fbpx ...

Afgelopen week verbleef ik in Morzine en Avoriaz in de Franse Alpen. Deze twee knusse dorpjes staan vooral bekend als skioorden, maar ook in de zomer is het hier erg mooi. Beide dorpen verlenen zich namelijk uitstekend voor lange wandelingen door de bergen, wildplukken in de bossen, avontuur en heerlijk vegetarisch eten. Samen met vier andere vrouwen vertrok ik met de trein naar deze plek.

Ik probeer al een aantal jaar bewust om te gaan met mijn CO2 uitstoot en daarom zo min mogelijk te vliegen. Wist je dat 70% van je totale CO2 uitstoot de reis ernaartoe is? Door met de trein te reizen bespaar je wel 90% van de uitstoot! Ik vertel je hoe ik met de trein naar de Franse Alpen reisde en ook deel ik mijn favoriete hotspots en tips voor Morzine en Avoriaz in de zomer. 

 

Morzine-en-Avoriaz

Bovenop de berg in Morzine.

 

Met de trein naar Morzine en Avoriaz

 

Is dat eigenlijk wel te doen, met de trein naar de Franse Alpen? Ik heb het natuurlijk zelf mogen ervaren en het ging erg makkelijk allemaal! Vanaf Amsterdam reisden we met de Thalys in 3 uur naar Parijs, daar hadden we een korte overstap en reisden we door naar Bellegarde met de TGV. Vanaf daar hadden we een pick-up die ons bracht naar ons hotel in Morzine, wat erg normaal is om te doen daar. Regel dit met de accommodatie waar je slaapt.

Ze hopen dat steeds meer toeristen met de trein naar dit gebied komen en hebben hiervoor een Flocon Vert Label ontvangen, letterlijk vertaald betekent dit groen sneeuwvlokje en wat inhoudt dat ze bezig zijn met verschillende eco-friendly initiatieven. Met de trein reizen kan voor sommige mensen wel een dingetje zijn, omdat het in verhouding soms duurder is als vliegen. Zorg dat je drie maanden van te voren boekt en dan vallen de prijzen erg mee!

Zo reis je van Amsterdam naar Parijs met de Thalys al vanaf €35 en van Parijs naar Bellegarde met de TGV vanaf €39. Bovendien is het véél comfortabeler dan vliegen en heb je ook geen lange wachtrijen op het vliegveld. Je zorgt dat je er een kwartiertje van te voren bent, stapt in de trein met al je bagage en kunt ondertussen zelfs gewoon werken. Als je dat wilt natuurlijk. Tijdens de reis geniet je van het veranderende landschap en zodra je in Frankrijk bent zie je steeds meer groen om je heen. Ik kan het iedereen aanraden en weet zeker dat ik vaker met de trein door Europa ga reizen!

 

8x tips voor Morzine en Avoriaz

 

Morzine in de zomer

 

Wildplukwandeling door de bergen langs prachtige meren

 

Na onze eerste nacht in het onlangs gerenoveerde (en dus heel gezellige) Hotel Névé, gingen we op pad voor een wildplukwandeling. Deze wandeling begon bij een prachtig meer (Mines d’Or Lake) en onze gids Emilie vertelde met veel enthousiasme over alle soorten bloemen en planten in dit gebied. Zo ontdekten we dat klein hoefblad ideaal is als je verkouden bent en dit ook gebruikt wordt als wc-papier door de hikers, vanwege het grote blad. Daarnaast vertelde Emilie ons dat duizendblad goed werkt bij vrouwen die ongesteld zijn en je hier lekkere thee van kunt maken.

Ik vond het super interessant om te leren welke krachten de bloemen en planten hadden en hoe je deze kan inzetten om je gezondheid te verbeteren. Ook had Emilie wat kookgerei bij en bakten we lekkere koekjes van de geplukte kruiden. Totaal geïnspireerd, dit wil ik thuis ook gaan maken! Deze wildplukwandeling is te boeken via het Office de Toerisme van Morzine, waar je kunt vragen naar Emilie. Je betaald €140 voor een halve dag, wanneer je dit boekt met een groepje vrienden valt de prijs erg mee. Echt een aanrader!

