fbpx ...

Een gezond zelfvertrouwen hebben én houden is voor mij een proces van vallen en opstaan – letterlijk. Ik zal je vertellen waarom. Toen ik klein was had ik totáál geen gebrek aan zelfvertrouwen. Als kleutertje leerde ik fietsen en dat vond ik ge-wel-dig! Urenlang reed ik rondjes voor ons huis en mijn zelfvertrouwen groeide als kool. “Weet je wat?” dacht ik, “Ik heb helemaal geen handen nodig. Dat kan ook wel zonder!” Zo gezegd, zo gedaan en wonder boven wonder ging het daadwerkelijk een tijdje goed. Totdat ik de bocht om moest. En ja hoor: KLABAM!! Daar lag ik met mijn kleine smoeltje vól op de grond. Een litteken op mijn kin zou mij voor altijd herinneren aan dit moment van iets te veel zelfvertrouwen.

 

Wat is een gezond zelfvertrouwen eigenlijk?

 

Een gezond zelfvertrouwen hebben betekent dat je een realistische kijk op jezelf hebt en dat je weet wat je sterke en minder sterke punten zijn. Nou, daar ontbrak het mij op dat moment duidelijk nog aan. Het betekent ook dat je jezelf niet minder voelt dan een ander, maar jezelf waardeert en respecteert voor wie je bent. Dus ook je mindere kanten, waar je misschien stiekem niet zo heel blij mee bent. Wat daar dan vooral niet bij helpt is om jezelf te vergelijken met anderen, maar daar kwam ik pas achter toen ik alweer een heel stuk ouder was.

Na een verbroken relatie had mijn zelfvertrouwen een dieptepunt bereikt. Scrollend door Instagram kwam het ene sixpack na de ander voorbij en ik dacht: “Als ik er zo uitzie voel ik mij vast heel zelfverzekerd!” Vol goede moed gooide ik het roer volledig om: heel veel sporten, supergezond eten en – als kers op de taart – alles wat ik in mijn mond stopte ‘tracken’. Heel veel gemiste, gezellige etentjes met vriendinnen gingen voorbij, en wat denk je? Ik had nog stééds geen sixpack! En mijn zelfvertrouwen was er nou ook niet bepaald op vooruit gegaan. Toen besefte ik: zelfvertrouwen heeft niks te maken met of ik wel of geen sixpack heb, maar moet van binnenuit komen.

 

gezond-zelfvertrouwen

 

Waardeer jouw unieke zelf!

 

Er is een mooi Latijns gezegde: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dus met andere woorden, zorg goed voor jezelf, vanbinnen en vanbuiten! Want als je lekker in je vel zit straal je dat vanzelf uit naar buiten. En soms heb je gewoon een extra duwtje nodig in de goede richting. Daarom neem ik soms, om het mezelf wat makkelijker te maken, een break van social media. Want als je alleen maar de mooiste foto’s en leukste momenten van anderen voorbij ziet komen kan je daar, of je nou wil of niet, heel onzeker van worden.  Als ik me dan weer even alleen focus op mijn eigen leven vind ik het opeens veel gemakkelijker om mezelf te waarderen voor wie ik ben!

We zijn allemaal anders, ieder lichaam en iedere persoonlijkheid is uniek en dat is juist iets moois! En het gras is echt niet groener aan de overkant, maar vaak willen we gewoon wat we zelf niet hebben of zijn. Want ken je dat? Dat je een beetje jaloers bent op de prachtige bos krullen van een vriendin? Nou, zij wil vast heel graag ruilen met jouw steile haar dat veel makkelijker in model te brengen is. Dus wees trots op jouw unieke kenmerken en leer jezelf waarderen voor wie jij bent!

 

gezond-zelfvetrouwen

 

Herinner jezelf waar het in het leven écht om gaat

 

En het stomme is, soms vergeet ik ook gewoon even waar het écht om draait in het leven. Want eerlijk gezegd geef ik helemaal niets om al dat uiterlijk verschijn. Want als ik denk aan wanneer ik mijn eigen vent op zijn aller knapst vindt, dan heeft dat niks te maken met gewicht, spierballen of een volle bos haar. Nee, voor mij is hij het allermooiste wanneer hij lacht; met zijn ogen die ondeugend twinkelen en dat kuiltje wat in zijn wang verschijnt. Nou, dan kun je me opvegen! En als ik denk aan waarom ik zo gek ben op mijn vriendinnen, dan is dat niet omdat ze zo vreselijk knap zijn, maar juist omdat zij met hun unieke karakter mij weer iets leren, of gewoon keihard laten lachen omdat ze dingen doen die ik zelf niet zou kunnen bedenken of durven!

Een gezond zelfvertrouwen is een proces van vallen en opstaan. Fietsen zonder handen kon ik – na dat incidentje – heel erg goed. Kilometers heb ik afgelegd zonder handen aan het stuur. Totdat ik, op een zomerse dag in een rokje met blote benen, een viaduct afreed. Zonder handen én staand op mijn trappers. Een paar seconden later zaten de kiezels in mijn knieën. Wederom had ik mezelf weer eens overschat.

 

Het behouden van een gezond zelfvertrouwen

 

Ik zal mijzelf in de toekomst ongetwijfeld nog vaker overschatten, of me juist onzeker of bang voelen. Dat hoort bij het leven, maar ik laat me niet uit het veld slaan. Als ik (letterlijk) weer eens ben gevallen, dan sta ik weer op en als ik denk dat ik iets niet kan of niet durf, dan ga ik er juist voor! ‘In je probleem zit meestal de oplossing’, is een zinnetje dat mij niet meer loslaat. Dus ik ga mezelf blijven confronteren met mijn angsten en de uitdagingen aan blijven gaan. Niet de lat te hoog leggen, maar haalbare doelen stellen zodat ik voel dat ik het kan.

En als ik stiekem toch weer even worstel met mijn ‘unieke zelf’, dan ga ik gewoon mensen kijken. Het liefst in hartje Amsterdam, want deze mooie stad staat bol van de diversiteit. Als ik me daar een middagje met open mond heb kunnen vergapen aan alle verschillende soorten mensen, kleding, kapsels en culturen die ik voorbij zie komen, besef ik weer even hoe saai de wereld zou zijn als we allemaal hetzelfde waren. En langzaamaan voel ik mijn gezonde zelfvertrouwen dan weer bij me terugkomen.

Liefs,
Renate

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.