fbpx ...

Deze gegrilde pompoen met rode bessensaus en tijm is heerlijk als voorgerecht bij een etentje. Veel mensen denken aan soep of bruschetta als voorgerecht, maar met deze gegrilde pompoen maak je pas écht indruk op je gasten. En weet je wat helemaal fijn is? Dit recept is erg simpel om te maken. Bovendien is de combinatie van de zoete pompoen met de kruidige bessensaus, verse tijm, walnoten en rucola fantastisch! Leuk om te serveren met Kerstmis bijvoorbeeld, zeker ook als je gasten krijgt met allergieën. Dit voorgerecht is namelijk niet alleen vegan, maar ook gluten- en lactosevrij. 

Ik maakte deze gegrilde pompoen met bessensaus met de rode bessen van Berrybrothers, welke jaarrond verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn. Zoals je misschien wel weet ben ik dol op deze rode bessen, omdat je er veel kanten mee op kan. Je kunt ze natuurlijk rauw eten, maar je kan er ook een lekkere saus van maken. De bessen van Berrybrothers worden met de hand geplukt in  Zuid-Limburg en hebben een heerlijke smaak. Aan deze bessensaus voegde ik speculaaskruiden toe, dat geeft een finishing touch die goed past bij een kerstdiner. 

Daarnaast bevat dit gerecht alle zes smaken: zoet, zuur, bitter, wrang, pittig én zout. Juist door die combinatie van de zes smaken ben je na het eten goed verzadigd en ga je jezelf niet overeten. Dat willen we allemaal wel met Kerstmis, toch?

 

gegrilde-pompoen-met-rode-bessensaus

 

Gegrilde pompoen met rode bessensaus en tijm

 

Zoals ik je al vertelde is dit voorgerecht super makkelijk om te maken. Je snijdt de pompoen in partjes, besprenkelt ze met olijfolie en bakt ze zacht en krokant in de oven. Ondertussen ga je aan de slag met de bessensaus, wat ook erg simpel is. Je prakt de bessen namelijk fijn in een pannetje, voegt de andere ingrediënten toe en na zes minuten pruttelen heb je al een overheerlijke bessensaus. Het gerecht lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het totaal niet zoals je ziet.

Ook raad ik je aan om de walnoten te karamelliseren, want dan krijgen ze een unieke smaak én lekkere bite. Hoe doe je dit? Ook dat is weer een fluitje van een cent, je bakt de walnoten namelijk gewoon in een koekenpan, samen met een scheutje ahornsiroop. Zodra de ahornsiroop afgekoeld is wordt deze hard en dat zorgt ervoor dat de walnoten nog beter smaken. Als de pompoen eenmaal uit de oven komt, garneer je deze met de warme bessensaus, de gekarameliseerde walnoten en de verse tijm. Ontzettend smaakvol, maar zo simpel. Ga jij deze gegrilde pompoen ook op tafel zetten met Kerstmis? Dat wordt smullen! 

Deze gegrilde pompoen met rode bessensaus is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Erg simpel om te maken

Laat je me weten wat je van deze gegrilde pompoen vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

gegrilde-pompoen-met-rode-bessensaus ingredienten

gegrilde-pompoen-met-rode-bessensaus

 

Recept gegrilde pompoen met rode bessensaus en tijm

 

Bereidingstijd: 35 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

1/2 kleine pompoen, ongeveer 300 gram (gewicht zonder pitjes)
150 gram rode bessen
2,5 eetlepel ahornsiroop
0,5 theelepel vanille extract
1 eetlepel arrow root (of maïzena)
Een paar snufjes speculaaskruiden
Twee handjes verse rucola
20 gram walnoten
5 takjes verse tijm
1/2 limoen
Snufje zout
Scheutje olijfolie

 

Benodigdheden

Oven of airfryer
Bakpapier
Steelpan
Koekenpan

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200˚C (hete lucht). 

2. Snijd de pompoen met schil in 6 dikke partjes met een groot scherp mes en verwijder de zaadlijsten. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.

3. Garneer de pompoen met olijfolie en breng op smaak met zout. Bak ze in 25-30 minuten gaar in de oven, check of ze goed zijn door erin te prikken met het puntje van een mes. Als ze nog hard zijn dan kun je ze beter iets langer bakken. (Gebruik je een airfryer? Zet deze dan op 180˚C en bak de partjes pompoen 20 minuten.)

4. Doe de walnoten in een koekenpan en breng op smaak met 1 eetlepel ahornsiroop en een snufje zout. Bak de walnoten (zonder olie) een paar minuten, totdat ze goudbruin zijn en een karamel laagje hebben. Laat goed afkoelen en hak ze daarna fijn.

5. Rits de rode bessen van de takjes, doe ze in een vergiet en was ze af.

6. Voeg ze daarna toe aan een steelpannetje en zet het vuur middelhoog. Prak de besjes fijn met een vork en voeg daarna de overige ahornsiroop, vanille extract, speculaaskruiden en zout toe. Roer alles door elkaar.

7. Doe 1 eetlepel water en 1 eetlepel arrow root in een schaaltje en roer door elkaar. Voeg dit toe aan de rode bessen, laat alles 5 minuten koken op middelhoog vuur en roer af en toe even door. Zet het vuur daarna uit.

8. Verdeel de rucola over twee (diepe) borden en breng op smaak met limoensap. Leg daar de partjes pompoen op en garneer ze met de rode bessensaus, walnoten, verse tijm en extra speculaaskruiden. Enjoy!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Berrybrothers. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

gegrilde-pompoen-met-rode-bessensaus

info@zonderz