fbpx ...

Als je al een beetje bekend bent in de spirituele wereld, heb je er vast wel eens van gehoord: breathwork. Misschien heb je het zelfs al wel eens geprobeerd. Helen met de kracht van je eigen ademhaling en verbinding maken met je hele zelf. Ademen doen we allemaal en vaak geheel onbewust. Maar door alles wat we meemaken, stoppen we soms met ademhalen en onderdrukken we de bijbehorende emoties. Hierdoor ontstaan er blokkades. De adem, en hiermee het leven, kan dan niet meer volledig door ons heen stromen en je krijgt eigenlijk te weinig zuurstof binnen. En dit kan zorgen voor verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, ziekte en stress.

 

Trauma’s helen met breathwork

 

Toen ik tijdens een retreat uit een ademsessie kwam, was dit zo’n onbeschrijfelijk mooie ervaring dat ik heel sterk voelde dat ik hier zelf iets mee moest doen. Ik vond het werkelijk ongelofelijk wat je allemaal kan met je eigen ademhaling. Mijn emoties kregen alle ruimte en ik leerde dat daarachter de vreugde zit. Het leven. Dit wilde ik integreren in mijn leven en hier ook anderen in begeleiden.

Kort na dit retreat heb ik me dan ook ingeschreven voor de opleiding tot ademcoach. En dit was een hele mooie reis. Een die zwaar uit mijn comfort zone was, maar waarin ik trauma’s heb kunnen helen en opnieuw de levensvreugde terug vond. En of dit allemaal zweverig is? Juist niet. Je zou je ademhaling zelfs kunnen zien als metafoor van hoe je leeft. En niks zo menselijk als op een bewuste manier je ademhalingspatroon veranderen en deze terug te brengen naar waar je adem het liefst is: in je buik.

 

breathwork

 

Wat is breathwork?

 

Laten we bij het begin beginnen, want wat is breathwork (of, op z’n Nederlands: ademwerk) nou eigenlijk? Breathwork is een krachtige tool om heling te brengen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Binnen het breathwork spectrum heb je verschillende ademhalingstechnieken. Ik zelf werk met de Verbonden Ademhalen techniek. Dit is de nieuwste en meest innovatieve ademtechniek en verreweg ook de meest complete. Het is een circulair adempatroon waarbij je in- en uitademt door je mond en in je buik zonder pauzes. De ademhaling is dus continu verbonden, wat er ook voorbij komt. De focus ligt vooral op de inademing en het uitademen gebeurt ontspannen en zonder controle.

De eerste minuten ga je door wat weerstand, omdat je je adempatroon verandert. Dit kan wat ongemakkelijk voelen. Daarna neemt je lichaam het over en kan er op de verschillende niveaus heling plaatsvinden. Op een bepaald punt kan het ook geweldig gaan voelen, alsof je nooit meer wilt stoppen om op die manier te ademen. Er is ruimte om de emoties en trauma’s die in je systeem vastzitten te verwerken en los te laten, er kunnen inzichten tot je komen of je zakt in een diepe ontspanning. In totaal duurt een sessie ongeveer een uur. De ervaring is voor iedereen anders en daarbij is ook geen een breathwork sessie hetzelfde. Elke sessie is weer uniek.

 

Waarom breathwork?

 

Zoals je misschien al kunt raden, kan ik geen een reden bedenken waarom je niet eens een ademsessie zou proberen. Tenzij je te maken hebt met een van de contra-indicaties, maar daar later meer over. De positieve effecten van bewust ademen zijn enorm. Het binnenhouden van onze gevoelens kost ons systeem ontzettend veel energie en zorgt voor een constante spanning in ons lichaam. Door dit allemaal los te laten, houd je dus een hele hoop energie over om meer voldoening en vreugde uit het leven te halen.

Daarbij toont onderzoek aan dat je met bewust ademen je 70% van de gifstoffen die je elke dag opneemt, met je ademhaling kunt verwijderen. Met een diepe en volle inademing masseer je je organen en buikspieren. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat overspannenheid en bezorgdheid aanzienlijk minder worden op het moment dat je bewust gaat ademen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zie dus eigenlijk alleen maar voordelen!

 

breathwork

 

Is breathwork gevaarlijk?

 

Breathwork is, voor de meeste mensen, niet gevaarlijk. Veel mensen vinden een eerste sessie van tevoren wel een beetje spannend. En terecht. Je weet namelijk van tevoren nooit wat er omhoog komt en dat is ook niet te voorspellen. De beperkingen in ons adempatroon ontstaan ook vaak omdat we onze adem inhouden om zo te vermijden het onaangename te voelen. In een ademsessie doe je precies het tegenovergestelde. Dus ondanks dat het ontzettend helend werk is, is én blijft het spannend dit recht in de ogen aan te kijken. Toch mag je altijd een diep vertrouwen hebben dat je nooit meer krijgt dan je zelf aan kunt. De adem weet precies waar ze moet zijn en weet wat je nodig hebt.

Er zijn wel een aantal contra-indicaties waar je rekening mee moet houden voordat je een ademsessie probeert. Dit betekent overigens niet dat breathwork helemaal niet mogelijk is voor je, maar waarover je wel contact moet hebben met de ademcoach voordat je een sessie boekt. Better safe than sorry. Hieronder een overzicht:

  • Astma
  • Hart- en vaatziekten
  • Epilepsie
  • Hoge bloeddruk
  • Zwangerschap
  • Of andere ziekten en/of aandoeningen waar je over twijfelt

 

Individuele sessie versus een groepssessie

 

Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met breathwork. Zo kun je natuurlijk een individuele sessie boeken, maar er zijn vaak ook zogenaamde ademcirkels. Het verschilt vaak per persoon wat voor iemand fijner of veiliger voelt. Met een individuele ademsessie is de ademcoach er helemaal voor jou en begeleidt hij of zij jou in je reis. Dit kan zowel fysiek als online, bijvoorbeeld via Zoom. In een groepssessie verdeelt de ademcoach zijn of haar aandacht over de groep en is ook het vooral de energie van de groep die het magisch kan maken. Volg in het maken van deze keuze altijd jouw gevoel, zodat je je tijdens de sessie zelf op je gemak voelt en je daadwerkelijk aan kunt gaan wat je aan mag gaan.

Is je interesse gewekt na het lezen van dit blog? Voel je dan vrij contact met me op te nemen over de mogelijkheden voor een ademsessie.

Liefs,
Amy