fbpx

Betaalbaar duurzaam zijn, hoe doe je dat? In deze tijd van klimaatverandering, en al helemaal na het afgelopen klimaatrapport, de overstromingen in Limburg, de bosbranden in zelfs Siberië en Canada, kan je bijna niet meer om het woord ‘duurzaam’ heen. De aarde warmt op, klimaatverandering is absoluut een feit. Ik merk om mij heen dat er heel verschillend op het woord duurzaam gereageerd wordt. Van enthousiast, naar twijfelachtig tot ronduit opstandig. Het vergt ook aardig wat aanpassing in ons leven, dus die laatst genoemde reactie is helemaal zo gek nog niet.

Er komt een bepaalde onzekerheid bij nieuwe dingen kijken en wie zegt nou dat het allemaal zo’n groot verschil maakt? Waarom zou jij jouw leven dan overhoop gooien? Die onzekerheid komt vaak vanuit de veronderstelling dat alles in één keer perfect zou moeten zijn of het vooruitzicht dat mensen allerlei verwachtingen gaan vormen dat je dan gelijk in alles wat je doet duurzame keuzes maakt. Misschien besluit jij wel om alleen zonnepanelen te nemen en vind je het daarna wel weer welletjes. Of misschien is afval scheiden al een hele stap en dat is ook prima! Alle beetjes helpen namelijk.

 

betaalbaar duurzaam

 

Alle beetjes helpen

 

Als iedereen maar iets zou doen, zou dat op grote schaal al zoveel verschil maken. I know, ook met deze boodschap word je doodgegooid op het moment. Toch denk ik dat deze boodschap niet duidelijk genoeg gemaakt kan worden, omdat er in velen van ons nog, onbewust, de ‘alles of niets overtuiging’ schuilt. Ik loop er zelf ook vaak genoeg tegen aan en ja, ik maak ook mee dat mensen dan commentaar hebben op de dingen waarbij ik dan een keer geen duurzame keuze maak. Terwijl ik al zoveel dingen wel doe.

We zijn geneigd te zoeken naar wat er beter kan, bij onszelf én bij anderen, en niet naar wat er wel al goed gaat. Geef jezelf eens een complimentje voor wat jij al doet voor de aarde, geef een ander eens een complimentje voor wat hij of zij al goed doet. Want dat mag best wel wat meer gezien én genoemd worden.

 

Betaalbaar duurzaam

 

Maar nu even terug naar het stukje: ‘alle beetjes helpen’. Het is al een tijdje mijn streven om in mijn dagelijks leven te onderzoeken welke duurzame en haalbare alternatieven er zijn voor de dingen die ik alleen, of samen met mijn gezin, wil kopen en doen. Het leven te kunnen vieren op een duurzame manier! Want het leven moet gevierd worden, toch? Daar zit wel gelijk een maar aan, namelijk: soms kan het zo ontzettend veel duurder zijn om een dergelijke keuze te maken, vandaar dat ik dit wil combineren met een oog op de portemonnee. Hoe vinden we betaalbare alternatieven waarmee we de aarde niet schaden?

Het kostenplaatje is denk ik de grootste reden waarom niet iedereen juicht bij het idee om bij hun keuzes op te letten of het wel duurzaam genoeg is. Maar er is goed nieuws! Want ik kom er steeds vaker achter dat betaalbaar duurzaam kan! Jazeker, het vergt wat onderzoek, maar dat doe ik met liefde voor je. Dus, stay tuned. Via deze blog en mijn eigen Instagramaccount Groene Slingers stuur ik mooie tips jouw kant op. Maar ik laat je nu natuurlijk niet met lege handen achter: hieronder deel ik al 10 manieren om betaalbaar duurzaam bezig te zijn!

 

betaalbaar duurzaam

 

10 manieren om betaalbaar duurzaam bezig te zijn

 

1. Koop alleen als het noodzakelijk is en als je koopt: tweedehands. Er zijn al zoveel producten op de wereld en vaak is dat wat jij zoekt, iets wat een ander niet meer nodig heeft. Marktplaats, Vinted, kringloopwinkels, vraag rond bij vrienden, familie, kennissen. Er zijn veel mogelijkheden om aan tweedehands spullen te komen.

2. Pak niet het vliegtuig als je op vakantie gaat, maar ga dichtbij op vakantie, pak de trein of de fiets.. Want een heerlijke vakantie kan je in eigen land, of in één van onze buurlanden ook hebben! Of wat dacht je van interrailen door heel Europa?

3. Start, of neem deel aan een buurtmoestuin en verbouw met elkaar jullie eigen groenten en fruit. Goed voor de portemonnee, goed voor de band met buurtgenoten, goed voor je gezondheid en goed voor de aarde!

4. Stop of minder met het eten van vlees en vis. Dat scheelt wel wat centen. Al zou dit, naar mijn mening, niet je hoofdmotivatie moeten zijn. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer.

5. Maak je eigen schoonmaakproducten. Dat kan ontzettend simpel en ga ik over een tijdje met je delen via een blog.

6. Laat je doucheritueel 5 minuten duren en zet de douche niet te warm.

7. Wij zetten de verwarming nooit hoger dan 19 graden. Als we weg zijn, of ’s nachts, gaat deze op 16 graden.

8. Schaf zonnepanelen aan. Het geld dat je daaraan besteedt ga je na een tijdje dubbel en dwars terugverdienen. De subsidie op zonnepanelen is helaas gestopt, maar er zijn zeker nog financiële regelingen die het voor jou betaalbaarder kunnen maken om ze in eerste instantie aan te schaffen. Informatie hierover kan je vinden op de website van Rijksoverheid.

9. Doe de auto weg en koop een elektrische fiets. De aanschaf van de fiets kost even wat, maar daarna bespaar je ontzettend in maandelijkse lasten en brandstof. Als je verder moet, kan je heerlijk met de trein. Lekker naar buiten kijken of een boekje lezen, terwijl de trein voor jou rijdt. We hebben het in deze tijd allemaal over dat we zo graag willen onthaasten. Dit kan een manier zijn om dat te doen. Geen haast hebben, op je gemakje op weg naar je bestemming. Moet ik er wel even bij zeggen dat je dan natuurlijk niet gestrest moet worden van de drukte in treinen, of vertragingen. “Accept it, as if you had chosen it” is mijn mantra op zo’n moment.

10. Verkoop jouw afgedankte spullen op Marktplaats, Vinted of de plaatselijke rommelmarkt. Iemand anders blij, jij weer wat rijker! Top toch?

 

Een compliment voor jou!


Wanneer jij ideeën en tips hebt, laat het dan hieronder in de comments weten. Hoe meer we met elkaar delen, hoe minder we allemaal los van elkaar het wiel hoeven uit te vinden en daardoor wordt het een stuk laagdrempeliger om betaalbaar duurzaam bezig te zijn. En dan sluit ik nu graag af met dat complimentje voor jou en voor mij. Gewoon, omdat we ons in dit onderwerp verdiepen en dat is al super!

Liefs,
Tessa

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!