fbpx

De herfst is buiten duidelijk in aantocht, dus wat mij betreft wordt het dan ook tijd voor herfst in huis! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij gaat het begin september altijd al een beetje kriebelen. De zon gaat wat lager staan waardoor het licht wat zachter is, het wordt steeds vroeger donker en hoppa, de herfstkriebels slaan toe! Het hoge knusheidsgehalte is echt iets wat ik heel fijn vind aan de herfst. Lekkere kruidenthee drinken, dekentjes op de bank, pantoffels aan, kleine lichtjes, warme truien, boswandelingen inclusief mutsen en sjaals, boeken lezen.. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mooiste kleuren die in de natuur verschijnen.

Je hoort het al, ik ben een groot fan van de herfst. Al keldert mijn energiegehalte met een rotgang omlaag, ik heb veel liefde voor dit seizoen! Oorspronkelijk is het natuurlijk ook de bedoeling dat we een stuk langzamer gaan leven tijdens deze koudere maanden en ons terugtrekken in ons huis. Ik stel dan ook voor dat we allemaal even paar stappen minder hard gaan lopen en ons helemaal laten omvatten door wat de natuur ons probeert te vertellen: doe rustig aan, slaap meer, blijf lekker thuis als je geen puf hebt en doe alsjeblieft rustig aan op je werk. Leef met de seizoenen.

 

Herfst in huis met kinderen


Dit seizoen leent zich ontzettend goed voor leuke activiteiten met (of zonder) kinderen. Ik schrijf ‘of zonder’ omdat veel activiteiten ook heel leuk zijn om alleen, met vrienden of familie te doen. Op mijn bucketlist staan weer veel ideeën voor deze herfst en hij wordt, as we speak, nog steeds aangevuld. Door zulke activiteiten te doen haal je ook de herfst in huis.

Je kan aan het begin van de herfst bijvoorbeeld, wanneer de appels nog aan de bomen hangen, naar de pluktuin gaan om appels te plukken en er vervolgens heerlijke appelmoes van maken. Wij hebben dit hier al gedaan en oh.. wat rook het hier heerlijk naar appels en kaneel!

Over een paar dagen ga ik met een vriendin en de kinderen naar een pluktuin waar je pompoenen kunt rapen. Dat is toch vele malen leuker dan je pompoenen in de winkel kopen? Je haalt ze direct waar ze vandaan komen. Dat is ook zoiets moois aan deze activiteiten voor kinderen. Ze leren gelijk waar het eten eigenlijk vandaan komt en je kan hierbij heel mooie gesprekken voeren over de natuur.

 

herfst-in-huis

herfst-in-huis

 

Leef met de seizoenen

 

Praat over de seizoenen, hoe en waarom de natuur in de loop van het jaar steeds zo verandert en zoek herfstschatten met ze in het bos. Laat wel wat over voor de bosbewoners die deze schatten hard nodig hebben in de winter om te overleven. Dit is echt een manier om de liefde en het respect voor de natuur te vergroten bij kinderen en hierdoor hun manier van omgaan met de natuur. Ik kan nog wel drie kantjes volpennen over leuke herfstactiviteiten, maar ik wil ook nog andere dingen met je delen. Als je nog meer inspiratie wilt, kijk eens op mijn Instagrampagina. Daar neem ik je mee in alle herfstactiviteiten die ik deze herfst doe.

 

Meer herfst in huis


Geuren doen veel met de sfeer in een huis, maar je wilt natuurlijk liever geen giftige stofjes de wereld in slingeren. Een heerlijke manier om je huis herfstig te laten ruiken is het opwarmen van wat water in een pan met een paar kaneelstokjes er in. Oh, wat een gezellige geuren verspreiden zich dan door je huis! Mocht je het wat functioneler willen maken, dan kan je natuurlijk ook een lekkere appeltaart, carrot cake, speculaascake, kaneelbroodjes of pepernoten bakken, stoofpeertjes maken of een lekkere pot thee zetten met spicy chai kruiden. Zelf ben ik gek op losse thee sinds ik thee-eitjes heb aangeschaft. Gezien de afwezigheid van microplastics is dit beter voor het milieu én beter voor de gezondheid.

