fbpx ...

Deze heerlijke herfst havermoutpap is ideaal voor tijdens het najaar. De dagen beginnen ineens korter te worden en terwijl ik dit schrijf tikt de regen zachtjes op de ramen. Ik heb zelfs mijn pantoffels weer uit de kast getrokken en mijn favoriete gebreide trui aan. Ook al is de herfst nog niet officieel begonnen, zo voelt het wel. Deze herfst havermoutpap is perfect voor tijdens het Vata (herfst) seizoen, omdat er veel verwarmende ingrediënten in zitten.

Door vaker kruiden zoals kaneel, anijs of kardemom toe te voegen aan je ontbijt, krijg je het lekker warm vanbinnen. Ook verse gember is goed voor Vata’s. Daarnaast werken noten, zaden en pitten ook verwarmend. Deze herfst havermoutpap is ook perfect voor mensen met Vata in hun constitutie of juist een Vata disbalans hebben. Hoe weet je of je dat hebt? Kijk eens of je jezelf herkent in onderstaande punten.

  • Je hebt snel last van koude handen en voeten
  • Darmklachten of een opgeblazen buik komen bij jou vaak voor
  • Je bent een enorme chaoot en vind het moeilijk gestructureerd te werken
  • Je hebt vaak last van een droge huid
  • Ontspannen is niet aan jou besteed, eigenlijk ben je altijd wel bezig

Als je op bijna alle punten ‘ja’ kan antwoorden, dan ben jij waarschijnlijk een Vata of je hebt momenteel en Vata disbalans. In deze blog lees je meer over de drie Ayurvedische dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Ik ben mijzelf de laatste tijd wat meer aan het verdiepen in Ayurveda en wil deze mooie geneeswijze ook graag aan jou meegeven. Om bovenstaande punten in balans te brengen kun je het beste kiezen voor maaltijden te eten die Vata balanceren, zoals deze herfst havermoutpap.

 

herfst-havermoutpap

Herfst havermoutpap voor Vata’s

 

In tien minuten minuten is dit voedzame ontbijt al klaar en bovendien is het erg makkelijk om te maken. Je doet de havermout, havermelk, blokjes appel en de kruiden in een steelpan en kookt dit vijf minuten tot een romige, dikke pap. Daarna garneer je het met de speculaaspasta en zaden en klaar is je ontbijt!

Mensen met een Vata disbalans (of Vata constitutie) krijgen sneller last van een opgeblazen buik of darmklachten dan anderen. Heb jij hier ook vaak last van? Dan is het slim om je fruit mee te koken met je ontbijt. Op die manier gaat het minder snel gisten, aangezien fruit sneller wordt verteerd dan bijvoorbeeld havermout. Probeer het eens en je zal merken dat het veel verschil zal gaan maken!

Waarom is deze herfst havermoutpap gezond?

 

Deze herfst havermoutpap bevat veel goede voedingsstoffen waar je lichaam blij van wordt. Zo bevat havermout veel B-vitamines en is het rijk aan vezels, waardoor je lang verzadigd bent. Havermout is ook een bron van complexe koolhydraten, welke langzamer worden opgenomen in je bloed dan snelle koolhydraten, wat ervoor zorgt dat je minder gauw trek krijgt. Ook bevat deze havermoutpap appels, welke rijk zijn aan vitamine C. Kies het liefst voor biologische appels, want appels worden ontzettend veel bespoten en anders krijg je een hoop pesticiden binnen bij je ontbijt.

Daarnaast bevat deze havermoutpap lijnzaad en pompoenpitten. Ik heb zelf altijd een mix van deze twee in een weckpotje zitten, heel handig. Lijnzaad is rijk aan omega 3, wat belangrijk is voor je hersenen en gezichtsvermogen, maar ook voor een gezonde huid. Pompoenpitten zijn rijk aan verschillende mineralen, zoals magnesium, zink en mangaan. Altijd goed om deze zaden en pitten vaker toe te voegen aan je ontbijt. Ga jij deze heerlijke verwarmende havermoutpap ook proberen? Ik weet zeker dat je ervan gaat smullen.

Deze herfst havermoutpap is:

  • Ayurvedisch verantwoord en Vata balancerend
  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze herfst havermoutpap vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

herfst-havermoutpap

Recept herfst havermoutpap (Vata balancing)

 

Bereiding: 10 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 1 persoon)

40 gram havermout
200 ml verse amandelmelk
1/2 appel
0,5 theelepel speculaaskruiden (of deze chai kruidenmix of kaneel)
Stukje gember van 1 cm
Snufje zout
1 theelepel gebroken lijnzaad en/of pompoenpitten
1 eetlepel amandelpasta

 

Benodigdheden

Kleine steelpan
Rasp

 

Bereiding

1. Week de havermout en amandelmelk vast een nacht in een schaaltje in de koelkast. Zo wordt het romiger en makkelijker te verteren.

2. Rasp de volgende ochtend de gember fijn met een rasp, je hebt een halve theelepel nodig. Snijd daarna de appel in kleine blokjes.

3. Doe de geweekte havermout met havermelk in een steelpannetje. Voeg de blokjes appel, geraspte gember, speculaaskruiden en het snufje zout toe. Breng aan de kook en kook ongeveer 5 minuten tot een dikke havermoutpap. Liever een dunnere pap? Voeg dan wat extra havermelk toe.

4. Schep de herfst havermoutpap in een schaaltje en garneer met de amandelpasta, lijnzaad en/of pompoenpitten en een extra snufje kaneel. Geniet er van!

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz