In de vorige blog maakten we kennis met Ayurveda, dit keer duiken we in Ayurveda en voeding. Het is namelijk niet voor niets dat voeding één van de pijlers is in Ayurveda. In India gebruiken ze voeding en kruiden al eeuwenlang als medicijn. Tegenwoordig kunnen we zoveel genezen met een pilletje, dat we voeding vaak vergeten. Maar als je op een natuurlijke wijze aan je immuniteit wilt werken raadt Ayurveda verschillende voedingsmiddelen aan voor de drie dosha’s. En dat brengt ons gelijk terug bij de Ayurvedische dosha’s. Wat was ook alweer het verschil?

 

ayurveda en voeding

 

Prakruti en Vikruti 

 

Bij je geboorte krijg je een Prakruti mee, je zogenoemde geboorteconstitutie. Dit kun je zien als je natuurlijke staat van zijn, waarbij één van de drie dosha’s overheersend is. Behalve je Prakruti kun je ook een Vikruti hebben. Dit is niet aangeboren, maar ontstaat door een levensstijl die niet past bij je geboorteconstitutie. Je Vikruti is de onbalans. Aan je Prakruti kun je niets aan doen, deze is aangeboren. Maar je Vikruti ontstaat door hoe je leeft en opgroeit. De eerste stap in Ayurveda en voeding is om jouw overheersende dosha te achterhalen. Mijn persoonlijke favoriet is de test van Kim van der Veer.

 

De drie Ayurvedische dosha’s

 

Nu je weet welk van de dosha’s bij jou overheerst vraag je je misschien af of je in balans bent. In Ayurveda worden de dosha’s beschreven met zowel uiterlijke kenmerken als persoonskenmerken. Ook je gezondheid en energie spelen een belangrijke rol. We laten de uiterlijke kenmerken even achterwege. Als we kijken naar persoonskenmerken, dan kun je je hier in herkennen als je in balans bent:

  • Pitta: goede spijsvertering, veel energie, enthousiast, intelligent, vastberaden, doelgericht
  • Kapha: goed uithoudingsvermogen, diepe ademhaling, liefdevol, zorgzaam, geduldig
  • Vata: energiek, ononderbroken slaap, flexibel, vrolijk, initiatiefrijk

Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet in balans bent. Je gezondheid is niet optimaal en je krijgt last van kwaaltjes. In Ayurveda zijn dit tekenen van een onbalans bij elk van de drie dosha’s:

  • Pitta: kritisch, overmatige ambitie, ontevredenheid, chronische vermoeidheid, maagklachten, maagzuur, eczeem, hoofdpijn
  • Kapha: sombere gedachten, onbeheerst eten en drinken, overmatige gehechtheid aan mensen en dingen, verkoudheid, allergieën, kortademigheid 
  • Vata: koude handen en voeten, concentratieverlies, gebrek aan vertrouwen, angstig, slechte weerstand, droge en jeukerige huid, ontstekingen

Mijn Ayurvedische dosha is Pitta. Als ik bijvoorbeeld veel pittige kruiden eet of in de felle zon zit, krijg ik hoofdpijn, last van maagzuur en een gevoelige rode huid. Op dat moment zou ik mijn lichaam eigenlijk het tegenovergestelde moeten geven van pittig en warm. Het is dan een goed idee om naar binnen te verkassen, kokoswater te drinken en een lauwwarme salade te eten met veel groene groente. Als het ware doof ik dan mijn eigen vuurtje die iets te veel was gaan oplaaien. 

 

Ayurveda en voeding

 

Ayurveda en voeding

 

Zijn je dosha’s in balans? Dan ervaar je voornamelijk de positieve kenmerken uit het rijtje én heb je een goede immuniteit. Ben je uit balans? Dan ervaar je vaker de negatieve kenmerken en is de kans groot dat je niet lekker in je vel zit. Ayurveda en voeding kunnen je hierbij helpen. Er bestaan voedingslijsten waarmee je kunt zien wat je het beste kan eten voor jouw dosha. Voor op maat gemaakt advies kun je een bezoek brengen aan een Ayurvedisch arts. Er komt namelijk veel bij kijken. Maar wil je dit weekend al de boodschappen in huis halen voor jouw dosha? Met deze voeding sla je nooit de plank mis.

 

Ayurvedische voeding voor een Pitta-type


​​Voor een Pitta geldt: eet weinig zout en vermijd scherpe of zure smaken. Eet je grootste maaltijd tussen de middag en zorg voor een stevig ontbijt. Wat je dan kunt eten? Denk aan groene groenten zoals broccoli, asperges, courgettes en spinazie. De beste fruitsoorten voor een Pitta zijn onder andere mango, peer en ananas. Ook zijn verkoelende dranken zoals kokoswater of aloë vera sap een aanrader.

 

Op het menu voor een Vata


Als je overheersende dosha Vata is, dan is de kans groot dat je het vaak koud hebt. Je kunt dan beter warme maaltijden eten. Zoals soepen, curry’s of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado’s, mango’s en pruimen heel goed voor een Vata dosha. De beste groenten? Alles wat uit de grond komt. Dit werkt aardend. 

 

ayurveda-en-voeding

 

Kapha kan dit het beste eten 


Ook voor een Kapha dosha heeft warme voeding de voorkeur. En dit mag best pittig zijn. Maar vermijd zwaar of vettig voedsel zoals yoghurt. En dan kom je al snel terecht bij groenten, deze zijn licht verteerbaar. Ook fruit zoals appels, peren en granaatappels zijn goed voor een Kapha. Wist je dat de ideale snack voor een Kapha popcorn is? Dat is namelijk droog en licht. Het tegenovergestelde van dit dosha. 

 

Leer meer over Ayurveda en voeding

 

Ben je nog niet uitgelezen over Ayurveda en voeding? Janesh Vaidya heeft drie kant-en-klare boodschappenlijstjes op zijn website. Hiermee kun je gerechten bewuster klaarmaken. Naast voeding is ook je levensstijl enorm belangrijk in Ayurveda. Zo zijn er tips voor elk van de Ayurvedische dosha’s. Van hoe vroeg je op staat tot beweging en het tijdstip voor het slapengaan.

Liefs,
Esmeé