Dan heb ik het alleen nog maar over de geuren, maar hoe creëer je herfst in huis qua decoratie? Je kent vast wel de bekende beelden van Amerikaanse films met gigantische pompoenen in de voortuin of op het plein. Ik houd ook echt van pompoenen. Ik vind ze lekker en heel mooi om te zien. Ze zijn in allerlei verschillende tinten en smaken te krijgen. Je kan je huis dus goed herfstpimpen met echte pompoenen. Maar er kan meer.. Lampionplanten oftewel Physalis, geven je huiskamer ook gelijk een herfstige uitstraling, zoals narcissen dit in de lente doen. Je kan ze in een pot kopen en als ze uitgebloeid zijn in de tuin planten. Volgend jaar heb je ze dan in je tuin groeien! Maar mocht je alleen de takken willen, dan zijn deze bij veel bloemwinkels of op de markt ook te verkrijgen.

 

Een slinger van herfstbladeren

 

Wij hebben dit jaar takken gehaald en een paar takken gebruikt om de lampionnetjes vanaf te halen. Deze hebben we vervolgens aan een slinger te geregen met, door de kinderen gevonden, herfstbladeren. We hebben nu een mooie herfstslinger in onze herfsthoek en de kinderen zijn er apetrots op! Het leuke is, als je de slinger netjes opbergt na de herfst, gaat deze jaren mee.

Wil je ook een herfsthoek maken voor de kinderen? Zoek dan al het aanwezige speelgoed uit dat maar iets met de herfst te maken kan hebben: eekhoorntjes, vossen, kabouters, boomstammetjes, blokjes en ander speelgoed in de herfstkleuren en leg het overige speelgoed even op zolder. Zoek herfstschatten met de kinderen en leg dit er tussen (en laat ze er ook mee spelen). Leg mandjes neer (kinderen houden van mandjes en ergens iets in kunnen verzamelen), boekjes en platen over de herfst en klaar is je herfsthoek!

 

herfst in huis

 

Herfst in huis met vrienden en familie


Natuurlijk is de herfst niet alleen een seizoen om in je eentje met een dekentje en een boek op de bank te zitten. Dit seizoen leent zich ook voor gezellige etentjes en spelletjes op donkere, stormachtige avonden met vrienden. Warme chocolademelk of een pumpkin spice latte met een punt appeltaart bij de verwarming met een vriendin. Of doe gezellig samen een wellness avond met een masker, voetenbad, filmpje en een wijntje.

Zelf vind ik een kledingruil in dit seizoen altijd een goed plan! Maak je klaar voor de koude maanden. Kijk eens kritisch in je kledingkast of je alles nog wel gaat dragen deze herfst en winter en organiseer een kledingruil. Neem eens een kijkje bij dat wat jouw vrienden of vriendinnen niet meer willen dragen, misschien zit daar juist wel die trui tussen die jij helemaal gaat opdragen aankomende winter. En dit alles met lekkere hapjes en drankjes. Een nuttige én gezellige avond combineren was nog nooit zo leuk!

Hopelijk ga jij na het lezen van deze tips een ontzettend fijne en knusse herfst in huis tegemoet. Maar ook buitenshuis: zorg voor goede regenkleding, een paraplu, een warme muts en sjaal en je zult geen last hebben van die welbekende Nederlandse regen en kou! Misschien nog een leuke laatste tip: laat je ook eens natregenen, loop met je gezicht in de wind en de regen, geef je er aan over en neem daarna een warme douche en een kop thee. Je kan je hierna heel ontspannen voelen en één met onze mooie natuur!

Fijne herfst!
Liefs, Tessa