Het lijkt soms te pas en te onpas te worden gezegd en de betekenis of lading lijkt per persoon te verschillen, het ego. Ik zie het niet als iets goeds of slechts of iets waar we ‘vanaf’ moeten, maar als iets waar je vriendschap mee mag sluiten. Doordat het ego en emoties hand in hand gaan, zie ik deze broeders liever als boodschappers. Boodschappers die je komen vertellen dat er iets in je geraakt is. En dus ook als iets dat je juist kan helpen meer jezelf te worden. Nadat iemand mij laatst vroeg; “Hoe ga jij om met emoties die je overvallen?” dacht ik terug aan een moment waar ik zelf oog in oog stond met mijn ego.

 

Mijn ego gaat tekeer

 

Ik zit heerlijk in mijn bubbel, vol energie in de flow, aan mijn teksten en nieuwe website te werken. Soms is het best even stoeien, want het stukje achter de schermen is nog nieuw en kan her en der aardig ingewikkeld zijn. Terwijl ik hiermee bezig ben, licht het scherm van mijn telefoon op en komt er een appje binnen. Het is een berichtje van de buurvrouw met wie ik het televisie- en internet abonnement deel. Mijn automatische betaling hiervan is kennelijk gestopt en daar krijg ik een kort bericht over dat geïrriteerd op mij over komt.

“Of ik dat even snel wil regelen, want ze wil er niet steeds om vragen“. “Pfff” denk ik, “Hoezo elke keer? Dat is nog nooit gebeurd, doe eens even normaal zeg”. Gaat mijn ego tekeer, “Stel je eens even niet zo aan”, denk ik. ‘Pffff..’ Oké, de energieke vrolijke-energie-bubbel- flow waar ik in zat is in één klap weg.

 

dansen met je ego

 

Je ego herkennen

 

Ik krab mezelf op mijn achterhoofd en vraag me af wat hier nu in hemelsnaam gebeurd. Allereerst is de vraag, misschien is dit bericht helemaal niet zo geïrriteerd bedoeld als dat ik hem interpreteer? Ten tweede, al zou dat wel zo zijn, dan heeft dat niets met mij te maken en is er ook geen reden om het zo ‘binnen te laten komen’ en zo te reageren. En ten derde, gaat mijn ego er nu mee aan de haal om mij juist af te lijden van dat ingewikkelde website dingetje waar ik even niet uitkwam op het moment dat het appje binnenkwam?

Ik ga even terug naar dat moment en realiseer me dat er precies toen irritaties en gedachten opborrelden als ‘zie je wel, je kunt dit niet, dit gaat je nooit lukken, geef maar op, niemand zit hier op te wachten…’ Onzekerheid nam langzaam de overhand en op dát moment kwam het appje binnen. En hoe makkelijk is het dan om die vervelende gedachtes over mezelf af te vuren op een ander? HA! Ego, ik heb je door vriend.

 

dansen met je ego

 

Het ego wil wegblijven van pijnlijke gevoelens

 

Het ego kijkt niet graag naar zichzelf, wil wegblijven van potentieel pijnlijke gevoelens en zal er alles aan doen om de blik naar buiten gericht te houden. De irritante buurvrouw, de traag rijdende zondagsrijder, de wegpiraat, de opdringerige klant bij de kassa of de arrogante collega. Het zijn oordelen waarmee we onbewust de verantwoordelijkheid voor onze eigen gevoelens bij een ander neerleggen en dus niet naar onszelf en onze eigen inbreng hoeven te kijken. Deze trukendoos opende zich als de wiedeweerga toen de gelegenheid zich aandiende om bij mijn eigen onzekerheidsgevoel weg te kunnen gaan.

Of het nu wel of niet een geïrriteerd bericht was, ik zie een vrolijke cadeau doos voor me en stop er de negatieve energie in en ik leg er een mooie strik omheen, ik bedank het en geef het terug. Het stukje onzekerheid dat naar boven kwam geef ik een podium, ik kijk ernaar waardoor ook dat zijn grip verliest. Ik keer weer terug naar mijn flow-bubbel en werk verder aan het uitwerken van mijn website.

Ik voel de spanning en irritatie weer wegglijden, mijn lippen weer opkrullen naar een zachte glimlach, mijn hart zich weer openen en mijn energie weer gladstrijken. Voor het ingewikkelde website dingetje krijg ik ineens ideeën hoe ze op te lossen en de negatieve gedachten over mezelf hebben plaats gemaakt voor zachtheid naar- en vertrouwen in mezelf. Ik ben er weer.

 

Wie staat er aan het roer, je ego of jij?

 

Wanneer we merken dat het stroef gaat, we meer strugglen dan flowen, emoties constant op de loer liggen en we moeten ‘vechten’, vraag jezelf dan af; wie staat er aan het roer? Is het jouw mooiste, puurste, heldere zijn? Of is het je ego met al haar ballast, angsten, oordelen en.. zooi? Veroordeel haar dan niet, verwelkom en bevraag haar, wat wil ze je laten zien, vertellen en laten voelen? Kijk ernaar en voel het. Bedank haar en laat haar weer gaan. Zo komen we dansend met ons ego terug bij onszelf en onze eigen kern.

Liefs,
Fiene

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!