fbpx ...

Deze salade met venkel is erg lekker op warme, zomerse dagen. Nu het buiten alweer een paar weken bijna tropisch warm is eet ik meer salades dan ooit. Van frisse poké bowls tot deze salade met venkel, zongedroogde tomaat en rucola. I love it! Wat deze salade extra lekker maakt is de sinaasappel-knoflook vinaigrette, welke zorgt voor wat extra zoetigheid. Dit saladerecept heb ik trouwens niet zelf bedacht, maar komt uit het kookboek Groenten en Granen van Nina Olsson, die je misschien ook wel kent als Nourish Atelier

Jarenlang moest ik niks van kookboeken hebben, want als je zelf dol bent op koken dan maak je het liefst alles zelf. Totdat ik een tijdje geleden via een perspakketje een kookboek van Nina kreeg. Nadat ik wat recepten van haar had geprobeerd besefte ik me dat het juist erg leuk is om kookboeken van anderen te gebruiken, omdat je zo ook weer nieuwe smaken ontdekt. Daarna kreeg ik van haar ook een ander kookboek en sindsdien staat er bijna elk weekend wel een gezond gerecht van Nourish Atelier op tafel. Nina’s recepten zijn net even een tikkeltje anders dan mijn recepten en ze maakt graag gebruik van unieke smaakcombinaties, die ik zelf vaak niet kan bedenken. Probeer daarom eens een van haar gerechten, zoals deze salade met venkel.  

 

Zomerse salade met venkel

 

Wat zo fijn is aan deze salade is dat ‘ie ook zo op tafel staat. Terwijl je de venkel in de oven bakt met wat citroen en gemalen venkelzaad, kook je ondertussen de granen en maak je de dressing. Zodra de venkel is gegrild voeg je alles samen tot een heerlijke salade. Ik ben gek op dit soort makkelijke recepten, zeker als het buiten veel te warm is om uitgebreid te koken. Bovendien is de combinatie van de anijsachtige venkel heerlijk met de kalamata olijven, zongedroogde tomaten en sinaasappel-knoflook vinaigrette. Ga jij deze salade ook proberen? Ik weet zeker dat je er van gaat genieten! 

Deze salade met venkel, zongedroogde tomaat en rucola is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Rijk aan gezonde vetten

Laat je me weten wat je van deze salade met venkel vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

salade-met-venkel

salade-met-venkel 

 

Recept salade met venkel, zongedroogde tomaat en rucola

 

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 4 personen)

150 gram gerst (Ik gebruikte spelt, gierst kan ook als glutenvrije optie)
2 venkelknollen, in 5 mm dikke, ronde plakjes
1 biologische sinaasappel of citroen, in schijfjes
200 gram zongedroogde tomaat, in vier stukjes
100 gram zwarte kalamata olijven
2 handjes rucola
200 gram gekookte puy-linzen (of andere groene linzen)
Handje walnoten

Sinaasappel-venkelvinaigrette
1/3 theelepel venkelzaad
1 1/2 eetlepel rosé- of champagneazijn (Appelazijn kan ook)
1 eetlepel sinaasappelsap
1/2 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel agavesiroop
2 eetlepels extra vergine olijfolie
Peper en zout, naar smaak

 

Benodigdheden

Oven
Bakpapier

 

Bereiding

1. Kook de gerst volgens de aanwijzing op de verpakking en zet opzij.

2. Verwarm de oven voor op 160˚C/gasovenstand 3 en bekleed de bakplaat met bakpapier. 

3. Leg de plakjes venkel en schijfjes citroen op de plaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er venkelzaadjes en zout over. Bak dit 20 minuten in de oven.

4. Maak ondertussen de sinaasappel-venkelvinaigrette. Rooster de venkelzaadjes in een koekenpan op matig-hoog vuur, ongeveer 30-40 seconden. Zo komt het heerlijke aroma vrij. Stamp de zaadjes met een vijzel fijn tot poeder en klop ze met de rest van de ingrediënten door elkaar. Giet als laatste, al kloppend, de olijfolie erbij.

5. Meng de rucola, venkel, citroen en gerst in een grote kom. Doe de zongedroogde tomaatjes, linzen en en olijven erbij en hussel alles door elkaar. Sprenkel de vinaigrette eroverheen en voeg naar smaak peper en zout toe. Garneer de salade met walnoten. Enjoy!

Dit recept is van Nina Olsson en komt uit haar kookboek Groenten en Granen.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

 

info@zonderz