 

Morzine-en-Avoriaz

Morzine-en-Avoriaz

Mines d’Or lake.

 

Tweedehands winkelen bij Montagne Verte

 

Ben je even klaar met al het wandelen en de natuur? Neem dan eens een kijkje bij de tweedehands shop van Montagne Verte! Hier kun je terecht voor de leukste jurkjes, broeken en jassen voor fijne prijzen. Ook kun je hier veel tweedehands skikleding vinden, wat ideaal is voor tijdens de wintersport. Wist je dat tweedehands winkelen de beste keus is voor het milieu? Hier zijn geen nieuwe grondstoffen voor nodig en daarnaast is er geen CO2 uitstoot, wat er normaliter wel is bij het verschepen van nieuwe kleding. Met het motto ‘Reduce, reuse, recycle’ in je achterhoofd kun je hier met een gerust hart winkelen. Koop natuurlijk alleen iets als je het écht nodig hebt.

Adres: 162 Rue du Bourg, Morzine

 

Vega(n) eten bij Bec Jaune Brewery en La Chaudanne

 

Natuurlijk werd er ook heerlijk gegeten tijdens onze reis en deze restaurants kon ik jullie niet onthouden! Als je wilt gaan voor een gezellige bar met local biertjes en eldelflower ice tea’s, dan ben je bij Bec Jaune Brewery aan het goede adres. Verwacht hier veel lekkere hapjes en comfort food om samen te delen. We bestelden bijvoorbeeld broccoli met miso saus, gegrilde courgette met geitenkaas en een heerlijke bietenburger. Het is een fijne plek om lekker neer te ploffen na een lange wandeldag! Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar wel een knusse bar waar je prima kunt eten.

Daarnaast aten we ook bij La Chaudanne, waar ik echt verrast was over het heerlijke eten. Dit restaurant staat bekend om hun geweldige wijnen, maar ook het eten was erg goed. Als voorgerecht bestelde ik hier een polenta porridge met verschillende soorten paddenstoelen en tijm. Daarna ging ik voor een vegan curry met een Franse twist en tot slot genoot ik van een goddelijk chocolade dessert. Dit restaurant is zeker aan te raden voor food lovers! Qua prijzen is het een beetje vergelijkbaar met Nederlandse prijzen. Mocht je liever voor iets betaalbaarder gaan, dan zou ik Bec Jaune Brewery aanraden.

Bec Jaune Brewery: 220 Route de la Combe à Zore, Morzine
La Chaudanne: 590 Route de la Plagne, Morzine

 

Bec-Jaune-Brewery

Gegrilde courgette met geitenkaas en pompoenpitten bij Bec Jaune Brewery.

 

Morzine voor kinderen

 

Ben je met kinderen op vakantie in Morzine? Er is hier gelukkig genoeg te doen en ze zullen zich geen moment vervelen! Er is een groot speelpark in de bossen, waar de kleintjes zich kunnen vermaken met het Indiana Park, paardrijden en wandelingen waarbij ze leren over de natuur en dieren. Voor de grotere kinderen is er ook voldoende vermaak, denk bijvoorbeeld aan canyoning, mountainbiken, raften en go carting. En is het een dag slecht weer? Dan is er ook nog een gezellige bioscoop waar je samen heen kunt. Kijk hier voor alle events die momenteel in Morzine plaatsvinden.

 

Avoriaz in de zomer

 

Overnachten bij Mill8

 

Na een paar dagen Morzine vertrokken we met de skigondel Prodains naar 1800 meter hoogte, waar het dorpje Avoriaz ligt. Mijn hoogtevrees moest ik even overwinnen, maar dat was het zeker waard. Dit kleine dorpje is namelijk prachtig qua architectuur! Alles is gebouwd van onbewerkt hout en de gebouwen staan naar het zuiden toe gericht, om zo optimaal gebruik te maken van de natuurlijke warmte en het licht van de zon. Avoriaz is ook autovrij, behalve op de paar taxibusjes die er rijden na dan. Grappig weetje: in de winter zie je Avoriaz niet liggen vanuit Morzine, de gebouwen bootsen namelijk bergen na en gaan dan helemaal op in de sneeuw.

