fbpx

Ben je benieuwd welke soort shampoo het beste bij jouw haar en hoofdhuid past? Soms zie je door de bomen het bos niet meer als je op zoek bent naar de juiste shampoo. Voorheen stond ik zelf vaak met verschillende soorten shampoo in mijn hand, om uiteindelijk maar de shampoo te kiezen die het lekkerst ruikt. Herkenbaar? Toch is dit niet altijd het beste voor je haar, aangezien de meeste shampoos vaak voor bepaalde haartypes bedoeld zijn.

Om jou een beetje te helpen bij de zoektocht naar de juiste soort shampoo leek het mij een goed idee om hier een blog over te schrijven. Heb je vaak last van droog, pluizig haar of ben je juist iemand die snel vet haar krijgt? Voor elk haartype is er wel een shampoo, dus kies vooral een shampoo die goed bij jouw haar aansluit!

 

welke-soort-shampoo

 

Welke soort shampoo past het best bij jouw haar?  

 

Shampoo voor een droge hoofdhuid

 

Heb je een droge hoofdhuid en ook vaak last van schilfers bijvoorbeeld? Dan is het belangrijk om een shampoo te kiezen die ervoor zorgt dat je hoofdhuid én haar voldoende gevoed worden. Je kunt kiezen uit een vloeibare shampoo of plasticvrije shampoo bar, wat jij fijn vindt. Een natuurlijke shampoo voor droge hoofdhuid helpt je hierbij. Bij een droge hoofdhuid kan aloë vera goed helpen, aangezien de enzymen, polysachariden en aminozuren die in aloë vera zetten een hydraterende werking hebben.

Olie is daarnaast ook erg belangrijk als je een droge hoofdhuid hebt, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie. Deze zachte olie hersteld de vochtbalans van je droge hoofdhuid en is daarom erg geschikt voor dit soort haartypes. Ook kokosolie verwerkt in een shampoo is ideaal, omdat het goed voedt en een beschermende werking heeft tegen invloeden van buitenaf. Ben vooral niet bang dat olie in je shampoo zorgt voor vet haar, het werkt juist erg voedend! 

 

Shampoo tegen droog haar

 

Heb je eigenlijk standaard last van (te) droog haar? Gebruik dan een fijne shampoo tegen droog haar. Kies hierbij vooral een shampoo met natuurlijke ingrediënten, omdat deze de pH-waarde van je hoofdhuid in balans houden. Dat zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet te droog of juist te vet wordt. Daarnaast drogen shampoos met synthetische parfums, alcohol en agressieve ingrediënten je haar alleen maar verder uit, dus dit kan je beter vermijden. 

Wat heb je dan wel nodig in een shampoo tegen droog haar? Net zoals bij een droge hoofdhuid is aloë vera erg belangrijk. Ook olijfolie werkt goed tegen droog haar, omdat het goed voedt en ideaal werkt bij beschadigd haar. Misschien heb je in de zomer na iets te veel zon op je hoofd snel last hebt van droog haar, dan is shampoo met olijfolie erin perfect voor het herstel. Ook honing in shampoo is fijn bij droog haar, vooral als je snel last hebt van gespleten haarpunten. 

 

Goede shampoo voor vet haar

 

Ben jij iemand die altijd vet haar heeft? Tip nummer één die ik altijd van mijn kapster krijg is je haar niet te vaak wassen. Want juist van regelmatig je haren wassen kan het snel vet worden. Het beste kun je je haar maximaal twee keer per week wassen, bouw dit even rustig op. Kies daarnaast voor een goede shampoo voor vet haar. Het is eigenlijk zoals bij elk haartype belangrijk om een shampoo te gebruiken die natuurlijk is. Als je namelijk kiest voor een synthetische shampoo, dan kies je negen van de tien keer ook voor een shampoo met sulfaten. Deze reinigen je haar heel grondig, waardoor ook alle goede vetten van je hoofdhuid worden verwijderd. Not so handy! Als je kiest voor een natuurlijke shampoo houd je je talgproductie goed in balans. Daarnaast kun je beter geen siliconen hebben in je shampoo, aangezien deze zich opstapelen in je haar en zorgen voor een vettige laag.

Bij vet haar is citroenolie een fijn ingrediënt, wat helpt om overtollig vet te verwijderen. Ook heeft houtskool een diep reinigende werking, wat vaak wordt toegevoegd aan shampoos voor vet haar. Daarnaast is tea tree ideaal bij vet haar, wat zorgt voor een ontsmettende werking, waardoor bacteriën op je haar zich minder snel vermenigvuldigen. Gebruik trouwens geen pure tea tree olie op je huid, maar meng dit altijd met een shampoo of kies een shampoo waar al tea tree in verwerkt zit. Om het alleen zo te gebruiken is het namelijk veel te krachtig, wat kan zorgen voor een allergische reactie. 

 

welke-soort-shampoo

 

Shampoo voor krullend haar

 

Heb je een mooie bos krullen? Dan is het belangrijk om deze anders te behandelen dan stijl haar, aangezien krullen wat extra verzorging nodig hebben. Ik hoor vaak van vriendinnen met krullen dat het op sommige dagen onhandelbaar is en dat ze soms eeuwen op zoek zijn naar de juiste soort shampoo. Kies in ieder geval voor speciale shampoo voor krullend haar en was je haar niet te vaak. Het liefst maximaal twee keer per week, waarbij je de krullen droog dept of in een handdoek wikkelt. Je krullen droog wrijven met een handdoek is niet verstandig en dit kan zelfs de krullen beschadigen. En kam je haar wanneer het nog nat is, dan kun je het beter doorkammen én behoud je de structuur van je krullen. Doe dit vooral voorzichtig, want nat haar is namelijk extra breekbaar.  

Daarnaast is het bij krullend haar belangrijk om te kiezen voor een soort shampoo die je haar niet te zwaar maakt, anders gaat het hangen. Kies bijvoorbeeld voor een shampoo met amandelolie, wat ervoor zorgt dat het niet te pluizig wordt. Daarnaast werkt jojoba-olie erg beschermend en hydraterend, maar heeft het geen verzwarend effect op krullen. Ook nog een fijne tip: maak gebruik van de Curly Girl methode om alles uit je bos krullen te halen. Google it and you’ll thank me later!

 

Welke ingrediënten wil je wel en niet in je shampoo?

 

Zoals je misschien wel merkt tijdens het lezen van deze blog, zijn sommige ingrediënten amazing voor je haar en kan je andere beter vermijden. Om het jou wat makkelijker te maken heb ik ze voor je op een rijtje gezet! Sla deze informatie ergens op en neem het mee als je de volgende keer weer op zoek gaat naar een nieuwe soort shampoo.

Goede ingrediënten voor je haar: 

Aloe vera, jojoba-olie, kokosolie, lavendel, (manuka)honing, shea butter en calendula.

Ingrediënten die je beter kan vermijden in een shampoo:

Siliconen, sulfaten, minerale oliën en alcohol. 

Hopelijk heb je nu de soort shampoo gevonden die bij jouw haartype past. Heb je nog vragen? Laat het mij dan weten in de comments!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Holland & Barrett. Lees hier mijn disclaimer. 

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)