fbpx ...

Vandaag deel ik mijn persoonlijke tips om koolhydraatarm te eten. Misschien wil je graag minderen in suikers of moet je vanuit een bepaald dieet koolhydraatarm eten, dan ben je hier op de juiste plek. Vaak wordt er aan mensen die willen afvallen of diabetes hebben een koolhydraatarm dieet voorgeschreven. Zelf eet ik vaak standaard één keer per dag een maaltijd zonder koolhydraten en twee keer per dag een maaltijd met koolhydraten. De ene keer eet ik een koolhydraatarm ontbijt en de andere keer weer een diner zonder koolhydraten. Onderaan deze blog deel ik ook mijn favoriete koolhydraatarme recepten. 

Als je net start met koolhydraatarm eten heb je misschien het idee dat je helemaal niks mag. Kijk vooral eens naar wat je allemaal wél mag! Je kunt namelijk heerlijke, vullende koolhydraatarme maaltijden maken die ook zo op tafel staan. Als je koolhydraatarm eet is het wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en bijvoorbeeld niet alleen maar groenten te eten. Focus je ook op gezonde vetten en eiwitten. In deze blog geef ik je mijn tips om koolhydraatarm te eten, bakken en boodschappen te doen. Veel leesplezier!

Laat je mij weten wat je van deze tips om koolhydraatarm te eten vond? Deel het op Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi

 

tips-om-koolhydraatarm-te-eten

 

5x tips om koolhydraatarm te eten

 

1. Voeg dagelijks gezonde vetten toe aan je maaltijden

 

Gezonde vetten zijn erg belangrijk als je koolhydraatarm eet. Ze zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel en zijn daarnaast ook van belang voor goed werkende hersenfuncties. Bij te weinig onverzadigde vetzuren in je voeding tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet, kun je erg chagrijnig worden en ook je concentratie kwijtraken. Kies daarom dagelijks voor rauwe noten, avocado’s, chia zaad, lijnzaad en extra vierge olijfolie.

Ben vooral niet bang dat je dik wordt van gezonde vetten, je lichaam heeft ze echt nodig! Je kunt deze producten makkelijk verwerken in je ontbijt, maar ook toevoegen aan een salade bijvoorbeeld. Rauwe noten kun je ook prima eten als tussendoortje. 

 

tips-om-koolhydraatarm-te-eten

 

2 Maak cakes en taarten met notenmeel in plaats van bloem

 

Heb je zin in een lekkere appeltaart of carrot cake? Gebruik dan notenmeel in plaats van bloem. Zelf heb ik verschillende soorten notenmeel in huis, zoals amandelmeel en hazelnotenmeel. Deze meelsoorten zijn gemaakt van fijngemalen noten, wat een goede bron is van gezonde vetten. Veel beter voor je bloedsuikerspiegel dus!

Het amandelmeel van Holland & Barrett is een aanrader. Let er wel op dat wanneer je gaat bakken, je geen enorme hoeveelheden suikers toevoegt. Want ook al is het meel dan wel koolhydraatarm, het is belangrijk om er verder niet te veel suikers aan toe te voegen als je minder koolhydraten wilt eten. Fruit en (natuurlijke) suikers zoals kokosbloesemsuiker, ahorn siroop, agave siroop of honing bevatten net zo goed koolhydraten. 

 

3. Kies voor basisproducten laag in koolhydraten

 

Dingen die je misschien wel dagelijks eet zoals brood, pasta of rijst zijn hoog in koolhydraten. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven! Zo heb ik zelf vaak de crackers van Smaakt Less Carb in huis, welke minder koolhydraten bevatten dan normale crackers. Deze zijn gemaakt op basis van verschillende zaden en kruiden.

Alle koolhydraatarme producten van Smaakt Less Carb passen prima in een koolhydraatarm dieet en zijn ook allemaal standaard biologisch. Holland & Barrett heeft hier een uitgebreid assortiment in, dus ga eens langs bij de winkel of bestel ze online als je wel een voorraad basisproducten kan gebruiken. Ook voor andere producten laag in koolhydraten kun je daar eens een kijkje nemen. Mijn favorieten zijn de lijnzaadcrackers tomaat-basilicum en de tortilla wraps!

 

4. Gebruik kokosolie om in te bakken

 

Wist je dat kokosolie ideaal is om in te bakken? Kies dan wel voor extra vierge kokosolie, dat is namelijk de beste (onbewerkte) variant. Kokosolie heeft een hoog rookpunt, waardoor je er goed mee kan bakken zonder dat het alle goede voedingsstoffen verliest. Het bevat wel veel verzadigd vet, maar vanwege de middellange keten vetzuren schijnt dit geen negatief effect te hebben op je cholesterolgehalte. Deze middellange vetzuren (MCT’s) hoeven niet eerst afgebroken te worden en komen gelijk via je darmen in het bloed, waardoor ze sneller worden opgenomen. 

Daarnaast kun je kokosolie ook prima verwerken in baksels, zoals raw cakes of een gezonde taart. De vetten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Omdat kokosolie geen specifieke smaak heeft kun je het makkelijk toevoegen zonder dat de smaak van het gerecht veranderd. Je kunt het alleen niet altijd 1-op-1 met bijvoorbeeld roomboter vervangen, dus check dat altijd eerst voordat je een bepaald recept gaat maken. Ik gebruik zelf nooit roomboter, dus in veel van mijn baksels zit al standaard kokosolie! 

 

tips-om-koolhydraatarm-te-eten

 

5. Focus op maaltijden met groenten basis

 

Ook een tip die niet kon ontbreken uit deze tips om koolhydraatarm te eten: focus op groenten! Misschien ben je iemand die graag pasta of brood eet en nu door de bomen het bos niet meer ziet. No worries, er is (gelukkig) meer dan dat. Als je een diner wilt maken, bedenk dan eerst welke soort groente de hoofdrol speelt. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, paprika of aubergine. Daarna ga je kijken wat je er verder nog aan kan toevoegen qua eiwitten (vlees, vis, vega, eieren) en gezonde vetten.

Pas daarna kijk je hoe je de koolhydraten het beste kan vervangen. Bovendien kun je rijst tegenwoordig makkelijk vervangen door bloemkoolrijst en kun je courgetti nemen in plaats van volkoren pasta. Easy peasy! Ben je op zoek naar lekkere koolhydraatarme recepten? Check dan deze 10x koolhydraatarme diner recepten. Hopelijk kun je inspiratie uit deze tips om koolhydraatarm te eten halen. Heb jij zelf ook nog fijne tips? Laat ze dan hieronder weten in de comments!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Holland & Barrett. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz