fbpx ...

Deze vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden is ontzettend lekker en ideaal voor tijdens de herfst en winter. Juist nu de dagen korter worden, vind ik het heerlijk om vaker de keuken in te duiken voor voedzame baksels. Jij toevallig ook? Mijn zondag spendeer ik de liefst met een relaxte yogales, gevolgd door een baksessie in de keuken en daarna geniet ik dan van mijn eigen creatie. Deze vegan brownie past daar perfect bij! Juist de combinatie van winterse smaken zoals cacao, sinaasappel en speculaaskruiden zorgen ervoor dat je nóg meer geniet van deze tijd van het jaar.

Voor dit vegan brownie recept gebruikte ik de sinaasappels van Gebana. Deze zijn qua looks nét niet perfect, maar nog steeds heerlijk en vol van smaak. Wist je dat Europa strenge keuringseisen heeft voor groenten en fruit? Als een sinaasappel bijvoorbeeld kleiner is dan 53 millimeter diameter, wordt deze afgekeurd. Ook sinaasappels met een klein plekje of met een ovale vorm komen niet door de keuring heen. Erg zonde, want dit creëert veel food waste van producten die je nog prima kunt gebruiken. Dit wil Gebana tegengaan en daarom kun je bij hun een grote doos biologische sinaasappels bestellen die zijn afgekeurd qua looks, maar nog steeds erg lekker zijn als tussendoortje, basis voor een smoothie of door deze heerlijke vegan brownie.

 

Vegan-brownies-met-sinaasappel-en-speculaaskruiden  

Waarom zijn bulkverpakkingen duurzamer?

 

Wat ik zelf zo mooi vind aan Gebana is dat ze de regels veranderen in de foodindustrie. Hun motto is dan ook niet voor niets ‘We are changing the rules’. Zo worden noten bijvoorbeeld niet in kleine zakjes van 200 gram verpakt, maar kun je deze alleen in bulk bestellen. Dat betekent minder CO2 uitstoot omdat de producten in één keer verscheept kunnen worden en daarnaast er is minder verpakkingsmateriaal nodig.  

Ook kun je bij Gebana een doos met groene bananen bestellen, die je thuis rijp laat worden. Dit scheelt ontzettend veel CO2-uitstoot, omdat bananen normaliter in grote verwarmde hallen liggen te rijpen. Doordat ze stuk voor stuk rijpen, heb je eigenlijk al voor een hele maand bananen in huis. Het duurzaam omgaan met dit soort kwesties is iets waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar het is wel van belang voor het milieu én onze toekomst. Daarom ben ik zo’n fan van dit concept!

Wil je ook iets bij Gebana bestellen? Met de code AK_zonderzooi22 krijg je €10 korting bij een bestelling vanaf €40. 

 

Vegan brownie recept met sinaasappel

 

Voor dit vegan brownie recept gebruik je niet alleen het sap van de sinaasappel, maar ook de rasp. Een reguliere sinaasappel is flink bespoten en deze gifstoffen krijg je gewoon binnen als je de schil van een sinaasappel eet. Veel mensen denken dat dat er wel even af te wassen is, maar het is bewezen dat dit in je voedsel trekt. Dat is ook een van de redenen waarom ik een voorstander ben van biologisch eten. Niet alleen voor het milieu en een eerlijke prijs voor de boeren, maar ook voor je eigen gezondheid.

Bovendien zijn biologische producten altijd lekker vol van smaak, zoals deze sinaasappels. Biologisch eten is eigenlijk heel logisch. Ga jij deze vegan brownie met sinaasappel proberen? Ik weet zeker dat je gaat genieten van dit smeuïge baksel!   

Deze vegan brownie met sinaasappel is:

  • Makkelijk om te maken
  • 100% vegan
  • Glutenvrij (gebruik havermeel in plaats van speltmeel)
  • Lactosevrij
  • Vrij van geraffineerde suikers 

Laat je me weten wat je van deze vegan brownie met sinaasappel vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

Vegan-brownies-met-sinaasappel-en-speculaaskruiden

Vegan-brownies-met-sinaasappel-en-speculaaskruiden

Gebana

Vegan-brownies-met-sinaasappel-en-speculaaskruiden 

Recept vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden

 

Ingrediënten
(Voor 9 brownies)

Natte ingrediënten
1 sinaasappel (Gebana)
180 gram banaan
2 theelepels limoensap
125 ml amandelmelk
40 gram kokosolie

Droge ingrediënten
85 gram amandelmeel
55 gram speltmeel 
40 gram cacaopoeder
145 gram kokosbloesemsuiker
3/4 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels speculaaskruiden 
Paar snufjes zout 

Ter garnering: snufje grof zeezout en extra sinaasappel rasp

 

Benodigdheden

Brownievorm, 22 x 22 cm
Oven
Bakpapier
Staafmixer
Twee grote kommen
Rasp

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Smelt de kokosolie in een pannetje en laat even afkoelen.

3. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en roer door elkaar. Zorg dat er geen brokken cacao of kokosbloesemsuiker in zitten.

4. Doe de banaan in een maatbeker en  pureer fijn met een staafmixer.

5. Rasp 1,5 theelepel van de schil van de sinaasappel met een rasp. Snijd de sinaasappel daarna open en pers 40 ml van het sinaasappelsap uit in een schaaltje. 

6. Doe de natte ingrediënten (samen met de sinaasappelrasp en -schil) samen in een grote kom en roer alles door elkaar. 

7. Voeg de ene kom aan de andere toe en roer alles goed door elkaar. 

8. Bekleed de brownievorm met bakpapier. Voeg het beslag toe en schud zachtjes van links naar rechts, zodat het beslag goed verdeeld wordt. Bak de brownie 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het daarna 30 minuten afkoelen. 

9. Garneer de brownie voor het serveren met grof zeezout en extra sinaasappelrasp. 

 

Extra baktips

Maak het bakpapier nat met warm water, wring het uit en dep het daarna droog. Op deze manier kun je het perfect vormen in je brownie vorm.

Wil je deze brownie glutenvrij maken? Vervang het speltmeel dan voor dezelfde hoeveelheid havermeel.

Gebruik je liever geen banaan? Vervang dit dan voor 100% appelmoes.

Heb je geen limoensap in huis? Je kunt ook dezelfde hoeveelheid appelciderazijn nemen.

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Gebana. Lees hier mijn disclaimer. 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

Vegan-brownies-met-sinaasappel-en-speculaaskruiden

info@zonderz