fbpx ...

Reizen met de trein in Europa, het wordt tegenwoordig steeds makkelijker en daar gaat mijn duurzame hart sneller van kloppen. Maar hoe werkt dat precies? Ik leg het je graag even uit! Voorheen kon je vaak alleen vanaf Amsterdam naar bijvoorbeeld Londen of Parijs rechtstreeks met de trein, maar sinds kort zijn daar een hoop inspirerende bestemmingen bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Milaan, Kopenhagen of Praag. Hoe leuk is dat?

Wat ik vooral fijn vind is dat al deze treinreizen rechtstreeks gaan, je hoeft dus niet meer over te stappen. Zo wilde ik bijvoorbeeld vorig jaar met de trein naar Kopenhagen en toen zag ik dat ik vier keer moest overstappen. Nu is dat geen enorme big deal, maar misschien wel een beetje spannend als je voor het eerst wilt reizen met de trein in Europa. Dat is ook de reden waarom ik het toen niet had gedaan, want wat als je je overstap mist? Gelukkig hoef je je daar nu geen zorgen meer om te maken, want de onderstaande treinreizen gaan allemaal rechtstreeks van Amsterdam of Utrecht naar de plek van de bestemming!

 

reizen-met-de-trein-in-europa

 

Reizen met de trein in Europa

 

Ben je benieuwd waar je heen kan reizen met de trein in Europa? Hierbij de lijst met toffe bestemmingen. Je reist niet met NS International of de TGV, maar via GreenCityTrip. Dit bedrijf wil duurzaam reizen met de trein voor iedereen toegankelijk maken, iets waar ik erg blij van word. Naast dagtreinen kun je ook slaaptreinen boeken, wat je weer een overnachting scheelt en soms zelfs handiger is.

Zie de treinrit als een avontuur an sich, dan vallen de reistijden erg mee. Bovendien, bij een vlucht moet je natuurlijk ook 2 uur van te voren aanwezig zijn en voordat je dan weer in het centrum van een stad bent, ben je ook weer flink wat tijd kwijt. Genoeg redenen dus om het reizen met de trein in Europa eens uit te proberen. Hierbij de lijst met bestemmingen! Je kan op de bestemming klikken en zo kun je gelijk kijken welke data beschikbaar zijn. De prijzen variëren van €149 tot €189.

 

Italië

Venetië, Milaan, Verona, Bologna, Florence, Como en Bolzano

 

Tsjechië

Praag

 

Oostenrijk

InnsbruckWenen, Salzburg en Linz

 

Zweden

Göteborg en Malmö

 

Denemarken

Kopenhagen

 

Let op: kies bovenin de balk voor Ticket Only, zodat je zeker weet dat je alleen een treinreis boekt. Deze treinreizen zijn allemaal voor 5 dagen, ideaal voor een weekendje weg. Ze bieden ook overnachtingen aan die je samen met de treinreis kunt boeken, maar persoonlijk ben ik fan van alleen de treinreis boeken en op de locatie zelf iets leuks uitzoeken wat helemaal past bij mijn smaak. Maar mocht je het wel fijn vinden dat alles gelijk voor je gereld is, dan kan dat natuurlijk ook. 

 

Andere rechtstreekse treinreizen

 

Daarnaast kun je ook met NS International vanaf Amsterdam rechtsreeks naar andere plekken in Europa reizen. Denk bijvoorbeeld aan bekende steden zoals Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Maar ook kun je rechtstreeks naar Disneyland Parijs, Marseille, Frankfurt, Basel en Bourg St. Maurice. Hierbij is het wel verstandig om je treinreis op tijd te boeken. Als je bijvoorbeeld over twee maanden met de trein van Amsterdam naar Parijs wilt dan is het maar €45, terwijl het volgende week €135 kost. 

Wil je niet alleen een weekendje weg, maar er echt een langere vakantie van maken? Kies dan voor een Interrail Pas, waarbij je de leukste landen met elkaar kan combineren voor een fijne prijs. Ze hebben verschillende Global passen, waarbij je bijvoorbeeld 4, 5 of 7 dagen in één maand met de trein door heel Europa kan reizen. Deze Interrail Global pas is geldig in 33 verschillende landen. Dikke aanrader! Dit zie ik altijd veel mensen in de zomer doen, zo kan je denken aan een vakantie waarbij je Barcelona, Nice, Genua en Rome combineert bijvoorbeeld. Bij een pas voor volwassenen van 7 dagen binnen één maand (tweede klas) moet je denken aan een prijs van €302. Voor jongeren onder de 28 is dit overigens helemaal goedkoop, namelijk €226. 

 

reizen-met-de-trein-in-europa

 

Waarom is reizen met de trein duurzaam?

 

Zoals je misschien wel weet, stoten vliegtuigen ontzettend veel CO2 uit. Deze CO2 in de lucht zorgt voor opwarming van de aarde en klimaatverandering. Broeikassen (zoals CO2, methaan en lachgas) regelen de temperatuur op aarde en houden deze warmte als een deken vast. De temperatuur stijgt, omdat deze deken van broeikassen steeds dikker wordt. Dit heeft voornamelijk te maken met de grote hoeveelheid CO2 in de lucht. Deze stijgt doordat wij als mensen veel fossiele brandstoffen zoals olie en gas verbranden. De oplossing? Vaker de trein nemen in plaats van het vliegtuig! Zeker bij korte afstanden binnen Europa is dit prima te doen. 

Vind je het interessant om uit te zoeken hoeveel CO2 jij zelf uitstoot met jouw lifestyle? Dat kan je doen via deze test van Milieu Centraal. Misschien eet je bijvoorbeeld wel vegetarisch (goed voor het milieu!), maar koop je nog vaak nieuwe spullen, kleding of vlieg je veel. Dan is jouw CO2 uitstoot waarschijnlijk groter dan je denkt. Ik heb de test zelf gedaan en kwam uit op 7200 CO2/kg per jaar in een huishouden van twee personen. Vooral op energie scoor ik wat hoger, maar op auto en OV, vliegen, voeding en kleding weer heel laag. Dat komt ook omdat ik al een tijdje niet meer heb gevlogen. Ik zeg trouwens niet dat ik nooit meer ga vliegen, want ik ben ook gek op reizen. Maar als het kan kies ik wel liever voor de duurzame optie, zeker binnen Europa.

 

Maak van de treinreis een reis zelf

 

Natuurlijk ben je met de trein langer onderweg dan dat je het vliegtuig pakt, maar sta er ook eens bij stil wat voor goeds je doet voor de aarde. Ook voor jouw kinderen en de generaties die na ons komen. Maak van je treinreis ook een reis en geniet er van! Neem een stapel boeken mee, werk ondertussen in de trein of luister naar een inspirerende podcast. Wie weet kom je wel andere treinreizigers tegen, waar je gezellig een praatje mee kan maken!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan Zoë’s tips voor duurzaam reizen in Europa.

Bron: Milieu Centraal 

info@zonderz