fbpx ...

Werkt dat nou echt, zelf schoonmaakmiddelen maken? Het is iets dat ik mij afvroeg en ik denk velen met mij. Je kan op die manier natuurlijk veel bewustere keuzes maken voor het milieu dan als je iets kant en klaar in de winkel koopt, maar.. de grote vraag is dan: wordt het wel net zo goed schoon? En daarna, hoe ingewikkeld is dat eigenlijk? Ook ik liep tegen deze vragen aan en merkte dat ik me er door liet tegen houden. Afgelopen week heb ik de stoute schoenen aan getrokken en mij serieus in dit onderwerp verdiept. Ik neem je hieronder mee in mijn experiment van het zelf schoonmaakmiddelen maken.

 

Zelf schoonmaakmiddelen maken, hoe doe je dat?

 

Een tijdje geleden heb ik bij Dille & Kamille het boekje ‘Schoonmaakgeheimen’ gekocht en was ik even één tel geïnspireerd. Het boekje ging in de kast en al gauw vergat ik dat ik dit mijzelf had voorgenomen. Een maandje later zag ik op Instagram iemand voorbij komen die zelf haar wasmiddel maakte én vlak daarna iemand anders die zelf haar afwasmiddel maakte. Dat herinnerde mij aan mijn goede voornemen. Ik pakte het boekje ‘Schoonmaakgeheimen’ er weer bij én bestudeerde hoe de mensen op Instagram dit hadden aangepakt.

Ik besloot een soort combinatie van deze ‘recepten’ te maken, zodat ik niet onmogelijke ingrediënten in huis hoefde te halen. Het liefst haal ik alles gewoon bij de meest dichtbij zijnde supermarkt of drogist, maar voor een aantal ingrediënten moest ik toch even langs Dille & Kamille. Nou vind ik dat nooit zo’n probleem omdat dit mijn lievelingswinkel is, dus off I went. Nog even langs de drogist en supermarkt en ik kwam terug met alle juiste ingrediënten. Uiteindelijk was ik wel rond de €40 kwijt voor alle ingrediënten en moest ik er even wat winkels voor af, maar je doet hier gewoon heel erg lang mee. Al met al ben je veel en veel meer geld kwijt als je elke keer die kant en klare flessen in de supermarkt haalt. Ok, alles in huis.. Let’s do this!

 

zelf-schoonmaakmiddelen-maken

zelf-schoonmaakmiddelen-maken

 

4x natuurlijke schoonmaakmiddelen

 

Voor ik de recepten van zelf schoonmaakmiddelen maken met je deel, wil ik je de tip geven om oude wasmiddel-, allesreiniger-, schuurmiddel- en afwasflessen te hergebruiken. Zo maak je weer een makkelijke duurzame keuze en zorg je weer een beetje voor de aarde. Op mijn Instagrampagina @veganmettessa kan je ‘the making of’ terugzien in mijn reels.

 

Wasmiddel

Benodigdheden

1 liter kokend heet water
40 gram Marseillezeep
Optioneel: een paar druppels etherische olie naar keuze
Voor witte was: 80 gram soda erbij 

 

Hoe maak je het?

 

Kook 1 liter water, rasp 40 gram Marseillezeep en mix deze twee door elkaar (als je voor witte was wasmiddel gaat, voeg hier ook de soda toe). Blijf roeren totdat alle zeep is opgelost. Eventueel hierna een paar druppels etherische olie naar keuze toevoegen.

 

Allesreiniger

Benodigdheden

800 ml kokend heet water
5 eetlepels vloeibare groene zeep
Optioneel: 10 druppels etherische olie naar keuze
1 handje dubbelkoolzure soda

 

Hoe maak je het?

 

Kook 800 ml water en mix alles bij elkaar tot alles goed opgenomen is. Bewaar je allesreiniger in een fles of in een sprayflacon (of verdeel over beide). Ik vind allesreiniger in een sprayflacon ook superfijn omdat je dan makkelijk bepaalde oppervlaktes even snel schoonveegt. Tip: Bij Dille & Kamille verkopen ze glazen sprayflacons. 

 

Afwasmiddel

Benodigdheden

50 à 60 gram Aleppo zeep
Klein scheutje pas gekookt water erbij
Optioneel: een paar druppels etherische olie naar keuze

 

Hoe maak je het?

 

Mix alles totdat de Aleppozeep helemaal is opgelost. Let wel op dat je echt maar een klein scheutje water erbij doet, want het wordt snel te waterig. Maar let ook op dat je niet te weinig toevoegt. Dat heb ik namelijk gedaan en nu komt de zeep heel traag uit mijn flesje. Het mengsel dikt namelijk nog in als het afkoelt. Dus meng ‘m ietsjes wateriger dan dat je zou willen, dan is het als het is afgekoeld perfect qua dikte.

 

Schuurmiddel

Benodigdheden

5 eetlepels dubbelkoolzure soda
3 eetlepels glycerine
Optioneel: een paar druppels etherische olie naar keuze

 

Hoe maak je het?

 

Roer alles door elkaar in een potje en klaar is je schuurmiddel.

 

zelf-schoonmaakmiddelen-maken

 

De grote test


Nu ik al deze schoonmaakmiddelen gemaakt had, was het een kwestie van uitproberen. Ik begon met het afwasmiddel. Hierboven zei ik al iets over dat ik ‘m iets te dik had gemaakt en het heel traag uit het flesje kwam. Dat was eigenlijk het enige minpuntje en daar kan je zelf wat aan veranderen. Verder kan je er echt prima mee afwassen! 

Bij het wasmiddel was mij niet helemaal duidelijk hoeveel ik precies moest gebruiken per was. Ik heb een flinke scheut bij een paar wassen gedaan en dat was prima! Heel veel meer details kan ik je ook niet geven qua hoeveelheid, maar ik kan je wel vertellen dat de was goed schoon is geworden en heerlijk rook! Mensen, je bent zo onwijs goedkoop uit als je op deze manier de rest van je leven de was doet. Win-win dit hoor en supersimpel om te maken!

Ik gebruikte in eerste instantie de allesreiniger uit mijn sprayflacon: prima de bima. Doet precies wat je ervan verwacht. Vandaag heb ik mijn badkamer ermee schoongemaakt en ook dat doet ‘ie naar tevredenheid. Vet goedkoop, goed voor het milieu en makkelijk te maken! I’m in love.

Tot slot probeerde ik het schuurmiddel voor de wasbak en vandaag ook om mijn wc extra schoon te krijgen. Ja, ik val in herhaling, want ook dit bevalt heel goed. Ik heb er gewoonweg niks op aan te merken. Het is wat anders van structuur dan de bekende Cif, maar doet zijn werk echt goed!

 

Mijn mening over deze natuurlijke schoonmaakmiddelen

 

Al met al ben ik heel enthousiast over het zelf schoonmaakmiddelen maken en kan ik het iedereen aanraden. Je moet één keer in de zoveel tijd even de spullen verzamelen, maar daarna flans je ze zo in elkaar en ben je onder aan de streep veel minder geld kwijt. Maar mijn hoofdreden is uiteindelijk toch wel: de duurzamere keuze. Zo zorgen we beter voor de aarde. En dat moeten we allemaal wel willen, vooral na het afgelopen klimaatrapport.

Veel schoonmaakplezier!

Liefs,
Tessa

Tip: Zou je ook eens zelf deodorant of wasverzachter willen maken? Lees dan in deze blog hoe je dat doet.