fbpx ...

Begin dit jaar las ik over Abhyanga, een bekende Ayurvedische massage. Ik probeerde het de volgende ochtend gelijk uit en vond het zó fijn. Je geeft jezelf namelijk een massage met warme olie en laat dit even intrekken in je huid en haar. Voor mij werd dit echt een momentje voor mezelf waar ik, helemaal tijdens de koudere maanden van het jaar, intens van genoot. Nu je kennis hebt gemaakt met Ayurveda en voeding, wil ik deze heerlijke zelfmassage met je delen.

 

Ayurvedisch ochtendritueel

 

Voordat we in Abhyanga duiken, neem ik je kort mee in het moment waarop je deze zelfmassage het beste kunt doen volgens Ayurveda. Abhyanga maakt onderdeel uit van het Ayurvedische ochtendritueel. De warme oliemassage doe je in de ochtend voor je ontbijt én voordat je onder de douche stapt. En volgens de Ayurveda kun je het beste elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Het liefst om 6 uur. Wil je de voordelen van deze Ayurvedische massage ervaren? Doe het dan regelmatig in de ochtend.

 

Abhyanga Ayurvedische massage

 

Wat is een Ayurvedische massage?

 

Abhyanga is een Ayurvedische massage die je bij jezelf uitvoert. De naam Abhyanga komt uit het Sanskriet en betekent oliemassage. Zo masseer je je hele lichaam met warme olie door zachte ronddraaiende bewegingen te maken. De olie laat je intrekken terwijl je mediteert of yoga doet. Abhyanga werkt niet alleen heel fijn en ontspannend, het heeft ook veel voordelen. Je versterkt je immuunsysteem, reinigt je lichaam en stimuleert je doorbloeding, stofwisseling en spijsvertering. Bovendien word je huid er glad en sterk van.

 

Zo doe je Abhyanga thuis

 

Het beste tijdstip voor Abhyanga is dus in de ochtend. Zorg dat je badkamer aangenaam warm is en verwarm een flesje olie au bain-marie in warm water.  Maak een kommetje van je handen en verdeel de lauwwarme olie. Masseer je lichaam door ronddraaiende bewegingen te maken rondom je gewrichten en lange stroken te maken over de rest van je lichaam. Begin bij je kruin en masseer zachtjes naar beneden. Masseer je voeten als laatste. Laat de olie vervolgens een half uur tot uurtje intrekken en stap daarna onder de douche. Pas op dat je niet uitglijdt.

Tip: masseer je voeten net even wat langer en druppel een klein beetje olie achter je oren in de winter. Zo blijf je lekker warm.

 

Ayurvedische massage en de dosha’s

 

Door de invloed van de elementen adviseert Ayurveda voor elk van de drie dosha’s net even andere voeding en een andere levensstijl. Dit geldt ook voor Abhyanga. Voor elk van de drie dosha’s geldt wel dat je Abhyanga niet doet tijdens de eerste 3 dagen van je menstruatie, koorts of de eerste maanden van je zwangerschap. Ben je benieuwd welke olie het beste bij jouw dosha past?

 

Abhyanga Ayurvedische massage

 

Vata’s

 

Is jouw Vata dosha overheersend? Dan is Abhyanga voor jou heel fijn. Wind en ether zijn namelijk de elementen van een Vata. En als je als Vata-type onbalans ervaart, krijg je last van stress, paniekaanvallen en nervositeit. Ook een droge huid komt vaak voor bij Vata’s. Warme olie brengt je tot rust en kalmeert je zenuwstelsel. Als Vata kun je elke dag Abhyanga doen, het liefst met biologische koudgeperste sesamolie.

 

Pitta’s

 

Vuur en water zijn de elementen van een Pitta dosha. Dit betekent dat je als Pitta-type vaak al een wat vettere huid hebt en warmbloedig bent. Als Pitta is het fijn als je kiest voor een verkoelende olie zoals kokosolie. De olie mag ook wat minder verwarmd zijn dan bij een Vata-type. Af en toe Abhyanga is een aanrader maar het hoeft zeker niet iedere dag.

 

Kapha’s

 

De kenmerken van een Kapha dosha zijn zwaar, langzaam en zacht. Dit zijn ook kenmerken van olie. Heb je een Kapha dosha? Dan mag je best wat steviger masseren en een lichte olie gebruiken zoals zonnebloemolie. Je kunt ook wat zuiniger aan doen met de hoeveelheid olie die je gebruikt, de kans is groot dat je huid al wat vettig is. Voor Kapha’s is Garshana ook heel fijn. Dit is het droog borstelen van je huid. Wissel dit af met Abhyanga.

 

Probeer deze Ayurvedische massage zelf thuis uit

 

Abhyanga is een heerlijke zelfmassage die je thuis makkelijk uitvoert. Maak er een momentje voor jezelf van, zodat je de rest van de dag helemaal ontspannen doorkomt. Zet bijvoorbeeld wat kaarsjes aan en drink een kopje kruidenthee. Ik weet zeker dat je je na deze Ayurvedische massage ontspannen voelt. Meer weten over Abhyanga? Bekijk deze video.

Liefs,
Esmeé