fbpx ...

Deze natuurlijke bessenjam is heerlijk voor op brood, een rijstwafel of als topping op je havermoutpap. Wist je dat zelf bessenjam maken erg makkelijk is? Je hebt maar vier ingrediënten nodig en in een kwartiertje ben je al klaar. Daarna laat je de bessenjam even indikken en voilà, een lekkere zoetzure bessenjam voor op brood.

Voor deze bessenjam gebruikte ik de rode bessen van BerryBrothers, deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. BerryBrothers is een familiebedrijf uit Limburg dat de heerlijkste bessen van Nederland teelt. Ze kweken niet alleen rode bessen, maar ook lekkere zwarte en witte bessen. Deze natuurlijke bessenjam kun je tevens met deze soorten bessen maken. Zwarte bessen hebben meer een cassis smaak en witte bessen zijn qua smaak vergelijkbaar met rode bessen. Welke soort bes is jouw favoriet? Ik ben benieuwd!

 

natuurlijke-bessenjam

 

Natuurlijke bessenjam 

 

De bessen van BerryBrothers worden met de hand geplukt, zodat je altijd de beste kwaliteit bessen hebt. Voor deze natuurlijke bessenjam heb je maar vier ingrediënten nodig, namelijk rode bessen, kokosbloesemsuiker, chia zaad en een snufje zout. Een jam volledig suikervrij maken is best lastig, aangezien de bessen een zoetzure smaak hebben en het wel goed in balans moet zijn. Door er een paar eetlepels kokosbloesemsuiker aan toe te voegen komt de zoete smaak meer naar boven, wat de jam perfect maakt qua smaak.

Ik heb nu een weckpotje van deze natuurlijke bessenjam staan en heb ‘m de afgelopen dagen al aan verschillende gerechten toegevoegd. Bijvoorbeeld een eetlepel door mijn overnight oats, maar ook op een rijstwafel met een laagje pindakaas. De combinatie van pindakaas en jam is in Amerika heel bekend, maar hier wat minder. Echt het proberen waard, je gaat er sowieso van genieten. Natuurlijk kun je de bessenjam ook gewoon ‘zo’ op je brood smeren. Hmmm!

Deze natuurlijke bessenjam is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Vrij van geraffineerde suikers
  • Makkelijk om te maken

Laat je mij weten wat je van deze natuurlijke bessenjam vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

natuurlijke-bessenjam

natuurlijke-bessenjam

ingredienten

 

Recept natuurlijke bessenjam

 

Bereidingstijd: 15 minuten + nacht in de koelkast

 

Ingrediënten
(Voor 1 weckpotje)

300 gram rode bessen (Witte of zwarte bessen kan ook)
3 eetlepels kokosbloesemsuiker
2 eetlepels chia zaad
Snufje zout

 

Benodigdheden

Vergiet
Kookpan
Vork
Weckpotje

 

Bereiding

1. Spoel de bessen af met water. Doe ze daarna in een vergiet en rijg ze van de takjes af. Check even goed of er geen enkel uitstekend takje meer aan de bessen zit. 

2. Doe de bessen in een kookpan en zet het vuur laag. Prak ze fijn met een vork en voeg daarna de kokosbloesemsuiker, chia zaden en het zout toe. Roer door elkaar en laat dit 5-10 minuten pruttelen. Zet het vuur daarna uit.

3. Doe de jam in een weckpotje, laat deze even afkoelen en zet daarna een nacht in de koelkast. De jam is nog waterig, maar na een nacht in de koelkast zijn de chia zaden uitgezet en zal de bessenjam dik zijn. Zorg dus ook dat er nog een paar centimeter ruimte over is in je weckpotje. Enjoy!

Tip: Deze bessenjam is een beetje zoetzuur van smaak. Wil je liever een zoetere bessenjam? Voeg dan wat extra kokosbloesemsuiker toe.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BerryBrothers. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

natuurlijke-bessenjam

info@zonderz