fbpx ...

Deze vegan cake met rode bessen en kaneel is ideaal als gezonde snack of ontbijt on the go. Ik heb deze cake al verschillende keren gemaakt en elke keer ben ik weer verrast over de heerlijke smaak. Mijn buren ook trouwens, want die bracht ik ook een paar plakken om te proeven! Je maakt dit vegan cake recept met natuurlijke ingrediënten zoals havermout, rode bessen, pecannoten en amandelschaafsel. Deze cake is erg makkelijk om te maken, ook als je geen held in de keuken bent. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van alles door elkaar roeren, in een cakevorm gieten en bakken. Lekker als ontbijt voor als je eens wat nieuws wilt proberen of wanneer je graag onderweg ontbijt.

 Deze voedzame cake maakte ik met de rode bessen van BerryBrothers, welke je kan kopen bij Albert Heijn. Het zijn mijn favoriete rode bessen en juist nu in de zomer zijn ze perfect van smaak. De bessen hebben een zoetzure smaak, wat goed past bij kaneel en vanille. Ze worden in Limburg geteeld en met de hand geplukt, waardoor de kwaliteit geweldig is. Deze lekkere besjes zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, dus je lichaam wordt er ook blij van! Genoeg redenen om deze vegan cake met rode bessen en kaneel te maken.

Wil je meer rode bessen recepten proberen? Ga dan voor deze natuurlijke bessenjam of de wentelteefjes met rode bessensaus. Ook kun je je hier aanmelden voor de BerryBrothers nieuwsbrief, je ontvangt dan via hun een receptenboekje met nog veel meer heerlijke bessenrecepten.

 

vegan-cake-met-rode-bessen

 

Vegan cake met rode bessen en kaneel

 

Een vegan cake betekent een cake zonder dierlijke ingrediënten, zoals eieren, roomboter of melk. Ik eet alweer 5 jaar grotendeels plantaardig en vind het juist leuk om te laten zien dat je op deze manier ook een lekkere cake kunt bakken. Deze voedzame cake is ontzettend smeuïg en vol van smaak, dus ik weet zeker dat je ervan gaat genieten! Wat maakt een vegan cake recept eigenlijk voedzaam of gezonder dan andere soorten cakes? Dat leg ik je graag uit.

Als basis voor deze cake gebruikte ik havermout, een complexe koolhydraatbron die langzaam wordt opgenomen in je bloed, waardoor je lang verzadigd bent. Dit maal je met een keukenmachine in een paar minuten tot meel. Als je geen keukenmachine hebt kun je ook spelt- of havermeel gebruiken. Daarnaast voegde ik 100% appelmoes toe, want dit bevat minder suikers als banaan. De smaak van de appelmoes is overigens niet aanwezig, maar zorgt vooral voor wat extra zoetigheid.

Dankzij de vitamine C en antioxidanten in de rode bessen krijgt je lichaam én huid ook gelijk een gezonde boost. Daarnaast voegde ik pecannoten en amandelschaafsel toe, welke zorgen voor een portie onverzadigde vetzuren, vitamine E, Omega 6, vezels en kalium. Ga jij deze vegan cake met rode bessen ook proberen? Your body will thank you later!

Deze vegan cake met rode bessen en kaneel is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij (gebruik glutenvrije havermout voor mensen met een glutenintolerantie)
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je mij weten wat je van deze vegan cake met rode bessen vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-cake-met-rode-bessen

ingrediënten

vegan-cake-met-rode-bessen

 

Recept vegan cake met rode bessen en kaneel

 

Bereidingstijd: 15 minuten + 55 minuten oven

 

Ingrediënten

260 gram (glutenvrije) havermout* 
185 gram rode bessen
70 gram kokosbloesemsuiker 
350 gram 100% appelmoes
125 ml havermelk 
40 gram kokosolie 
1 theelepel kaneel
2 theelepels vanille extract 
1,5 theelepel bakpoeder 
1 theelepel vers limoensap
1 theelepel baking soda
20 gram pecannoten 
1 eetlepel amandelschaafsel
Snufje zout

*Gebruik havermeel als je geen keukenmachine hebt.

 

Benodigdheden

Keukenmachine (kan ook zonder keukenmachine)
Twee grote kommen
Steelpannetje
Cakeblik
Bakpapier
Zeef

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Smelt de kokosolie in een pannetje tot deze vloeibaar is. Laat even afkoelen.

3. Doe de havermout in een keukenmachine en maal 2-3 minuten tot een fijn meel. Houd een zeef boven een grote kom en zeef het havermeel in de kom. Is een deel van de havermout nog niet goed gemalen en blijft het hangen in de zeef? Maal het dan nogmaals in de keukenmachine. Tip: je kunt ook havermeel gebruiken als je geen keukenmachine hebt. 

4. Doe het havermeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, zout en het bakpoeder in een grote kom en roer alles door elkaar.

5. Doe de appelmoes, gesmolten kokosolie, havermelk en het vanille extract in een andere kom en roer door elkaar. Voeg daarna de droge ingrediënten (van stap 4) toe aan de natte ingrediënten en roer alles goed door elkaar.

6. Doe het limoensap samen met de baking soda in een glas en roer door elkaar. Dit gaat bruisen. Roer dit daarna door het beslag.

7. Rijg de bessen van de takjes en zorg dat er geen uitstekende takjes meer aanzitten. Spoel ze af met wat water en dep voorzichtig droog. Roer 160 gram rode bessen zachtjes met een grote lepel in 3-4 keer door het beslag.

8. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en garneer de cake met de overgebleven rode bessen, pecannoten en het amandelschaafsel. Tip: Maak het bakpapier nat met water en wring al het vocht eruit. Zo kun je het makkelijker vormen in de cakevorm.

9. Bak de cake in 55 minuten gaar in de oven. Check even of ‘ie niet meer nat is vanbinnen, een beetje vochtig mag wel want dan is de cake lekker smeuïg. Is de cake te nat? Bak deze dan 10 minuten langer. Laat de cake minimaal 30 minuten afkoelen voordat je deze aansnijdt. Enjoy!

Tip: Je kunt ook variëren met verschillende soorten noten zoals paranoten, amandelen of walnoten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BerryBrothers. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

vegan-cake-met-rode-bessen

info@zonderz