fbpx ...

In deze blog neem ik je mee in de wereld van affirmaties en geef ik antwoord op de vraag: wat zijn affirmaties eigenlijk? Mijn favoriete uitspraak is namelijk niet voor niets: alles wat je aandacht geeft, groeit. 

In 2022 wil ik… vul je eigen gedachten maar eens in. Welk gevoel wil je vaker ervaren? Hoe wil je in het leven staan? Waar wil je meer van ontvangen? In het sprookje Aladdin geeft de geest uit de olielamp hem drie wensen, maar wat als je zelf een positiever leven kan ervaren door affirmaties? Ik maakte kennis met affirmaties tijdens mijn onvergetelijke yoga retreat in Italië. Wat in eerste instantie ongemakkelijk voelde, leidde tot een dagelijkse waardevolle gewoonte.

 

Wat zijn affirmaties?

 

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn affirmaties? Het woord affirmatie komt uit het Latijns en betekent versterken of bekrachtigen. Een affirmatie is simpelweg een korte zin die je regelmatig tegen jezelf zegt. Je blijft deze zin herhalen zodat je er steeds meer in gelooft. En waar je in gelooft, manifesteert zich in je leven. 

De kans is groot dat je eigenlijk je hele leven al affirmaties gebruikt, alleen dan op een negatieve manier. Zo denken we bijvoorbeeld dat we niet goed, leuk, slim, interessant of mooi genoeg zijn. Dit hebben we onszelf zó vaak verteld, dat we erin geloven. Wat als we een positieve draai geven aan deze gedachten? Met affirmaties train je je hersenen om positief te denken en neem je deze mindset mee in je dagelijkse leven. Een stuk leuker, toch? 

 

wat-zijn-affirmaties

 

Schrijf je affirmaties op

 

Affirmaties herhaal je dus elke dag, hiermee oefen je positief denken. Ga je voor het eerst aan de slag met affirmaties? Het kan best lastig zijn om te bedenken welke affirmaties je wilt gebruiken. Ga er daarom even lekker voor zitten. Bedenk welke thema’s in jouw leven meer positiviteit, liefde of kracht nodig hebben. Schrijf deze thema’s op en kies er daarna een paar uit waarbij je het meeste voelt. Deze thema’s schrijf je vervolgens om tot een affirmatie. Een affirmatie begint met “ik” en is een korte en krachtige zin. Start je affirmatie bijvoorbeeld met: 

 • Ik voel me…
 • Ik ben…
 • Ik ontvang…

Ben je heel perfectionistisch? Dan kan een affirmatie met “Ik ben genoeg” een mooie gedachte zijn. Als je meer liefde in je leven wilt ontvangen kan je kiezen voor “Ik ontvang en geef liefde”. Of als je onzeker bent: “Ik voel me zelfverzekerd”. Je omschrijft een gevoel dat je wilt ervaren. Begin bijvoorbeeld met een lijstje van 5 affirmaties.

 

Zo maak je van affirmaties een dagelijks ritueel

 

Heb je een rijtje met affirmaties opgeschreven? Tijd voor de volgende stap: herhaling, herhaling en herhaling. Prik een vast moment gedurende de dag waarin jij je affirmaties hardop zegt. Zo herhaal ik mijn affirmaties dagelijks na mijn ochtendmeditatie. Je kan het ook doen voordat je gaat slapen of als je onderweg bent naar werk. Neem wel de tijd voor het opnoemen van je affirmaties, doe het niet snel tussendoor.

 

10 affirmaties

 

Vind je het lastig om zelf een lijstje met affirmaties op te schrijven? Helemaal niet gek, want je hebt het nooit geleerd. Daarom vind je hieronder een lijstje met 10 mooie affirmaties voor meer liefde, geluk en dankbaarheid. Kies er een paar uit die het beste bij jou passen.

 • Ik geniet van het leven
 • Ik ben liefde
 • Ik leef in overvloed
 • Ik ben ontspannen
 • Ik zorg goed voor mezelf 
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben dankbaar
 • Ik leef in het hier en nu 
 • Ik ben zelfverzekerd 
 • Ik ben moedig 

 

wat-zijn-affirmaties

 

Een boekje vol affirmaties

 

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag: wat zijn affirmaties? Is het tijd om de kracht van affirmaties te ervaren. Het nieuwe jaar is het perfecte moment om nieuwe gewoontes op te bouwen. Affirmaties kosten je een paar minuten per dag, maar leren je positief en liefdevol in het leven te staan.

Persoonlijk ben ik dol op planners waarin ik mijn doelen en affirmaties opschrijf. Mijn favoriet? De Happinez Planner. Hierin heb je meer dan voldoende plek voor je affirmaties, je doelen en je dromen. Met de planner visualiseer je het leven dat je graag wilt leiden. Met welke affirmaties ga jij aan de slag? 

Liefs,
Esmeé

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.