fbpx ...

Ga je binnenkort verhuizen, verbouwen of wil je wat meer informatie over hoe je een duurzame keuken creëert? Het is vaak al een hele zoektocht naar de perfecte keuken die echt naar jouw smaak is, laat staan dat deze dan ook nog eens onder de noemer ‘groen’ valt. Dan is het wel fijn om te weten waar je rekening mee kunt houden wanneer je gaat shoppen voor een (gedeeltelijk) nieuwe keuken. Hieronder zal ik een aantal feitjes voor je op een rij zetten zodat jij je beter kunt oriënteren op wat goed aansluit bij jouw wensen voor een duurzame keuken.

 

Wat is er écht nodig?

 

Het is sowieso goed om je af te vragen of het nodig is om je gehele keuken te vervangen of dat je ook een paar elementen kan aanpassen. Eventueel door tweedehands te shoppen. Sommige punten van jouw huidige keuken zijn misschien nog heel goed en mooi, wanneer je ze op een andere manier combineert. Doe je toch je gehele keuken weg? Kijk dan even wat jij zelf nog door kunt verkopen voor een tweede leven. Wie weet is iemand anders net op zoek naar datgene waar jij helemaal klaar mee bent.

 

duurzame-keuken

 

4x tips voor een duurzame keuken

 

De keuze van jouw nieuwe fornuis


Wil je een nieuw fornuis? Ga dan in ieder geval niet voor gas. Gas zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. In Nederland wordt sowieso het gebruik van aardgas afgebouwd en nieuwbouwwoningen worden al niet meer aangesloten op het gasnet, op wat uitzonderingen na. Neem jij groene stroom af? Dan is inductie een goed idee voor jouw keuken. Inductie is overigens ook zuiniger dan keramisch koken of een elektrische kookplaat, het ziet er strakker uit en is gemakkelijk schoon te maken.

 

Soorten materialen


Wanneer je op zoek gaat naar materialen voor jouw duurzame keuken, kan je natuurlijk denken aan het zoveel mogelijk aanschaffen van tweedehands materialen. Onder deze blogpost zet ik een aantal website voor je op een rijtje waar je hiervoor kan kijken. En natuurlijk hebben we ons oude vertrouwde Marktplaats nog, waar je echt veel kan vinden. Hierbij kan je denken aan kranen, een koelkast, vaatwasser, tegeltjes, kastjes, deurtjes, wasbak en je aanrechtblad.

Wanneer je een aanrechtblad uitkiest, nieuw of tweedehands, maak dan de keuze voor hard materiaal als beton, graniet, terrazzo of composiet. Dit slijt minder snel en gaat dus lekker lang mee. Je betaalt er wel iets meer voor, maar daar staat tegenover dat het veel langer goed en mooi blijft dan andere materialen. Wil je toch graag voor een houten aanrechtblad of houten kastjes gaan, kies dan voor FSC hout. Dit hout is afkomstig uit een bos met duurzaam en sociaal bosbeheer. Zorg dat je het hout goed onderhoud, zodat het langer mooi blijft en je het niet al na een paar jaar wilt vervangen.

 

duurzame-keuken

duurzame-keuken

 

Water en energie besparen


Je kan kiezen voor een waterbesparende kraan met een volumebegrenzer. Hiermee bespaar je zo’n 50% van het water dat anders door je kraan zou stromen. Daarnaast kan je kiezen voor een mengkraan of thermostaatkraan. Deze zorgen ervoor dat je water sneller op de gewenste temperatuur is en daardoor spoelt er niet onnodig veel water weg. Wil je het echt luxe doen? Kijk dan of je een elektronische kraan kan installeren. Het duurzame voordeel hieraan is dat het water echt alleen gaat stromen op het moment dat de sensor beweging signaleert en dit betekent: minder ongebruikt waterverlies. Ook met een zelfsluitende kraan voorkom je dat het water eindeloos blijft lopen (tijdens het tandenpoetsen of handen wassen bijvoorbeeld).

Wanneer je echt helemaal van nul begint en je leidingen nog (of opnieuw) moet leggen. Zorg dan voor korte leidingen van de verwarmer naar de kraan. Hiermee beperk je het energieverlies dat onderweg plaatsvindt. Tot slot over de kranen: wil je een kokend water kraan? Kies er dan één met goede isolatie, dat scheelt weer in het verbruik van stroom.

 

De keuze voor elektronica


Ga je voor een nieuw apparaat of heb je ruime keuze in tweedehands apparaten? Kies dan de meest energiezuinige koelkast, vaatwasser en oven/combimagnetron. Hierbij kan je letten op het donkergroene energielabel A+++.

Leuke lampjes onder je keukenkastjes of een mooie nieuwe hanglamp in je keuken? Wanneer je hier ook een duurzame keuze in wilt maken, raad ik je aan om voor ledlampen te gaan. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee.

 

Tot slot nog dit..

 

Zorg dat je, waar mogelijk, kiest voor standaard maten. Dit scheelt in afval bij productieproces en als je het later wilt vervangen voor iets tweedehands, heb je meer keuze. Handig! Ga qua stijl voor tijdloos, zodat je minder snel uitgekeken raakt. Dit voorkomt dat je de keuken na een paar jaar alweer wilt aanpassen of vervangen. Vaak zijn de opvallende dingen die nu even helemaal populair zijn al vrij snel weer uit de mode en daarnaast raak je ook sneller uitgekeken op iets heel opvallends dan op iets mooi ingetogen.

Onderhoud je keuken goed, dan is deze minder snel aan vernieuwing toe. Houd alles goed schoon, verdiep je even goed in hoe je de vaatwasser optimaal onderhoud en impregneer regelmatig je aanrechtblad. Heb jij nog meer mooie tips voor een duurzame keuken? Laat het me dan even weten in de comments of via Groene Slingers. Als je jouw keuken ook een mooi kleurtje wilt geven, dan heb ik binnenkort op mijn pagina ook mooie tips over het gebruik van duurzame verf.

Veel succes met het uitzoeken en de verbouwing van jouw duurzame keuken!

Liefs, Tessa

 

Tips voor nieuwe eco-keukens

 

Eco Keukens

Restyle XL

Wanneer je ‘eco keukens’ intypt bij Ecosia (zoekmachine die ook bomen plant) of een andere zoekmachine, krijg je nóg meer resultaten.  

 

Tips voor tweedehands keukens keukenonderdelen

 

Online Keuken Veiling

Tweedehands Keukenpaleis

Tweedehands Keukenkwaliteit

2ehands Keukens

Tweedehands keukenbudget

Het Tweede Keukenleven

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz