Deze vegan gado gado met tempeh en pindasaus is goddelijk! Oh wat ben ik dol op de Indonesische keuken, jij toevallig ook? De eerste keer dat ik gado gado at was zo’n zes jaar geleden, toen ik stage liep op het tropische eiland Bali. Aan het einde van de straat waar ik woonde kon je voor €2 een bordje homemade gado gado kopen, welke met veel liefde werd gemaakt door Dewi. Bijna dagelijks plofte ik op een van de houten stoeltjes van haar warung neer om te smullen van een gevuld bord met verschillende groenten, pindasaus en tempeh. Gelukkig kan je het nu ook gewoon thuis maken, met dit vegan gado gado recept.

 

Vegan gado gado zonder ei

 

Traditioneel gezien is gado gado een gerecht met verschillende gekookte groenten, aardappelen, ei en pindasaus. Zoals je misschien wel weet verwerk ik liever geen ei meer in mijn recepten, omdat dat totaal niet diervriendelijk is. Mocht je je afvragen waarom, bekijk dan dit filmpje maar eens. De eieren heb ik vervangen door gemarineerde tempeh en dat is ook heerlijk! 

Daarnaast koos ik voor rijst in plaats van aardappelen om het net even wat makkelijker te maken. Ook raad ik je aan om de pindasaus zelf te maken, want dit maakt het gerecht helemaal af. Wist je dat zelf pindasaus maken helemaal niet ingewikkeld is? In tien minuten staat dit al op tafel en geloof mij maar, deze variant smaakt véél beter dan kant-en-klare pindasaus.

 

Vegan gado gado met tempeh

 

Vegan gado gado met tempeh

 

Ik denk nog vaak terug aan mijn tijd in Bali, vooral aan alle vriendelijke locals, de prachtige natuur en het lekkere eten daar. Het liefst zou ik er nog een tijd willen wonen en vanuit daar gaan werken. Wie weet, over een aantal jaar? Als je deze vegan gado gado hebt geproefd dan weet ik zeker dat je ook graag een bezoekje wilt brengen aan Indonesië.

Dit gado gado recept heeft dan wel een iets langere ingrediëntenlijst dan je van mij gewend bent, maar juist door alle verse kruiden en specerijen is het extra lekker. Heb je binnenkort een etentje met vrienden? Zet dan eens dit gerecht op tafel, weer eens wat anders dan een standaard risotto of pasta. Geniet er van!

Deze vegan gado gado met tempeh is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Leuk om te serveren tijdens een etentje

Laat je me weten wat je van deze vegan gado gado vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Vegan gado gado met tempeh

Vegan gado gado met tempeh

bosui

 

Recept vegan gado gado met tempeh en pindasaus

 

Bereidingstijd: 30-40 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

150 gram haricots verts of sperziebonen
100 gram spitskool
1 winterpeen
175 gram Aziatische tempeh (Bumi)
80 gram basmati rijst 
1/3 komkommer
Ter garnering: verse koriander, 1 lente ui en 30 gram pinda’s 

Pindasaus
80 gram 100% pindakaas
120 ml water
Blokje verse gember, 1×1 cm
1/4 ui
1 teentje knoflook
1,5 eetlepel sojasaus (of tamari als glutenvrije optie)
1,5 eetlepel ahorn siroop
0,5 theelepel sambal oelek
Scheutje sesam- of kokosolie

 

Benodigdheden

Steelpannetje
Kookpan
Groetere kookpan
Koekenpan

 

Bereiding

1. Snijd de spitskool in dunne repen. Verwijder de uiteindes van de haricots verts en snijd de boontjes door drieën. Verwijder de uiteindes van de wortel en snijd deze in dunne plakken. Snijd de komkommer ook in plakken en snijd de lente ui in dunne ringen. Hak de pinda’s even fijn met een groot scherp mes.

2. Snijd de knoflook, gember (zonder schil) en ui fijn. Doe deze in een steelpannetje met een scheutje olie en bak in een paar minuten goudbruin.

3. Zet het vuur wat lager en voeg de pindakaas toe en roer dit erdoorheen. Voeg daarna het water beetje voor beetje toe en roer alles door elkaar. Breng de pindasaus daarna op smaak met de sojasaus, ahorn siroop en sambal en roer dit nogmaals door elkaar. Zet daarna het vuur uit en laat even staan. 

4. Kook de rijst zoals beschreven op de verpakking en breng op smaak met zout. Ga ondertussen door naar de volgende stap.

5. Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de blokjes tempeh in 5 minuten krokant. Roer af en toe even om.

6. Doe de boontjes in een pan met ruim (kokend) water en breng aan de kook. Kook ze in 10 minuten gaar en voeg halverwege de plakken wortel toe en kook deze 6 minuten mee. Voeg op het einde de repen spitskool toe en kook deze 3 minuten mee. Breng de groenten op smaak met zout en giet alles daarna af in een vergiet.

7. Verdeel de verschillende groenten, rijst en tempeh over de twee borden. Leg de plakjes komkommer aan de zijkant neer. Garneer met een flinke schep pindasaus, fijngehakte lente ui, pinda’s en koriander. Enjoy!

Tip: Mogelijk heb je wat pindasaus over. Liever te veel dan te weinig, toch? En anders kan je het altijd toevoegen als dressing bij een Aziatische salade.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz