fbpx ...

Hoe zorg je voor een milieuvriendelijk kerstfeest? Na het shockerende klimaatrapport van afgelopen zomer gaan we dit jaar natuurlijk allemaal voor een milieuvriendelijk kerstfeest. Als je geen idee hebt waar je dan aan kunt denken, heb ik een paar inspirerende punten voor je op een rijtje gezet. Ons jaarlijkse kerstfeest heeft meer impact dan je misschien in eerste instantie denkt en jij kunt in kleine dingen al een groot verschil maken. Want al die nieuwe spullen die we zo makkelijk aanschaffen en al dat vlees dat we naar binnen schuiven behoren tot de grootste oorzaken van klimaatverandering. Daarom deel ik vandaag makkelijke tips voor een milieuvriendelijk kerstfeest! 

 

Inspiratie en tips voor een milieuvriendelijk kerstfeest

 

milieuvriendelijk kerstfeest

 

Welke kerstboom is het meest duurzaam?

 

Adoptie kerstboom

 

De meeste mensen vinden een kerstboom in huis halen echt bij kerst horen. Ik hoor ook bij die groep. Het is zo gezellig, maar niet persé heel duurzaam. Bomen worden na kerst vaak klakkeloos op straat gegooid en verbrand. Dat breekt mijn hart altijd een beetje, dus hebben wij een paar jaar geleden besloten voortaan een kerstboom te adopteren via Adopteer Een Kerstboom. Dit jaar krijgen we voor het vierde jaar dezelfde boom. Ik kan me nu al verheugen om ‘m weer te zien!

Nu zit hier wel één nadeel aan en dat is dat mensen soms ver moeten rijden om hun adoptieboom op te halen. Dat maakt deze hele onderneming dan weer niet zo duurzaam. Milieu Centraal weet hierover te vertellen dat als je verder moet rijden dan 10 kilometer (dus 20 kilometer heen en weer), dat je het duurzame doel voorbij streeft. Dus check ,voordat je nu gelijk namen gaat bedenken voor jouw adoptieboom, eerst even of het wel zin heeft.

 

Eigen boom

 

Een andere duurzamere optie is namelijk om een boom met kluit aan te schaffen en terug te plaatsen in je eigen tuin. Zo kan je jouw eigen boom elk jaar opnieuw uitgraven en in je huis neerzetten. Milieu Centraal heeft ook mooie tips voor het herplanten van jouw boom in eigen tuin.

 

Kunstboom

 

Heb je geen tuin of geen zin in het herplanten en uitgraven van een boom? Schaf dan een tweedehands kunstboom aan. Een kunstboom gebruik je zo flink wat jaar en je hebt ‘m al in huis, dus dat vervuilende ritje om een boom op te halen is dan niet nodig! Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of bij een kringloop bij jou in de buurt voor een leuke tweedehands kunstboom. 

 

milieuvriendelijk kerstfeest

 

Voor welke versiering kan je het beste gaan?

 

Natuurlijk wil je de boom ook mooi aankleden en heb je versiering nodig. Bij de meeste kringloopwinkel heb je vanaf oktober/november een kerstafdeling. Ik heb al aardig wat leuke dingen gehaald bij de kringloop hier om de hoek. Je kunt natuurlijk ook je huidige ballen zelf een andere kleur verven. Leuke activiteit met of zonder kinderen. Met kinderen wordt het waarschijnlijk een wat drukkere discoboom, maar ook dat heeft zeker zijn charme!

Daarnaast zou je nog je kerstversiering kunnen ruilen met vrienden of familie, als je eens toe bent aan iets anders. En anders kan je natuurlijk altijd gaan speuren op Marktplaats naar een mooie kerststal, slinger of lampjes. Ook het winter magazine van Meesters van de Halm staat boordevol met leuke DIY’s, zoals kerstversiering maken van gedroogde sinaasappels. Deze kan je hier gratis downloaden.

