fbpx ...

Deze Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn is heerlijk! De cake is lekker smeuïg, zoet en vol van smaak. Bovendien is het recept ook makkelijk om te maken. Wist je dat lavendel erg goed voor je is? Zeker als je iemand bent die snel in de stress raakt. Lavendel zorgt voor meer rust in je mind en ook heeft het een positieve invloed op je slaappatroon. Genoeg redenen dus om deze Ayurvedische cake eens te maken. Behalve als je een Kapha bent. Kapha’s kunnen van nature al heel goed slapen en bovendien is deze cake als je kijkt naar de ingrediënten vooral goed voor Pitta’s en deels voor Vata’s.

Misschien vraag je je nu af waar ik het over heb. Dat begrijp ik best wel, voor sommigen is Ayurveda echt een vak apart. Ik heb onlangs een cursus Ayurvedische voeding afgerond en ben achter de schermen ook bezig met een ebook over dit onderwerp. Of ik nu een wandelende encyclopedie ben als het gaat over Ayurveda? Nee.

Ik merk namelijk dat deze prachtige, eeuwenoude geneeswijze voor mij ook nog steeds een leerproces is. Dat is ook de reden waarom ik ben begonnen met een ebook boordevol Ayurvedische recepten, wat ergens in juli uit komt. Deze cake met lavendel komt uit mijn Balance e-book, een e-book met 52 Ayurvedische recepten die zorgen voor meer balans in je lichaam en mind. Klik hier om het e-book te bekijken.

 

Ayurvedische-cake-met-lavendel-en-rozemarijn

 

Wat is Ayurveda?

 

Ayurveda is een alternatieve geneeswijze uit India, die al zeker 5000 jaar oud is. Bij Ayurveda ga je niet iemand genezen wanneer deze al ziek is, maar werk je juist preventief. Ook op het gebied van voeding zorg je ervoor dat je in balans blijft, zodat je niet snel ziek wordt. Daarnaast kijk je niet alleen naar de voedingswaarde van een product, maar ook naar voor wíe een bepaald product goed is. Zo zijn er 7 verschillende dosha’s, waarvan Pitta, Vata en Kapha het meest bekend zijn. Iedereen heeft van elke dosha wel wat eigenschappen in zich, maar vaak is er eentje dominant. Zo ben ik een Pitta-Vata en is mijn vriend meer een Kapha-Pitta. Mocht je hier meer over willen lezen, dan raad ik je vooral de blog Wat is Ayurveda? aan. Hierbij kun je ook een dosha test doen, zodat je weet welke Ayurvedische voeding bij jou aansluit. 

Ayurvedisch koken is niet iets wat je zomaar even doet, je moet namelijk wel wat achtergrondkennis hebben. Het gaat namelijk véél verder dan gerechten combineren bij de juiste dosha’s. Zo kijk je bijvoorbeeld ook naar de seizoenen en maak je gebruik van de zes smaken in gerechten. Wat ik vooral merk is dat Ayurvedische voeding bij mij voor meer balans heeft gezorgd. Als ik terugkijk op vorig jaar dan was ik sommige momenten erg overwerkt en ging ik altijd maar door, wat een duidelijke Pitta disbalans is. Sinds ik ben gaan eten naar mijn Ayurvedische constitutie (dosha), sta ik veel relaxter in het leven en ben ik op alle vlakken meer in balans. 

Ik wil komende tijd meer schrijven en delen over Ayurveda, zodat je het ook begrijpt. Voor nu zou ik vooral eens lekker de keuken induiken om deze Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn te maken. I’m sure you’ll love it! 

 

Ayurvedische cake met lavendel, voor welke dosha?

 

De basis van deze cake is speltmeel, een graan dat goed is voor Pitta’s en Vata’s vanwege de zoete smaak. Ook heb ik lavendel toegevoegd aan deze cake, wat zorgt voor rust en daarnaast werkt lavendel goed tegen slapeloosheid. Ideaal als je iemand bent die ‘s nachts vaak wakker ligt (wat ook wel een Vata disbalans kan zijn). De kokosolie in deze cake werkt verkoelend, wat ideaal is voor Pitta’s. Zeker nu het Pitta seizoen is begonnen, kan het geen kwaad om wat vaker kokosolie te gebruiken om mee te koken of bakken. 

Ook zit er rozemarijn in deze cake, een heerlijk kruid met een licht bittere smaak. Eigenlijk zijn bijna alle soorten kruiden goed voor Vata, omdat ze verwarmend werken. Ben je een Pitta? Let dan op met kruiden en voeg net wat minder kaneel en rozemarijn toe aan deze cake. Zo is het mooi in balans. Heb je nog vragen over Ayurveda? Stel ze dan vooral hieronder. 

Deze Ayurvedische cake met lavendel is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Werkt kalmerend vanwege de lavendel

Laat je mij weten wat je van deze Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Ayurvedische-cake-met-lavendel-en-rozemarijn

Ayurvedische-cake-met-lavendel-en-rozemarijn

 

Recept Ayurvedische cake met lavendel en rozemarijn

 

Bereidingstijd: 10-15 minuten + 40 minuten oventijd

 

Ingrediënten
(Voor een cake)

200 gram speltmeel
1,5 theelepel gedroogde lavendelbloesem (Verkrijgbaar bij Erica of Marqt)
0,5 theelepel kaneel (optioneel voor Pitta’s)
¼ theelepel gedroogde rozemarijn (optioneel voor Pitta’s)
1,5 theelepel bakpoeder 
1 theelepel baking soda
1 theelepel vers limoensap
350 gram rijpe bananen (ongeveer 3 bananen)
50 gram kokosolie, gesmolten 
160 ml verse havermelk
130 gram kokosbloesemsuiker 
40 gram walnoten
Snufje zout

 

Benodigdheden

Grote kom
Cakevorm
Bakpapier
Oven
Blender of keukenmachine


Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe het speltmeel, kaneel, lavendel bloesem, rozemarijn, kokosbloesemsuiker, zout en bakpoeder in een grote kom. Roer alles goed door elkaar.

3. Doe de bananen, gesmolten kokosolie en havermelk in de blender of keukenmachine en mix tot een romig geheel.

4. Voeg dit mengsel daarna toe aan de kom met droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar met een lepel.

5. Doe het limoensap en de baking soda in een glas en roer door elkaar. Dit gaat bruisen. Voeg het daarna toe aan het mengsel en roer nogmaals door elkaar.

6. Bekleed de cakevorm met een velletje bakpapier en giet hier het beslag in. Verdeel daarna de fijngehakte walnoten over het beslag.

7. Bak de cake in 40-45 minuten gaar in de oven.

8. Laat de cake 30 minuten afkoelen voor je deze aansnijdt. Garneer met extra lavendel bloesem.

Tip: Bij Ayurveda zijn ze geen fan van eten invriezen, omdat zo de prana (levensenergie) verloren gaat uit een gerecht. Vries deze cake dus niet in, maar deel het lekker met anderen en geniet er samen van! 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz