fbpx

Wil jij jouw weerstand verbeteren in het najaar? Dan heb ik wat fijne tips voor je. Nu het buiten een stuk frisser en guurder is qua weer, zal je misschien merken dat jouw weerstand achteruit gaat. Je bent ineens sneller verkouden of pikt makkelijker een griepje op. Niet heel gek trouwens, want zodra het kouder wordt moet jouw lichaam harder werken om warm te blijven, wat veel energie kost. Als jouw weerstand dan ook al niet te best is, kun je te maken krijgen met (griep)virussen, verkoudheid en andere kwaaltjes. Gelukkig heb ik 5 makkelijke tips voor je, welke zorgen voor een goede weerstand tijdens het najaar.

 

Je weerstand verbeteren met 5 makkelijke tips

 

1. Ga voor verwarmende groenten uit het seizoen

 

Eat your veggies, dat is regel nummer één om je weerstand te verbeteren! Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, welke ervoor zorgen dat je immuunsysteem goed blijft werken. Kies altijd voor groenten uit het seizoen, zoals pompoen, wortel, rode biet of zoete aardappel. Eigenlijk zijn alle groenten die uit de grond komen het beste om te eten tijdens het najaar.

Groene groenten, zoals broccoli of spinazie, werken juist verkoelend en kun je het beste in de zomer nemen. De seizoensgroenten die ik eerder noemde werken volgens de Ayurvedische geneeswijze allemaal verwarmend en kun je nu dus vaker toevoegen aan jouw maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan een bietensalade met feta, soep met zoete aardappel en wortel of een winterse salade met pompoen en granaatappel. Eigenlijk heeft de natuur het heel mooi bedacht, als je met de seizoenen eet dan eet je ook de juiste producten voor jouw lichaam. Zo blijf je lekker warm tijdens het najaar én kun je je lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien. 

 

weerstand-verbeteren

 

2. Spice up your food

 

Eentje die zeker niet kon ontbreken aan dit lijstje: kruiden! Of je nu kiest voor verse of gedroogde kruiden, ze zijn altijd goed voor een extra health boost. Voeg bijvoorbeeld wat vaker tijm toe als garnering op je avocado toast, pompoensoep of curry. Ook gember kan erg lekker zijn om toe te voegen aan je gerechten in het najaar. Dit werkt verwarmend en is geweldig voor je spijsvertering.

Andere kruiden die perfect zijn voor tijdens de koude maanden zijn o.a. kaneel, gemalen anijszaad, kardemom en kurkuma. Ook lekker om deze kruiden vaker toe te voegen aan je ontbijt om jouw weerstand zo extra te verbeteren. Ik voeg ze zelf vaak toe aan mijn havermoutpap bijvoorbeeld! 

 

3. Vul je voeding aan met verse groentesapjes

 

Mijn vriezer is standaard gevuld met de verse groentesapjes van Sapje and I’m loving it! Deze sapjes zijn koudgeperst, waardoor alle goede voedingsstoffen goed bewaard gebleven zijn. Ook zijn ze 100% biologisch, met lokaal verkregen groenten en in glas verpakt, dus ook nog eens beter voor het milieu. Vaak neem ik er eentje rond 11.00 ‘s ochtends, zo heb ik vast een extra portie vitaminen en mineralen in the pocket. Ze zijn echt ontzettend lekker, daardoor heb je niet door dat je met één Sapje al 400 gram groenten binnenkrijgt. Zelfs mijn vriend Lars is fan, terwijl hij normaal niet zo van de groenten is. Dat zegt genoeg, toch? 

Met deze gezonde sapjes kun je op een makkelijke manier je weerstand boosten. Mijn favoriet voor het najaar is de Energy, een heerlijk zoet sapje met onder andere biet, gember en citroen. Ook de Fresh past perfect bij het najaar, een sapje met wortel, venkel en zoete aardappel. Ga ze vooral eens proberen en ervaar hoe lekker ze zijn. Met de code Dali15 krijg je 15% korting op alle sapjes, deze is geldig t/m 19 oktober 2022.

 

weerstand verbeteren

weerstand verbeteren

 

4. Zorg voor een goede nachtrust

 

Een goede nachtrust heeft een positief effect op je weerstand. Na een korte nacht zijn je hormonen sneller uit balans, wat ervoor zorgt dat je de volgende dag meer grijpt naar suikers. Probeer daarom dagelijks minimaal 6 uur te slapen en – als het lukt – zelfs 8 uur. Je lichaam wordt hier heel blij van! 

Goed slapen is niet voor iedereen weggelegd, dat weet ik uit ervaring. Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch minimaal 6, 7 of zelfs 8 uur per nacht slaapt? Hierbij wat persoonlijke tips. Beperk in de avond je schermtijd, zodat de aanmaak van je slaaphormoon melatonine niet verstoort wordt en je makkelijker in slaap valt. Daarnaast kan een slaapmasker ook bijdragen aan een betere nachtrust, zodat je niet wakker wordt van licht. Eet ook niet teveel (zwaar voedsel) voor het slapengaan, want juist als je voedsel al goed verteerd is zal je veel dieper slapen én uitgerust wakker worden. 

 

5. Verwen je lichaam en geest met abhyanga

 

De laatste tijd probeer ik abhyanga steeds vaker toe te voegen aan mijn routine. Heb je geen idee wat dit is? Abhyanga is een Ayurvedische massage waarbij je jezelf masseert met warme olie. Bij voorkeur doe je dit in de ochtend, mediteer je even en neem je daarna een warme douche. Door de warmte trekken alle voedende stoffen uit de olie in je huid en daarnaast blijft er een heerlijk verwarmend laagje achter op je huid.

Dit zorgt ervoor dat je ook in het najaar goed in balans blijft en minder snel last krijgt van schommelingen in je weerstand. Ben je iemand die het snel koud heeft? Kies dan voor een verwarmende olie, zoals sesam- of amandelolie. In de Ayurvedische geneeswijze zweren ze al eeuwen bij abhyanga, juist omdat het zo’n positief effect heeft op je gezondheid én weerstand. Nu jij nog!

Wil jij je weerstand verbeteren? Ga dan aan de slag met deze vijf tips en laat mij in de comments weten hoe het gaat. Vergeet ook niet gebruik te maken van de kortingscode Dali15 op alle sapjes van Sapje

 

weerstand verbeteren

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sapje. Lees hier mijn disclaimer. 

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)