fbpx ...

Ben jij al bekend met de Ayurvedische klok? Dit is geen wekker voor op je nachtkastje, maar het ritme van de dag waarop je meebeweegt. Leven volgens de Ayurvedische klok voorkomt een onbalans en biedt veel voordelen. Zo zorgt het voor positieve energie, een betere spijsvertering en meer creativiteit. Voordat we dieper in het onderwerp duiken, neem ik je kort mee in de basisprincipes van Ayurveda. 

 

De basis van Ayurveda

 

Ayurveda is een van de oudste geneeswijzen ter wereld. Het bestaat al meer dan 2000 jaar. Het verschil tussen Ayurveda en de traditionele geneeskunde zit in het moment. Traditionele geneeskunde speelt pas een rol als er een ziekte is, maar met een Ayurvedische levensstijl voorkom je ziektes en leef je in balans. Ayurveda kent onder andere 4 belangrijke pijlers: voeding, reinigingskuren, yoga en meditatie. Wat precies voor jou werkt, hangt af van je dosha. De drie dosha’s zijn Pitta, Kapha en Vata. De dag wordt volgens Ayurveda hier ook op ingedeeld. Zo heb je Pitta-tijd, maar ook Kapha- en Vata-tijd. Maar wat houdt de Ayurvedische klok eigenlijk in?

 

Ayurvedische-klok

 

De Ayurvedische klok 

 

De Ayurvedische klok helpt je om je dag vol energie te beginnen én af te sluiten. Je beweegt namelijk mee met het ritme van de dosha’s Pitta, Kapha en Vata. Deze energieën ervaren we niet alleen elke dag opnieuw, ook de seizoenen staan in het teken van een dosha. Wist je bijvoorbeeld dat de zomer het Pitta-seizoen is? En de koude, gure winter Kapha? Zo is de zomer het moment om veel te ondernemen en de winter het seizoen om wat meer rust te pakken. Dit geldt ook voor de 24 uur in een dag. Een dag volgens de Ayurvedische klok ziet er alsvolgt uit:

 

06:00-10:00 uur Kapha-tijd
10:00-14:00 uur Pitta-tijd
14:00-18:00 uur Vata-tijd
18:00-22:00 uur Kapha-tijd
22:00-02:00 uur Pitta-tijd
02:00-06:00 uur Vata-tijd 

 

Alle drie de dosha’s komen twee keer voorbij in een dag. Wat dat betekent? Laten we beginnen met de Kapha-tijd in de ochtend. 

 

Sta op vóór Kapha-tijd 

 

De beste tijd om op te staan? Volgens de Ayurvedische klok behoud je de hele dag energie als je wakker wordt voor de Kapha-tijd. Dit betekent vóór 6 uur ’s ochtends. Elk uurtje na 6 uur word je wakker in de energie van Kapha en dit dosha kenmerkt zich onder andere door traagheid en zwaarte. Je haalt het meest uit de Kapha-tijd door op tijd op te staan en een fijne ochtendroutine in te bouwen. Denk aan mediteren, wandelen, yogasessies en het eten van een licht ontbijt. Kapha-types staan bekend om hun langzame spijsvertering, kies daarom voor een makkelijk verteerbaar ontbijt zoals warme teff pap met gebakken banaan in de winter en overnight oats in de zomer. 

 

Ayurvedische-klok

 

Eet de grootste maaltijd tijdens de lunch

 

Vanaf 10 uur is het Pitta-tijd. Een van de elementen van Pitta is vuur. De komende 4 uur zijn dus perfect voor efficiëntie en productiviteit. Bijt je vast in een moeilijke klus of zorg dat je tijdens deze uren een strategische meeting in je agenda zet. Een ander kenmerk van Pitta is een snelle spijsvertering. Je wilt nu de grootste maaltijd van de dag eten, je lichaam verteert het voedsel dan het allerbeste. Een lunchtip? Kies voor een volwaardige en voedzame maaltijd met de 6 smaken van Ayurveda. Dit kan bijvoorbeeld een verwarmende curry zijn in de winter en een frisse couscoussalade in de zomer. Zo blijf je energiek tot het avondeten. 

 

Omarm creativiteit tijdens Vata-tijd

 

De energie van Vata is beweeglijk, creatief en snel. Daarom is de Vata-tijd perfect voor creatieve projecten, brainstorms of het uitwerken van ideeën. Zorg dat je vanaf 2 uur in de middag tijd hiervoor maakt in je agenda. Verf, kook, schrijf, zing of teken, maar zet even geen puntjes op de ‘i’. Merk je dat je zoete trek hebt of toe bent aan een middagdutje? Dan is de kans groot dat je geen volwaardige maaltijd hebt gegeten als lunch of stiekem toch later dan 6 uur bent opgestaan.

 

Maak je klaar voor een goede nachtrust

 

Nu alle drie de dosha’s voorbij zijn gekomen, begint de Ayurvedische klok opnieuw met Kapha-tijd. Tussen 6 en 10 uur ’s avonds is het tijd om een stapje terug te doen. In deze uren maak je je klaar voor de nacht. Eet een lichte maaltijd en zorg voor wat ontspanning na een drukke dag. Misschien is dat voor jou wel even wandelen na het avondeten, het nemen van een warme douche of een aantal minuten mediteren. Met een kalme en rustige geest slaap je een stuk fijner.

 

Ayurvedische-klok

 

Naar bed vóór Pitta-tijd

 

Slaap je vaak niet voor 10 uur ’s avonds? En krijg je na dit tijdstip weer een energie boost? Dat is vanuit Ayurveda te verklaren: we gaan dan namelijk opnieuw de Pitta-tijd in. Alleen in de avond is de energie van Pitta bedoeld om rust te nemen, je eten te verteren en de dag te verwerken. Zorg daarom dat je voor 10 uur je ogen sluit, zodat je helemaal uitgerust wakker wordt de volgende dag.

 

Piekeren tijdens Vata-tijd

 

Tussen 2 en 6 uur ’s nachts is het opnieuw Vata-tijd. Misschien herken je deze uren op de klok wel als je ’s nachts wakker ligt en piekert. Piekeren, onrust en stress zijn kenmerken van Vata. Daarom is slapen in Pitta-tijd zo belangrijk, dan heb je een groot deel van je rust al gehad en is de kans groter dat je langer doorslaapt. Niet meer ’s nachts piekeren? Hoe meer je leeft volgens het ritme van de Ayurvedische klok, hoe beter je slaapt.

 

Beweeg mee met het ritme van de Ayurvedische klok 

 

Als je meebeweegt met het ritme van de Ayurvedische klok ervaar je meer energie, productiviteit en creativiteit. Voor dag en dauw opstaan is misschien een grote verandering, maar je krijgt er veel voor terug. Wil je meer weten over Ayurveda? Ik ben fan van De Ayurveda Podcast. Marleen en Cielke maken Ayurveda voor iedereen behapbaar in korte en vrolijke verhalen. Lees je liever? Ik schreef nog drie blogs: Maak kennis met Ayurveda, Ayurveda en voeding en de Ayurvedische oliemassage Abhyanga.

Liefs,
Esmeé