschraper?

 

Een tongschraper is een product waarmee je bacteriën en afvalstoffen van je tong kunt verwijderen. Het verwijderen hiervan heeft een positief effect op de geur die uit je mond komt. Als je deze afvalstoffen namelijk te lang laat zitten, gaan ze zwavelverbindingen produceren en ga je uit je mond ruiken. Daarnaast heeft een tongschraper een positief effect op de stofwisseling, aangezien er minder onverteerde afvalresten terecht komen in je lichaam.

Het gebruik van een tongschraper is volgens tandartsen effectiever dan je tong schoon borstelen met een tandenborstel, aangezien je daarmee de bacteriën alleen maar verspreid. Klik hier voor de tongschraper die ik zelf gebruik, deze is antibacterieel en goed bestand tegen roest en schimmel. Koperen tongschrapers zijn beter voor het milieu dan de plastic varianten en bovendien gaan ze een leven lang mee. 

 

Hoe gebruik je een tongschraper?

 

  1. Gebruik een tongschraper altijd in de ochtend. Dan heb je namelijk vaak een laagje met afvalstoffen van de nacht op je tong liggen.
  2. Open je mond en ga met de tongschraper naar de achterkant van je tong en trek deze rustig naar voren toe. Zorg dat je een beetje druk zet, zodat je zeker weet dat je alle afvalstoffen goed meeneemt.
  3. Spoel na elke keer schrapen de tongschraper schoon met water. 
  4. Schraap je tong in totaal vier tot vijf keer schoon.
  5. Zorg dat de tongschraper goed schoongespoeld is met water en dep deze droog met een handdoek om roesten te voorkomen. Tip: leg de tongschraper naast je tandenborstel, zodat je het niet vergeet.

 

voordelen-van-een-tongschraper-gebruiken

 

Wat zijn de 4 voordelen van een tongschraper?

 

Zoals je hebt gelezen heeft het schoon schrapen van je tong in de ochtend veel voordelen. Hierbij alle voordelen van een tongschraper op een rijtje:

1. Het werkt goed tegen een slechte adem (halitose), omdat de bacteriën op je tong geen zwavelverbindingen kunnen produceren, welke een slechte adem veroorzaken.
 2. Het heeft een positieve invloed op je stofwisseling, omdat je onverteerde afvalstoffen verwijderd.
3. Het zorgt voor een betere werking van je smaakpapillen, aangezien het laagje afvalstoffen op je tong dit normaliter gedeeltelijk tegenhoudt.
4. Het creëert minder tandplak, omdat dit ontstaat door de afvalstoffen en etensresten in je mond, welke je gedeeltelijk verwijderd met een tongschraper. 

 

Wetenschappelijk onderzoek naar tongschrapen 

 

Dr. Greger, een bekende Amerikaanse arts gespecialiseerd in klinische voeding, heeft onlangs onderzoek gedaan naar tongschrapen. Greger legt onder andere uit wat de voordelen van een tongschraper zijn voor een betere adem, maar ook waarom het zorgt voor minder tandplak en om welke redenen het beter is dan met je tandenborstel je tong schoon borstelen. Deze 5 verschillende video’s over de voordelen van een tongschraper kun je hier bekijken. 

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om aan de slag te gaan met tongschrapen, zodat je een steentje bijdraagt aan jouw gezondheid. Klik hier om een koperen tongschraper te bestellen. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan weten in de comments. 

 

voordelen-van-een-tongschraper-gebruiken

 

Meer lezen over Ayurveda

 

Wil je meer leren over Ayurveda? Klik op onderstaande titels om meer blogs rondom dit onderwerp te lezen. 

Wat is Ayurveda?

Ayurveda en voeding: deze voeding past bij jouw dosha

De Ayurvedische klok: beweeg mee met het ritme van de dag

Abhyanga: deze Ayurvedische massage wil je proberen

Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn

Dit artikel bevat affiliate links, lees hier mijn disclaimer. 

 

Volg je mij al via @zonderzooi? Ook hier deel ik dagelijks tips over Ayurveda, gezondheid en voeding. 

Fotografie: Sigy Kops

 

info@zonderz