fbpx ...

We moeten zo ontzettend veel. Vaak niet eens van een ander. Maar van onszelf. We moeten fit zijn, er leuk uit zien, gevarieerd en gezond eten, duurzame keuzes maken, een opgeruimd huis, mediteren, succesvol zijn in het werk wat we doen, een bruisend sociaal leven en ook nog een perfecte relatie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Herkenbaar? Dan is het tijd om te ontstressen. Ook wel ont-moeten genoemd. En daarmee bedoel ik niet het ontmoeten van nieuwe mensen, maar juist het hebben van een iets minder stressvol bestaan.

Nutteloos zijn en even niks moeten komt vaak niet voor op onze lijst aan to do’s. We gunnen het onszelf niet altijd. En dat terwijl het juist ontzettend nuttig is. Met nietsdoen creëer je namelijk ruimte in alle vlakken van je leven. Het wordt minder chaotisch, helderder, energieker. Het maakt je zelfs productiever. Toch was ik in de auto terug van vakantie alweer bezig met mijn to do’s en schoot ik meteen weer in een oud stresspatroon. Nu heeft de lockdown mij al heel erg geholpen met wat meer voor mezelf kiezen in plaats voor het moeten, maar hieronder nog 3 tips die mij vaak helpen om simpelweg wat meer te ‘Zijn’.

 

ontstressen

 

3x tips om te ont-moeten en ontstressen

 

 1. Beperk je tot de dingen die je voeden

 

Wat we misschien niet altijd doorhebben, is dat we niet alleen voeding te verteren hebben. Alles wat we doen, iedereen met wie we omgaan en de energieën om ons heen hebben we door de dag heen allemaal te verwerken. Als je letterlijk teveel op je bordje hebt, kun je dit niet verteren en is waarschijnlijk je aarde-element ook uit balans. Maar vraag jezelf eens af: voedt dit alles je wel? Moet dit eigenlijk echt? Of ben je teveel aan het doen voor een ander?

Een simpele oefening om hier meer inzicht in te krijgen, is door alles op te schrijven en letterlijk op een bordje voor je neer te leggen. Dus schrijf op post-its alles wat je nu moet van jezelf en doet: de mensen met wie je omgaat, de activiteiten, het eten wat je eet, etc. Wat voor een gevoel krijg je als alles zo voor je ziet liggen? Is het veel? Is het weinig? Krijg je er energie van? Word je er blij van? Is dit denk je wat je nodig hebt in je leven? Is het meer ‘ik wil’ of ‘ik moet’?

Sorteer vervolgens alle briefjes. Haal weg wat echt weg mag, laat liggen wat mag blijven en vervang wat vervangen mag worden voor iets wat je wél voedt. Vanuit daar kun je ook de vertaling maken naar je dagelijks leven.

Toen ik een tijdje geleden bovenstaande oefening deed en letterlijk zag liggen wat ik allemaal moest van mezelf, schoot ik eigenlijk een beetje in de lach. Het gaf me het inzicht dat ik zelf mag kiezen naar wat en wie mijn energie gaat. Maar ik realiseerde me ook dat ik dingen niet altijd voor mezelf deed, maar voor een ander. En daar is op z’n tijd niks mis mee, maar wel als dingen niet jouw verantwoordelijk zijn. Als je dit een langere periode doet, ligt een burn-out vaak ook op de loer. Teveel doen wat niet in lijn is met het pad van je hart, brand je op een gegeven moment helemaal op.

 

 

2. Ontstressen in een niet-westerse cultuur

 

Een aantal jaar geleden woonde ik voor een paar maanden in Paramaribo, Suriname. Daar realiseerde ik me voor het eerste dat de druk in onze westerse wereld groot is. Er wordt ontzettend veel van ons verwacht. We hebben hier geleerd dat als we maar druk bezig zijn en maar doorgaan, we liefde en waardering krijgen. En dat terwijl je ook liefde en waardering kunt krijgen zonder nuttig te zijn. Door dit te vragen aan een ander of nog beter: dit aan jezelf te geven. Ik heb in Suriname twee maanden nodig gehad om te wennen aan het trage tempo daar. Ik hoorde daar regelmatig: ”als het niet vandaag komt, dan komt het morgen wel. Of niet”. Na die twee maanden ben ik dat gaan omarmen. Ze leerde me dat er heel weinig nodig is om gelukkig te zijn. En als je dat als uitgangspunt neemt, dan moet er eigenlijk ook niet meer zoveel.

Toen ik een tijdje geleden een beetje ten onder ging aan al het ‘moeten’ en de Surinaamse ‘alles-komt-vanzelf-goed-mindset’ weer in me omhoog borrelde, stelde ik mezelf ook een aantal vragen. Waarom lukt het me eigenlijk niet om te ontstressen en juist gewoon te ontspannen? Waarom moeten dingen eigenlijk zo snel? En wat gebeurt er als het iets langer duurt? In hoeverre moet het eigenlijk echt allemaal? En moet het nu?

Door deze vragen aan mezelf te stellen, realiseerde ik me ook dat dingen soms best even kunnen wachten of eigenlijk niet zo van meerwaarde zijn. En dat zorgt vaak weer voor een stuk minder stress. Het hoeft allemaal niet meteen en al helemaal niet perfect.

 

ontstressen

 

3. Plan tijd in waarin niks moet

 

Yes, plan me-time in! Tijd waarin je even niks moet. Waarin er ruimte is voor alles wat je wil. Haal jezelf uit de ratrace en geef jezelf de toestemming om he-le-maal niks te doen. Of hersenloos te Netflixen, de natuur in de gaan, te mediteren, in bad, van je af schrijven, te reflecteren, een massage. Vooral alles waar jij op dat moment zin in hebt. Waar jij op dat moment van oplaadt en ruimte van krijgt. Dus wat heb je nodig op dat moment? Laat dit moment ook regelmatig terug komen. Misschien wel wekelijks. Hiermee voorkom je dat je geen stress krijgt van alle dingen je wil doen. Dat overkomt mij namelijk nog wel is.

En waarom nou inplannen? Er is iets magisch aan dingen opschrijven. Ze gebeuren dan vaak ook echt. Zoals Sanny Verhoeven in The Sanny Side up planner ook zegt: ”Wat er niet in je planner staat, gebeurt ook niet”.

O, en andersom werkt het ook. Als jij behoefte hebt aan tijd om te ontstressen, pest jezelf dan niet met een overvolle planning. Maar klap, als het even kan, je laptop dicht en ga iets voor jezelf doen. Pak die rust. Je zult zien dat je daar uiteindelijk meer mee bereikt dan jezelf tot het uiterste blijven drijven terwijl er niks uit je vingers komt. Probeer het maar is!

Lukt het jou al om te ontstressen door de dag heen of waren deze tips erg welkom?

Liefs,
Amy 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.