fbpx

Stoppen met de pil is iets wat al een tijdje in mijn hoofd zat, maar op de een of andere manier kon ik de knoop telkens nog niet doorhakken. In mijn omgeving stoppen er steeds meer vriendinnen met de pil en niet alleen omdat ze graag zwanger willen worden. De reden dat ik zelf graag wilde stoppen met de pil omdat je natuurlijke cyclus door alle hormonen jarenlang wordt onderdrukt. Daarnaast heb ik het liefst zo min mogelijk ‘zooi’ in mijn lichaam en elke dag de pil slikken begon mij erg tegen te staan de laatste maanden. 

Ik ben zelf op mijn 17de gestart met de pil, wat werd voorgeschreven door mijn dokter om ervoor te zorgen dat ik minder last had van acne. Daarnaast was ik erg onregelmatig ongesteld, de pil zorgde ervoor dat ik een normaal ritme kreeg in mijn cyclus. Wat overigens helemaal niet natuurlijk is, want een ongesteldheid wanneer je een vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is een onttrekkingsbloeding, geen echte ongesteldheid. Ik wil mijn lichaam weer op een natuurlijke manier ongesteld laten worden, een eisprong hebben en ook eindelijk een normale cyclus hebben. Tijd om te kijken welke andere opties er zijn dan de pil!

 

Stoppen met de pil

 

Na 11 jaar aan de pil geweest te zijn ben ik eigenlijk wel klaar met al die ‘zooi’ in mijn lichaam. Ik geloof niet dat het goed is voor je lichaam om jaar in jaar uit je natuurlijke cyclus te onderdrukken, jij wel? Ook wilde ik liever niet aan de spiraal, aangezien dit net zo goed veel hormonen zijn in mijn lichaam. Daarnaast kan een koperspiraal zorgen van een bisbalans van koper in je lichaam, daar zat ik ook niet echt op te wachten. Dus: tijd om te stoppen met de pil en over te stappen naar een natuurlijke vorm van anticonceptie. Eindelijk hormoonvrij door het leven, dat leek mij wel wat! 

Een vriendin vertelde mij over Daysy, een cyclustracker die precies bijhoudt hoe jouw cyclus eruit ziet. Zo weet je precies welke dagen je vruchtbaar bent en welke niet. Dit apparaatje kan je ook gebruiken als je niet zwanger wilt worden, omdat je zo precies weet welke dagen het verstandiger is om een condoom te gebruiken. Ik besloot om met de Daysy te starten tijdens mijn kerstvakantie, zodat ik even rustig kon uitpluizen hoe het werkte. Maar heel eerlijk, het kost totaal geen moeite en het eerste waar ik aan denk elke ochtend is mijn temperatuur opmeten. 

 

stoppen-met-de-pil-daysy

 

Hoe werkt Daysy?

 

Eigenlijk werkt het heel simpel: je meet elke ochtend gelijk na het wakker worden je basale lichaamstemperatuur door Daysy 60 tot 90 seconden onder je tong te houden. Deze meting wordt geregistreerd door het algoritme van Daysy en aan de hand van jouw temperatuur verschijnt er een geel, rood of groen lichtje. Een groen lichtje betekent niet vruchtbaar, een rood lichtje betekent (waarschijnlijk) vruchtbaar en een geel lichtje betekent een cyclusvariatie of dat de Daysy in de leerfase is. Wat ik zo fijn vindt is dat alles wordt berekend en bijgehouden door Daysy. Dat scheelt mij een hoop tijd en nadenkwerk. Je kan je Daysy synchroniseren met de app DaysyDay en zo inzicht te hebben in je cyclus. Omdat ik het méga interessant vind hoe mijn cyclus eruit ziet doe ik dit nu ook dagelijks, maar je kan het ook één keer per week doen. 

Wanneer je temperatuur hoger is dan je basale lichaamstemperatuur betekent het dat er een eisprong is geweest. Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om juist op die momenten samen het bed in te duiken, als je niet zwanger wilt worden is dit het moment om een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Sperma kan bewegen en bevruchten in een vrouwelijk lichaam tot maximaal 5 dagen, hier houdt Daysy ook rekening mee. Deze dagen worden met rood aangegeven, zodat je zeker weet dat je dan juist niet of juist wel (als je zwanger wilt worden bijvoorbeeld) een voorbehoedsmiddel moet gebruiken. Daarnaast kan je aan Daysy doorgeven wanneer je je menstruatie hebt en dit wordt dan ook geregistreerd. 

 

stoppen-met-de-pil-daysy

stoppen-met-de-pil-daysy

 

Zwanger worden met Daysy

 

Misschien wil je wél graag zwanger worden en dan kan Daysy jou juist helpen om meer inzicht te geven in je natuurlijke cyclus. Je kan alleen zwanger worden op de dagen rondom je eisprong en niet tijdens de andere dagen van de maand. Veel mensen die zwanger willen worden die weten niet precies wanneer de eisprong is, iets wat je met Daysy juist erg precies kan bijhouden. Als je Daysy een tijdje gebruikt dan kan je het zelfs al vooruit bekijken via de app, omdat je eisprong dan elke maand rond hetzelfde moment is. Met een zwangerschapswens kan je zo dus precies zien wanneer hét moment is om geslachtsgemeenschap te hebben, heel handig!

 

Hoe betrouwbaar is Daysy?

 

Daysy is 99,4% nauwkeurig in het onderscheiden van vruchtbare en onvruchtbare dagen. Als jij je gewoon netjes houdt aan de kleuren die Daysy aangeeft, kan er eigenlijk niks mis gaan. De pil is in de werkelijkheid maar 93% nauwkeurig, die kan wel eens niet zijn werk doen terwijl je het niet in de gaten hebt. De nauwkeurigheid van Daysy komt door het interne algoritme wat leert van jouw lichaam. Het past aan als jouw lijf op dat moment iets anders laat zien en legt iedere meting langs de miljoenen cycli ter verificatie. Vandaar deze hoge nauwkeurigheid!

Daysy geeft iedere cyclus zeker de 5 dagen voor de verwachte ovulatie al rood aan omdat sperma maximaal 5 dagen inwendig kan overleven. Wel belangrijk om te weten dat je niet alleen tijdens de ovulatie vruchtbaar bent! Daysy geeft pas groen licht als je een paar dagen voorbij de vruchtbare fase bent. 

 

Wat als ik een dag vergeet?

 

No worries, Daysy geeft vanaf je eerste menstruatie die je bevestigd al groene en rode kleuren, dus het is vanaf het begin al nauwkeurig. Stel je vergeet een dag te meten, maak je dan vooral geen zorgen. Daar raakt Daysy niet van in de war. Hanteer die dag als vruchtbaar en vanaf de volgende dag krijg je na de meting gewoon weer je kleur aangegeven. Op de website van Daysy kan je je aanmelden voor een gratis masterclass, welke ik ook heb gevolgd. Zo kom je er precies achter hoe alles werkt, heel fijn!

Wil je Daysy ook proberen? Via deze link kan je er een bestellen. Het is een investering waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben. Ik heb er zelf een met een handig bewaarhoesje, wat ideaal is als je op reis gaat of om Daysy netjes op te bergen. Ben je benieuwd hoe Daysy mij gaat bevallen de komende tijd? Over 6 maanden schrijf ik weer een blog en zal ik je een persoonlijke update geven. Heb je nog vragen over stoppen met de pil en starten met een hormoonvrije cyclustracker? Laat ze dan vooral weten via de comments.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Daysy. Lees hier mijn disclaimer.

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)