fbpx ...

Deze gezonde zoete aardappel spread is heerlijk voor op brood of een toastje! Bovendien is dit recept erg makkelijk om te maken, dus ideaal als je liever niet te lang in de keuken staat. Ik heb deze zoete aardappel spread nu al een paar keer gemaakt en de smaak blijft mij verrassen. Zoete aardappels zijn van nature al heel erg lekker, vandaar dat je geen waslijst aan ingrediënten nodig hebt.

Wat zoete aardappels, knoflook, olijfolie, citroensap, kruiden en zout, that’s all you need. Het liefst maak ik deze spread in het weekend, zodat ik er tijdens mijn werkdagen van kan genieten. Binnen een paar dagen is ‘ie altijd alweer op. Door zelf je eigen spreads te maken weet je ook zeker dat er geen ‘zooi’ in zit, iets wat je niet altijd kan zeggen van spreads uit de supermarkt. Veel voedzamer dus ook deze spread van zoete aardappelen!

 

gezonde-zoete-aardappel-spread

 

Gezonde zoete aardappel spread

 

Je brengt deze gezonde zoete aardappel spread op smaak met verschillende kruiden, zoals gerookt paprika poeder, komijn en cayenne peper. Gerookt paprika gebruik ik tegenwoordig steevast over mijn gegrilde groenten en avocado toast. Een heerlijke smaakmaker! Daarnaast zorgt komijn voor een kruidige smaak en cayenne peper geeft wat extra pit aan deze zoete aardappel spread. Wist je dat cayenne peper ook erg goed is voor je stofwisseling? Het geeft als het ware een boost aan je metabolisme, dus ideaal als die van jou traag werkt. 

Deze spread past binnen de Ayurveda perfect bij Vata types, vanwege de zoete en kruidige smaak. Ben je Pitta type? Dan kan je de cayenne peper beter weglaten en vervangen voor gemalen koriander. Cayenne peper zorgt namelijk voor meer vuur in je lichaam en als je een vurig Pitta type bent kan cayenne peper een disbalans veroorzaken. Koriander werkt juist verkoelend, wat beter is voor Pitta’s. En mocht je nu denken, waar heb jij het over? Doe dan hier de Ayurveda dosha test en kom erachter welke dosha jij bent, zodat je begrijpt hoe je jezelf het beste in balans kan brengen. 

Deze gezonde zoete aardappel spread is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Lekker voor op brood of een toastje

Laat je mij weten wat je van deze gezonde zoete aardappel spread vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

gezonde-zoete-aardappel-spread

gezonde-zoete-aardappel-spread

 

Recept gezonde zoete aardappel spread

 

Bereidingstijd: 5 minuten + 35 minuten oven

 

Ingrediënten
(Voor een klein schaaltje)

500 gram zoete aardappel
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap (ongeveer 1/2 citroen) 
1/2 theelepel gerookt paprika poeder 
1/4 theelepel gemalen komijn
Paar snufjes cayenne peper
1,5 teentje knoflook
1/4 theelepel zout  

 

Benodigdheden

Oven
Dunschiller
Ovenschaal
Keukenmachine of staafmixer
Bewaarbakje 

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200˚C.

2. Schil de zoete aardappel en snijd deze daarna in blokjes van 1×1 centimeter. Snijd de knoflook ook even fijn.

3. Schep de zoete aardappel blokjes en knoflook in een ovenschaal en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Hussel even goed door elkaar. Rooster dit 35-40 minuten in de voorverwarmde oven en check even of de zoete aardappel goed zacht is door erin te prikken. Laat het daarna even afkoelen.

4. Doe de zoete aardappel blokjes en knoflook in een keukenmachine en voeg 1 eetlepel olijfolie, het citroensap, de kruiden en het zout toe. Mix tot een romige spread. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je het ook in een maatbeker doen en pureren met een staafmixer.

5. Bewaar de zoete aardappelspread in een afgesloten bakje in de koelkast. Deze is ongeveer 5-7 dagen houdbaar. Geniet er van!

Serveertip: lekker om te serveren met verse peterselie en gerookt paprikapoeder als garnering.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz