fbpx ...

De millennial tekent er niet meer voor: een baan zonder purpose. Zonder zingeving, zonder doel dat in lijn ligt met ons hart. Het liefst stoppen we onze tijd in het verwezenlijken van ons grote levensmissie. De missie waarom we hier op aarde zijn. En dat klinkt groots, helemaal als je (nog) niet weet wat die dan precies is. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo groots hoeft te zijn. In mijn ervaring kan het ook gewoon zijn wat je nu leuk vindt.

Afgelopen jaar was voor mij een grote zoektocht in het vinden van zingeving in mijn werk. ‘Purpose’, zoals ze dat tegenwoordig noemen. En ik vond dat verschrikkelijk frustrerend. Na onder andere reiki, energetisch masseren en mijn opleiding tot ademcoach had ik de overtuiging dat ik een eigen praktijk moest gaan openen. Waarom had ik anders al die opleidingen gedaan? Daarnaast was ik ook nog diep ongelukkig in mijn toenmalige baan en verwachtte mensen ook dat ik deze baan op gegeven moment op zou zeggen en voor mezelf zou gaan beginnen. Ik zat voor mijn gevoel helemaal klem.

Toen zag ik het nog niet helemaal, maar nu weet ik het zeker: ik had een flinke bore-out te pakken. Ik was eigenlijk mezelf een beetje kwijt. Daar blijven zitten was dus geen optie, maar fulltime een eigen praktijk? Dat zag ik ook niet zitten. Tot ik in september mijn droombaan vond. Hierin vond ik de zingeving waar ik zo hard naar op zoek was en denk ik nu toch ondertussen wel echt purpose te hebben gevonden.

 

purpose-vinden-in-je-werk

 

3x tips voor purpose vinden in je werk

 

Hoe ik de purpose in mijn werk heb gevonden? Ik deel hieronder drie praktische tips die mij hielpen in deze zoektocht naar zingeving!

 

1. Weg met alle ruis

 

Met ruis om je heen kun je niet voelen, niet nadenken en dus ook niet ontspannen. En dan is het ook moeilijk om de dingen helder te zien. Daarbij is ruis soms ook afleiding van waar het werkelijk omgaat en is het laatste wat je nodig hebt nog meer druk op het vinden van je purpose. Mijn nummer 1 tip is dan ook: dump alle ruis.

Voor mij kwam die ruis is de vorm van (externe) informatie verzamelen. In boeken, podcasts, cursussen, workshops, verschillende soorten meditaties. Ik had letterlijk een informatie overload en mijn hoofd liep over. Maar misschien is dat voor jou bijvoorbeeld wel een overvolle (sociale) agenda. Hoe dan ook, door de ruis los te laten, ontstond er bij mij ruimte voor inzichten waar ik in mijn zoektocht naar purpose wat aan had.

 

2. Van 30 jaren plan naar nu

 

Eén van die inzichten die ik in die ontspanning kreeg, was dat ik heel sterk de overtuiging had dat ik nu moest gaan doen wat ik de tot aan mijn pensioen leuk zou vinden.  Zo hadden onze ouders dat toch ook gedaan? En ja, dat legde er onnodig een nog grotere druk op. Hoe moet ik nou nu weten wat ik de rest van mijn leven wilde gaan doen? En vooral: leuk zou vinden. Als ik dan zou rond keek in mijn omgeving, waren er maar weinig die echt al volledig hun purpose hadden gevonden.

Tot het kwartje viel: ik moest gaan kijken naar wat ik nu leuk vindt.

Dus daar maakte ik een lijstje van. Hier stonden dingen op als: schrijven, marketing, baby ‘s, persoonlijke ontwikkeling, psychologie, spiritualiteit en yoga. Daarbij had ik ook nog best wat overtuigingen los te laten onderweg, want hoe kon bijvoorbeeld een baan in de marketing nu zingeving bieden of bijdragen aan mijn purpose? Daaruit leerde ik: als je de vreugde door je lichaam voelt stromen, dan zit je op het juiste pad. Dan volg je je hart.

Wat je ook kunt doen in het zoeken naar je purpose, is terugkijken naar wat je als kind het liefst deed. In je kindertijd ben je namelijk nog heel puur en leef je nog niet zo volgens de verwachtingen van de mensen om je heen en de maatschappij. Persoonlijk kwam ik niet veel verder dan met de barbies spelen, moeder zijn van mijn baby born en gewonde dieren redden. Ik heb toen nog wel even gegoogled op hoe je dierenverzorgsters kon worden, hehe. Wie weet komt die nog van pas in de toekomst!

 

purpose-vinden-in-je-werk

 

3. Voelt het als thuiskomen? Dat is je purpose!

 

Als je dan eenmaal helder hebt waar je op moet zoeken of misschien wel hoe je purpose eruit ziet, kan het heel snel gaan. Dat gebeurde bij mij wel toen ik het eenmaal helder had en ik wat overtuigingen overboord had gegooid. Achteraf waren er ook heel duidelijke tekens. Er lagen namelijk letterlijk overal veren op de straten waar ik liep. Voor mij een teken dat ik de goede richting op ging.

Als je op dit punt bent aangekomen, is het belangrijk om echt te blijven vertrouwen op je gevoel en zuiver te blijven voelen. Voor mij was dit het gevoel van thuiskomen. Alsof het logisch is dat je op een bepaalde plek gaat werken of het idee gaat uitwerken. Dat het gewoon helemaal klopt en zoals ze wel is zeggen: het flowt

En nu denk je misschien: duh! Maar toen ik daar eenmaal was, wilde ik eigenlijk te snel. Zo ging ik bijna akkoord met iets waarvan ik ergens op de achtergrond echt wel voelde dat het niet het juiste was.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dit in volledig vertrouwen heb gedaan. Want dit alles ging samen met een hoop frustratie, paniek en doemdenken: ga ik dan nooit zingeving vinden in mijn werk? Maar de sleutel in het hele proces was voor mij echt geduld en vertrouwen. Je bent op de goede weg!

Liefs, 
Amy

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.