fbpx

Wist je dat er elk jaar ongeveer 1 miljoen fietsen worden afgedankt en voor afval worden achtergelaten? Dat kan anders, dachten ze bij Roetz Bikes. Want veel onderdelen, zoals bijvoorbeeld het frame, zijn nog prima te gebruiken! Een paar maanden geleden werd ik uitgenodigd bij de Fair Factory van Roetz, om te zien hoe deze circulaire fietsen worden gemaakt. Hier worden de oude frames versmolten tot nieuwe frames en daarnaast worden andere bruikbare onderdelen ook opnieuw hergebruikt. Op die manier geef je een oude fiets weer een nieuw leven, hoe tof is dat? 

 

De duurzame fietsen van Roetz Bikes

 

Ook nieuwe fiets werd hier met liefde gemaakt. Ik fiets namelijk al een paar maanden op een hippe lichtblauwe fiets, die ik grotendeels zelf heb ontworpen. Deze duurzame fietsen kan je namelijk helemaal zelf samenstellen, van de kleur tot het soort spatbord en je favoriete handvaten. Ik koos voor het Vigour model, een wat sportiever model. Deze vond ik erg tof vanwege de retro look. Maar ze hebben ook veel andere modellen, zoals klassieke stadsfietsen of elektrische fietsen. 

Het was liefde op het eerste gezicht toen ik mijn fiets voor het eerst zag en nog steeds ben ik er ontzettend blij mee. Ik koos voor een fiets in de kleur Vintage Blue, want als je mij een beetje kent dan weet je dat dat mijn lievelingskleur is. Mijn vorige keuken had ik zelfs in die kleur geverfd! Daarnaast koos ik voor houten spatborden en handvaten van kurk, om een beetje natuur terug te brengen in mijn fiets. Wat ik niet wist is dat die kurken handvaten ontzettend zacht aanvoelen en heerlijk in je handen liggen tijdens het fietsen.

 

duurzame-fietsen

duurzame-fietsen

 

Mijn persoonlijke ervaring met Roetz

 

Wat ik ook zo mooi vind aan Roetz is dat ze een sociale werkplaats hebben, waar ze samenwerken met mensen die afstand hebben van de arbeidsmarkt. Ze geloven erin dat iedereen bruikbare talenten heeft, ondanks hun cv of geschiedenis. Deze mensen werken met veel passie aan de duurzame fietsen en hebben veel oog voor detail. Ook worden deze fietsenmakers aangemoedigd om een erkende opleiding als fietstechnicus te volgen, zodat ze met een diploma op zak klaar zijn voor de toekomst. Dat vind ik een mooie gedachte en door een fiets bij Roetz te bestellen support je deze visie alleen maar.

Daarnaast fietst mijn nieuwe fiets echt als een trein! Ik merk dat ik lekker door de straten van Amsterdam kan sjezen en echt prima alle grachtjes op kan klimmen. Ook heb ik niet het idee dat ik veel kracht moet zetten om vooruit te komen. Bovendien heb ik gekozen voor een stalen mandje aan de voorkant, welke elke dag weer handig blijkt te zijn. Zo ging ik gisteren nog een voorraad boeken naar de kringloop brengen en legde ik deze stapel gewoon voorin. Ook als ik boodschappen doe voelt het voor mij een stuk veiliger om mijn tas voorin te leggen, in plaats van dat deze hangt de bungelen aan mijn arm.  

Kies je favoriete model, kleur en pas de fiets aan naar jouw behoeften. Ik weet zeker dat je jarenlang plezier gaat hebben van deze hippe fiets! Bekijk hier het aanbod van alle duurzame fietsen. Heb je nog vragen over deze fiets? Laat het mij dan weten in de comments! 

 

duurzame-fietsen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Roetz Bikes. Lees hier mijn disclaimer. 

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)