 

Kerstverlichting

 

Wanneer je een milieuvriendelijk kerstfeest wilt, maar wel graag lampjes in je boom, kan ik je het gebruik van led lampjes aanraden. Ze gebruiken veel minder energie, gaan veel langer mee, worden niet zo heet (geen brandgevaar) en worden gemaakt van minder schadelijke materialen, zoals lood. Als je ledlampjes op batterijen koopt, zorg dan dat je oplaadbare batterijen en een oplader aanschaft. Zo doe je ook veel langer met je batterijen.

 

Romantisch kaarslicht

 

Gebruik liever geen kaarsen, ook voor je eigen gezondheid. Er komen eigenlijk altijd schadelijke stoffen vrij en sowieso fijnstof. Als je nou echt het effect van kaarsen wilt hebben, koop dan led kaarsen en kijk of je gezellige flikkerende ledlampslingers gezellig kunt decoreren. Verder heb ik laatst Studio Lont ontdekt. Zij verkopen koolzaadkaarsen welke geproduceerd worden van koolzaad in Europa. Deze kaarsen hebben een veel langere brandtijd, worden niet op dieren getest, zijn biologisch afbreekbaar én veganistisch. 

 

Kerstkaarten, zijn die wel zo duurzaam?

 

Kies hierbij voor een digitale kerstkaart, zo’n leuke waar je jullie eigen gezichten in kan plakken. Of stuur bijvoorbeeld een kaartje via Kaartje 2 Go. Daar produceren ze de kerstkaarten CO2-neutraal en werken ze samen met het Groene Post Project van PostNL. De verpakkingen zijn van 100% gerecycled papier en voorzien van het FSC-keurmerk. Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen bij ‘papiersoort’ voor ‘luxe gerecycled’ en voor gerecyclede enveloppen.

 

Ga voor een heerlijk vegan kerstdiner!

 

Uiteraard pleit ik hier voor een vegan kerstdiner. Want wat een enorme hoeveelheid vlees en vis gaat er bij het gemiddelde kerstdiner doorheen! Aangezien de productie van vlees en alles wat daarbij komt kijken, één van de grote boosdoeners is van klimaatverandering, ben je met een vleesvrij kerstdiner al goed bezig met het realiseren van een milieuvriendelijk kerstfeest. Ook de zuivelindustrie is een aardig grote boosdoener en er zijn zoveel lekkere alternatieven. Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor een vegan kerstdiner? Kijk dan eens bij deze blogs, zoals 25x lekkere vegan kerstrecepten of een vegan kerstmenu (4 gangen).

 

milieuvriendelijk kerstfeest

 

Cadeautjes voor onder de kerstboom

 

Doen jullie aan kerstcadeautjes? Zoek deze dan tweedehands en vraag anderen ook om tweedehands cadeautjes voor jou aan te schaffen. Op Marktplaats en Vinted staan zoveel mooie spullen en bovendien staan kringloopwinkels ook vol met dingen waar vast datgene te vinden is dat jij of de ander zo graag wilt.

Denk ook aan hoe je de cadeautjes wilt verpakken. Sla je wat mooie dozen in die je de komende jaren kunt hergebruiken of gebruik je oud pakpapier dat je bewaard hebt? Maak je mooie inpakstoffen met klittenband, zodat het nog steeds leuk open ’gescheurd’ kan worden? Er zijn veel leukere alternatieven dan het elke keer kopen van nieuw inpakpapier en het daarna in de container gooien.

Na deze tips kan je vast wel even vooruit met je plannen om een milieuvriendelijk kerstfeest te vieren. Op mijn Instagram account Groene Slingers kan je volgen hoe ik mijn kerst milieubewust invul. Daar deel ik nog meer ideeën met je! Ik wens je alvast een heerlijke kerstperiode, zonder al te veel impact op de aarde.

Veel liefs,
Tessa

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.