fbpx ...

Deze vegan spring rolls met avocado, zeewier en tahin-sesam dip zijn ideaal om te serveren op een warme zomerdag! Ik ben gek op spring rolls en eet ze graag als lunch of diner. Ze vallen niet zo zwaar op je maag en zitten boordevol goede voedingsstoffen. Ook kan je ze makkelijk meenemen naar een picknick.

Een paar jaar geleden reisde ik door Vietnam en daar maakte ik voor het eerst kennis met dit gerecht. Gelijk was ik fan van deze frisse Vietnamese spring rolls, welke je zelf kan vullen met je favoriete groenten, fruit en een eiwitbron. Na mijn reis maakte ik een portie spring rolls voor de huisgenoten van mijn vriend, die mij toen vroegen of ze de plastic verpakking eraf moesten halen.

Ik moest hard lachen en vertelde hun dat je die ‘plastic’ verpakking ook gewoon kan opeten. Als je nog nooit spring rolls hebt gegeten is de structuur misschien een beetje gek de eerste keer, maar deze rolletjes worden gemaakt van gekookte rijst en zijn dus 100% natuurlijk. En bovendien erg lekker, zeker met de tahin-sesam dip erbij!

 

Vegan spring rolls met avocado

 

Voorheen maakte ik vaak spring rolls met een pindakaas dip, maar nu ben ik verslaafd aan deze romige tahin-sesam dip. Ben jij ook zo gek op tahin? Dan vind je deze dip vast erg lekker. Je maakt ‘m met tahin, sesamolie, natuurazijn, sojasaus en water. Deze combinatie van smaken is heerlijk en zo waan je je thuis ook in Vietnam!

Deze spring rolls zitten niet alleen boordevol vitaminen, maar zijn ook rijk aan eiwitten vanwege de sojabonen, tahin én sesamzaden. En wist je dat zeewier erg goed is voor je lichaam? Hier zit veel ijzer in en daarnaast is het ook een bron van calcium, jodium, fosfor, natrium, magnesium, kalium én vitamine B. Hello superfood! Genoeg redenen dus om deze vegan spring rolls met avocado eens op tafel te zetten. Beloof je me dat je het ‘plastic’ velletje ook gewoon opeet? Enjoy!

Deze vegan spring rolls met avocado, zeewier en tahin-sesam dip

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Rijk aan vitaminen en mineralen
  • Koolhydraatarm

Laat je me weten wat je van deze vegan spring rolls met avocado vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

spring-rolls-met-avocado

spring-rolls-met-avocado

spring-rolls-met-avocado

tahin-sesam-dip

 

Recept vegan spring rolls met avocado, zeewier en tahin-sesam dip

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 10 spring rolls, 2 personen)

Spring rolls
10 rijstpapier vellen
1 eetrijpe avocado
250 gram zeewier salade (Wakame) 
1 gele paprika
1 komkommer
200 gram sojabonen 
Handje Thaise basilicum (Of koriander/munt)
1 eetlepel sesamzaadjes

Romige tahin-sesam dip
3 eetlepels tahin
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels natuurazijn
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels water

 

Benodigdheden

Diep bord of grote kom met warm water (niet kokend)
2 borden
Dunschiller
Schaaltje
Koekenpan

 

Bereiding

1. Verwijder de binnenkant van de paprika en snijd de paprika daarna in dunne repen. Snijd het topje van de komkommer en maak met een dunschiller lange dunne plakken van de komkommer, aan twee kanten. Verwijder de pit van de avocado, snijd de avocado in dunne plakjes en lepel deze uit. 

2. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een koekenpan zonder olie. Zet even aan de kant.

3. Dompel een vel rijstpapier ongeveer 15 seconden in een diep bord met warm water. Zorg dat alle kanten goed onder water zitten. Je zal merken dat het rijstpapier nu zachter wordt. 

4. Leg dit op een bord neer. Leg in het midden van het rijstpapier een dubbelgevouwen reepje komkommer. Voeg daarna het zeewier (ongeveer 1 eetlepel per vel), de sojabonen, een paar reepjes paprika en avocado toe, bovenop. Vergeet ook de blaadjes Thaise basilicum niet. Maak de spring roll niet te vol, want dan krijg je ‘m niet meer dicht. (Zie hier een voorbeeldvideo, vanaf 1.55 minuten zie je hoe het werkt.)

5. Vouw daarna de bovenkant van het rijstpapier eroverheen en klap de zijkanten ook naar binnen. Vouw de spring roll naar jezelf toe en rol deze helemaal dicht. Leg hem op een serveerbord en ga zo door met de andere spring rolls. 

6. Doe de tahin in een schaaltje en voeg de sesamolie, sojasaus en natuurazijn toe. Roer alles goed door elkaar tot het een dikke substantie wordt en voeg daarna het water toe. Roer nogmaals door elkaar. 

7. Garneer de spring rolls met sesamzaden en Thaise basilicum. Serveer met de romige tahin-sesam dip. Enjoy!

Tip: Het kan zijn dat je eerste spring rolls er misschien niet perfect uit zien, dat was bij mij ook zo. Probeer ze niet te vol te maken en voorzichtig te vouwen, dan krijg je de mooiste exemplaren.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

spring-rolls-met-avocado

info@zonderz