We sliepen in het hippe Hotel Mil8, waar alles tot in de puntjes verzorgd was. De hal waar je binnenkomt is alleen al fotogeniek, maar ook de kamers zijn mooi ingericht en van alle gemakken voorzien. Daarnaast had ik een bad met uitzicht over de bergen, heerlijk! Bovendien genoot ik van een lekker ontbijt hier, ben jij ook altijd zo dol op hotel ontbijtjes? Er was ontzettend veel keus en naast alle voedzame opties hadden ze bijvoorbeeld ook brownies, mini croissants en pannenkoekjes. Avoriaz heeft maar twee hotels en voor de rest vooral appartementen, dus als je een fijn hotel zoekt dan raad ik je deze aan. 

 

Hotel-Mil8

Hotel Mil8.

 

Leerzame kids wandeling door Avoriaz

 

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan in Avoriaz of kiezen voor een wandeling met een gids. Wij maakten een wandeling met Nederlandstalige Cecile, die ook voor kinderen veel leuks in petto heeft. Zo organiseert ze bijvoorbeeld speciale family walks, waarbij ze laat zien hoe je van bladeren en bloemen de grappigste figuurtjes kan maken of deze kan gebruiken als kleding. Ook geeft ze de kinderen meer uitleg over de flora en fauna in Avoriaz. 

 

Heerlijk eten met prachtig uitzicht

 

Na een lange wandeling ploften we neer bij de golfbaan van Avoriaz, waar je uitkijkt over het prachtige landschap. Hier kregen we bij aankomst homemade mango ice tea’s, die we wel konden gebruiken na een zonnige wandeling. Ze hebben hier een aantal vegetarische gerechten op de menukaart staan en op aanvraag serveren ze ook veganistisch, bel hier anders van te voren even over. Ik genoot van een vegan gerecht met couscous, gegrilde bloemkool, amandelen, peterselie en verschillende zomergroenten. 

Ook kun je hier terecht voor andere gerechten, zoals een romige ravioli of een lekkere sandwich. Op zijn Frans sloten we de lunch af met een dessert van chocolade mousse en verse aardbeien, hmmm! De eigenaressen Marion en Flo zijn super attent en bovendien is het de ideale plek te genieten van de zon. Wat ook fijn is: ze maken hier voor 100% gebruik van groene stroom. Wil je weten wat Avoriaz nog meer doet op het gebied van een duurzame toekomst? Lees dan hier het uitgebreide artikel over hun milieubeleid.

 

Morzine-en-Avoriaz

Uitzicht vanaf de golfbaan in Avoriaz.

 

Leuk voor kids: Lil’Stash

 

Na de lunch wandelden we een eindje naar beneden, waar we aankwamen bij Lil’Stash. Op deze plek kun je in de zomer slapen in bell tenten en iets verderop zit een speelpark voor kinderen. Hier kunnen ze klimmen en klauteren over de hangbrug, touwen, speeltoestellen en glijbanen. Ook zijn er twee barbecues aanwezig, die je vrijblijvend mag gebruiken voor een lekker diner. Dit milieuvriendelijke speelpark is gemaakt van sprokkelhout uit de omliggende bossen. Leuk om een paar uurtjes door te brengen als onderbreking tijdens het wandelen! 

Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen inspireren om Morzine en Avoriaz in de zomer te bezoeken. Juist in de zomer is het een stukje rustiger dan tijdens de winter en is dit gebied op zijn allermooist. Als je dol bent op de natuur, lekker eten en actief doen tijdens je vakantie dan is dit the place to be voor jou. Dit gebied is ook prachtig in de herfst trouwens! En ben je geïnspireerd om op vakantie te gaan met de trein? Lees dan mijn blog over reizen in de trein in Europa

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Morzine en Avoriaz en GreenSpin.nl. Lees hier mijn disclaimer.

info@zonderz