fbpx ...

Zou je graag willen stoppen met hormonale anticonceptie? Lees dan hier mijn persoonlijke ervaring, inclusief de voor- en de nadelen. Het is vandaag precies een halfjaar geleden dat ik ben gestopt met de pil. Ik kan nu met volledige overtuiging zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik op 28-jarige leeftijd ein-de-lijk deze stap genomen heb! Al die zooi die ik dagelijks slikte voelde al een tijdje niet meer goed en het heeft ook nadelige effecten op je lichaam. Misschien wil jij ook stoppen met de pil of hormoonspiraal en ben je benieuwd welke andere opties er dan zijn. Ik vertel er je graag meer over.

 

Stoppen met hormonale anticonceptie

 

Als je wilt stoppen met hormonale anticonceptie komen er waarschijnlijk een hoop vragen bij je op. De eerste vraag die bij mij op kwam was ‘hoe ga ik dit doen zonder zwanger te worden?’ Al vanaf jongs af aan weet ik dat ik later graag kinderen wil, maar liever wel pas als ik wat ouder ben. Daarom wilde ik het stoppen met de pil graag op een veilige manier aanpakken. Daar kwam Daysy al gelijk om de hoek kijken, een fijn apparaatje waarmee je dagelijks je temperatuur meet en precies je cyclus kan inzien. Zo weet je wanneer jouw (on)vruchtbare dagen zijn en dus ook precies wanneer je (wel of niet) zwanger kan worden. 

Eigenlijk werkt het erg simpel. Dagelijks meet jij jouw basale lichaamstemperatuur vóór het opstaan en dit wordt door het algoritme van Daysy nauwkeurig bijgehouden. Op jouw onvruchtbare dagen (groene dagen bij Daysy) kun je seks hebben zonder voorbehoedsmiddel en tijdens jouw vruchtbare dagen (rood bij Daysy) is het belangrijk om seks te hebben met een voorbehoedsmiddel. Zo weet je zeker dat je niet zwanger wordt. Als je dat juist wél wil worden, dan is het natuurlijk ook ideaal want dan zorg je dat je tijdens je vruchtbare dagen onbeschermde seks hebt. 

Jouw basale lichaamstemperatuur stijgt na een eisprong door de verandering van hormonen in deze fase van je cyclus. Sperma kan in het vrouwelijk lichaam overleven tot maximaal 5 dagen, daarom geeft Daysy vruchtbare dagen al aan voor de verwachte ovulatie. Dit kun je allemaal perfect aflezen na het synchroniseren met de gratis DaysyDay app. Super veilig dus! In mijn vorige blog lees je hoe Daysy precies werkt en hier vind je ook alle veel gestelde vragen rondom deze cyclus tracker. In deze blog ga ik vooral dieper in op mijn eerste halfjaar zonder de pil.

 

stoppen-met-hormonale-anticonceptie

Foto: Sigy Kops

 

Mijn persoonlijke ervaring

 

De voordelen

 

Van slapeloze nachten naar elke nacht doorslapen

 

Zoals ik al aangaf ben ik in december gestopt met de pil. En weet je wat er gebeurde? Na jarenlange slaapproblemen gehad te hebben sliep ik ineens 5 weken lang elke nacht minimaal 8 uur per nacht. Wauw! Als ik van tevoren had geweten dat de pil zo’n negatief effect had op mijn slaap dan was ik er al veel eerder mee gestopt. Of überhaupt nooit aan begonnen. Na die 5 weken kwam overigens een stressvolle periode, maar ook daarna sliep ik beter dan ooit.

Een halfjaar na het stoppen met hormonale anticonceptie kan ik nu wel zeggen dat mijn slaappatroon enorm is veranderd in positieve zin. Van bijna elke nacht 3 tot 5 uur per nacht slapen naar totaal geen zorgen meer hebben over slapen en met gemak 6 tot 8 uur aan één stuk doorslapen. Dit is voor mij echt het grootste voordeel. Gebruik je hormonale anticonceptie en heb je ook last van slaapproblemen? Dan weet ik bijna zeker dat dit hier aan kan bijdragen. 

 

Veel minder stress en meer geluk

 

In het algemeen ervaar ik véél minder stress en voel ik me gelukkiger. Een vriendin van mij lichtte mij hier van te voren al over in en vertelde dat ze toen ze aan de pil was, ze zich over de kleinste dingen kon opwinden. Van irrelevante zaken op haar werk tot stress krijgen tijdens het boodschappen doen. Dit veranderde volledig toen ze stopte met de pil en dat is bij mij dus ook het geval!

Ik merk dat ik veel relaxter in het leven sta en minder snel in de stress schiet over onbenullige dingen. Het klinkt misschien gek dat zo’n klein pilletje een enorm effect heeft op je mentale gezondheid, maar hier zijn ook veel onderzoeken naar gedaan. Veel vrouwen raken zelfs in een depressie tijdens het gebruik van hormonale anticonceptie! Lees vooral het boek ‘Grip Op Je Cyclus’  als je hier meer wetenschappelijk onderzoek over wilt lezen. Dit boek is sowieso een aanrader om meer te leren over je natuurlijke cyclus.

