fbpx

Van jezelf houden… Misschien wel een van de belangrijkste processen waar iedereen wel is doorheen gaat. Of zou moeten gaan. Je moet tenslotte de rest van je leven nog met jezelf. En het is een stuk leuker als je dat in liefde met jezelf kan doen. Een vriend voor het leven zullen we maar zeggen. Alle reden dus om meer van jezelf te houden. Daarbij is zelfliefde goed voor je immuunsysteem, ga je meer ontspannen door het leven en dat bevordert ook nog is het zelf herstellend vermogen van ons lichaam. Om maar even wat voordelen op te noemen.

Zelfliefde egoïstisch? Nee, zeker niet. Sterker nog, als we allemaal wat meer van onszelf zouden houden, zou de wereld ook meteen een liefdevollere plek zijn. Zelfliefde zorgt namelijk niet alleen voor meer begrip voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen en dat resulteert weer in meer verbondenheid. Maar bovenal maakt het je een gelukkiger mens. En dat heb je helemaal zelf in de hand.

Toch ervaar ik het pad naar zelfliefde als verre van rechtlijnig. Want ondanks dat ik echt met veel meer liefde naar mezelf kan kijken, is die innerlijke criticus soms ontzettend hardnekkig. Er zijn tientallen dingen die je kunt doen om je zelfliefde te vergroten, maar onderstaande hebben de afgelopen tijd voor mij toch wel het verschil gemaakt. En misschien ook wel voor jou!

 

3 tips voor meer zelfliefde

 

1. Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriendin praat

 

Als je meer van jezelf wil gaan houden, is een goed startpunt te gaan kijken hoe je tegen jezelf praat. Het is je misschien niet onbekend, maar we zijn zo ontzettend streng voor onszelf. En die oordelen die we allemaal hebben? Ook die gaan vaak over onszelf.

Wat mij hier ontzettend bij helpt, is na te gaan denken wat ik tegen een vriendin zou zeggen als die in mijn situatie zou zitten op dat moment. En dat is zelden zo onaardig en streng als ik tegen mezelf ben. Het lukt me nu steeds vaker dit te veranderen en mezelf te geven wat ik nodig heb. En dat wisselt van lieve woorden, een ademsessie of mezelf behandelen met reiki tot ontspannen op de bank met een kopje thee en Netflix.

 

tips-voor-meer-zelfliefde

 

2. Doe dingen waar JIJ blij van wordt en niet die ander

 

Waar wordt jij blij van? En wat draagt bij aan jouw geluk voor de lange termijn? Toen de eerste lockdown erin hakte, viel er een soort last van me schouders. Mijn agenda was leeg en ik voelde meteen dat er veel in stond waar ik niet perse de energie voor had of van kreeg. Voor mij was dat echt een keerpunt in de dingen doen voor mezelf en niet zozeer voor een ander. Uit de angst dat diegene me daarna stom zou vinden of me dan maar nooit meer wilde zien.

Herkenbaar? Draai het dan eens om. Zou jij diegene nooit meer willen zien, omdat die afzegt? Waarschijnlijk niet. Misschien begrijp je het als geen ander en vind je het juist een hele goede reden om af te zeggen. Want hoe leuk is het voor die ander als jij daar eigenlijk met tegenzin zit?

 

3. Van je lichaam houden is ook zelfliefde

 

Eén van de grootste uitdagingen binnen het thema zelfliefde, vind ik het houden van mijn lichaam en daarmee mijn lichaam helemaal accepteren. Maar hier heb ik het afgelopen jaar ontzettend veel stappen in gemaakt. Alles is namelijk energie, ook hoe je tegen je lichaam praat. Dat heb ik me afgelopen jaar meer dan ooit gerealiseerd. Tegelijk ook erg confronterend, want ik heb mijn lichaam én mijn buik mijn hele leven lang ongeveer vervloekt. En dat terwijl ze me overal naartoe brengt en me tot nu toe altijd gezond heeft gehouden.

Dat is iets om alleen maar dankbaar voor te zijn en liefde naar toe te sturen. Energetisch wil je je lichaam namelijk ook zo mooi en schoon mogelijk houden. Dat doe je niet door allemaal negatieve dingen als ´je bent te dik´ of ´je bent lelijk´ te zeggen. En daar hebben vrouwen toch wel snel een handje van, helemaal naar onze buik. Terwijl in je buik de levensenergie zit. Je kindje misschien wel heeft gegroeid of ooit gaat groeien.

 

tips-voor-meer-zelfliefde

 

Uit liefde voor mijzelf naar de sportschool

 

Hier een omslag in maken, is dus echt heel veel waard. Zo heb ik een hele tijd elke ochtend na het douchen mijn lichaam voor de spiegel ingesmeerd met olie en herhaalde ik constant ´ik hou van jou´. Bij het uitspreken van alles waar dankbaar voor ben, staat mijn gezondheid vaak stipt op nummer 1. En ik ben me gaan richten op eten wat goed is voor mijn lichaam en ben daar gericht supplementen bij gaan slikken (door middel van een EMB bloedtest).

Maar wat voor mij echt de doorslag was, is sporten. Ik weet het, totaal geen quick fix en niet wat je misschien hoopte. Alleen toen ik na ongeveer vier/vijf maanden mijn lichaam sterker voelde worden en mijn billen en benen strakker, voelde ik er zoveel liefde en dankbaarheid voor. Om nog maar niet te spreken over het gevoel ná de workout. Dit alles zorgde er ook voor dat ik uit liefde voor mezelf naar de sportschool ging en dus niet omdat het moest. Wat mij betreft dubbele zelfliefde dus en een enorme aanrader!

Ben jij al bezig met (meer) zelfliefde in je leven?

Liefs,
Amy

Wil je meer lezen over zelfliefde? Lees dan ook eens dit interview met Merel Teunis, die het boek Self Love Talk schreef.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!