 

Menstruatieklachten zijn niet veranderd

 

Ik was bang dat als ik zou stoppen met de pil ik misschien wel heftige menstruatieklachten zou krijgen. Mijn vriendinnen hoor ik namelijk vaak klagen over verschrikkelijke krampen en PMS, dus ik was al op het ergste voorbereid. Met het gebruik van de pil had ik eigenlijk alleen zware benen op de eerste dag van mijn menstruatie en weinig kracht tijdens het sporten. Voor de rest merkte ik nooit veel aan mijn lichaam of mentale gesteldheid, wat natuurlijk ideaal is.

Ook die extreme behoefte naar chocolade of zoetigheid is tijdens mijn menstruatie ver te zoeken. Na het stoppen met de pil was mijn menstruatie in dat opzicht ook niet veranderd. Ik heb geen extreme krampen, mood swings of last van PMS, heel fijn! Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring en dat kan bij iedereen anders zijn. Maar wie weet ben je net zoals ik gezegend met een relaxte ongesteldheid en zal dit ook niet veranderen als je geen hormonale anticonceptie meer gebruikt.

 

De nadelen

 

Meer puistjes de eerste maanden

 

Het enige nadeel dat ik ondervond aan stoppen met hormonale anticonceptie was dat mijn acne ineens terug kwam. Hier ben ik graag eerlijk over, because it sucks. Op 17-jarige leeftijd was ik gestart met de pil omdat ik veel last had van puistjes op mijn hals, rug en voorhoofd. Dat ging natuurlijk weg met de pil, omdat je als het ware je hele systeem (en hormonen) onderdrukt. Als je stopt met de pil kan het dan weer terugkomen en duurt het een paar maanden tot een jaar voordat alles weer in balans is. Als je daar vroeger overigens geen last van had, kan het zijn dat je daar nu ook geen last van gaat krijgen. Happy you!

Bij de derde en vierde maand werd het ineens heel heftig qua puistjes. Ze uiten zich altijd op de plek waar je het meest gevoelig bent en voor mij was dat mijn hals. Ineens zat mijn hele hals, bovenrug én nek (wat ik vroeger nog nooit had meegemaakt) vol met rode en witte puistjes. In de vierde maand kwamen er ook meer bij op mijn gezicht, wat ik erg vervelend vond. Mijn hals kon ik nog wel verbergen, maar mijn nek en gezicht wat minder. Daardoor voelde ik me een tijdje onzeker over mijn uiterlijk. Gelukkig verdwenen ze na de vierde maand en dat was een enorme opluchting. Nu komen ze alleen terug na de week van mijn menstruatie en daarna verdwijnen ze weer snel. Alvast een tip voor jou: probeer je er niet te druk om te maken en weet dat je lichaam zich aan het reinigen is.

 

stoppen-met-hormonale-anticonceptie

 

Ongesteld worden na het stoppen met de pil

 

Je hoort verschillende verhalen over ongesteld worden na het stoppen met de pil en ook dat is bij iedereen anders. De één wordt gelijk na de eerste of tweede maand op een natuurlijke wijze ongesteld, bij de ander duurt het een aantal maanden. Onthoud dat je menstruatie tijdens het gebruik van hormonale anticonceptie een onttrekkingsbloeding is en dus hartstikke nep is. Toen ik stopte met de pil heb ik ook het boek ‘Grip Op Je Cyclus’ gelezen om hier meer over te leren, zodat ik wist welke processen er precies in mijn lichaam speelden.

Als je stopt met de pil kan het zijn dat je progesteron levels laag zijn, vooral vanwege alle zooi die je jaar in jaar uit hebt gebruikt. Je hebt voldoende progesteron nodig om ongesteld te worden en daarom kan het soms even duren bij sommige vrouwen. Na vier maanden wachten trok ik zelf aan de bel en plande ik een gesprek in met Patricia Dijkema van Daysy, omdat ik graag ongesteld wilde worden. Dit klinkt misschien gek, maar het hebben van een menstruatie betekent ook dat alles goed werkt in je lichaam. We keken samen naar het verloop van mijn cyclus en Patricia zag dat ik nog geen eisprong had gehad, wat betekent dat er ook geen menstruatie zou komen. Hoe los je dit op een natuurlijke wijze op?

 

Het Cyclus Plus Pakket

 

Op advies van haar startte ik met een Cyclus Plus Pakket (dit betaalde ik overigens zelf) boordevol vitaminen en mineralen van goede kwaliteit, om ervoor te zorgen dat mijn cyclus op gang zou komen. Denk aan een supplement met monnikspeper, maca en saffraan, allemaal ingrediënten die van belang zijn voor de aanmaak van progesteron. Maar ook andere vitaminen, omdat de pil er ook voor schade heeft gezorgd in je lichaam.

Na een maand was het eindelijk zo ver: ik werd ongesteld! Ik deed een dansje door de woonkamer, want het is toch een fijn idee dat alles in mijn lichaam goed werkt. Mocht je nu gestopt zijn met de pil en na drie maanden nog steeds niet ongesteld zijn geworden, dan raad ik je het Cyclus Plus pakket aan om je hormonen weer in balans te brengen. En maak je ook niet té druk, je hebt je natuurlijke cyclus namelijk jarenlang onderdrukt, dus geef je lichaam ook even wat tijd om daarvan te herstellen. Wil je na het lezen van deze blog ook stoppen met hormonale anticonceptie en aan de slag met Daysy? Lees dan hier mijn andere blog over dit onderwerp of bestel hier jouw Daysy.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Daysy. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz