fbpx ...

Vandaag ontmoette ik Hannah en Hannah is voor mij officieel een held. Ik zal je vertellen waarom. Het begon allemaal met een Marktplaats advertentie. Mijn hubby en ik besloten op een regenachtige zaterdagmiddag nog even vlak voor sluitingstijd naar een meubelwinkel te gaan voor een nieuwe salontafel. Zo gezegd, zo gedaan, en zo stonden we nog geen uur later niet alleen een nieuwe salontafel, maar ook spontaan en nieuwe kast achter in de bus te stouwen. Toen we eindelijk alle spullen op hun plek hadden gezet, kwamen we er al gauw achter dat de kast die er voorheen stond nu toch écht behoorlijk in de weg stond.

 

Held op… gympies?

 

Na het plaatsen van een advertentie op Marktplaats kwamen er al snel reacties binnen, waaronder eentje van Hannah. Hannah zou hem de volgende dag ophalen in haar pauze. “Hmmm in haar pauze, dat denkt ze snel te doen”, dacht ik toen. Om 12 uur stuurde ze een berichtje: “Ik pak nu de tram.” De tram? Geen auto? Misschien wacht een vriend hier op de hoek van de straat? Of misschien komt ze echt alleen en is het een soort Hulk-versie van de Hannah die ik in mijn hoofd heb? Om half 1 belde ze aan en toen ik de deur opendeed verdween mijn fantasiebeeld over Hannah compleet. Want daar was ze dan. In haar eentje, klein en smal, met blonde krullen en gympies.

Ze had ook nog eens een heel schattig stemmetje. “Je weet dat deze kast wel een beetje groot is, Hannah?” vroeg ik nog. “Ga je die wel kunnen tillen in je eentje?” “Ja,” zei ze, “ik heb er wel vertrouwen in dat het lukt.” We wilden haar nog helpen tillen tot aan de tramhalte, maar ze weigerde. En zo verdween ze in haar eentje, nog een beetje wiebelend met die grote kast onder haar armen.  Achteraf waren we samen nog in gesprek. Zou ze het redden? Zou ze hulp aangeboden krijgen van langsfietsende mensen, die plotseling stil gaan staan en helpen met tillen? Zou ze hun hulp überhaupt aannemen? Het leek waanzin..

 

hannah de held

 

 

Wat het soms moeilijk maakt om heldhaftig te zijn

 

En toch, ergens snap ik haar wel, die Hannah. Ik weet namelijk wat het is om single te zijn op een leeftijd waarop al je vriendinnen al een man en vaak ook een gezin hebben. Dat is af en toe een eenzaam bestaan. Want die vriendinnen staan namelijk nooit ’s nachts in hun eentje in de afvoer te porren omdat de keuken overstroomt. Nee, die roepen hun vent om NU de afvoer te fiksen!  En als zij een nieuwe kast willen hebben sturen ze manlief met auto en al op het adresje af; hij regelt het wel. Maar niet iedereen heeft die luxe.

Dus wat doe je dan, als je een alleenstaande, zelfstandige vrouw bent die graag vooruit wil in het leven? Dan pak je de tram in je lunchpauze om zelf even een kast op te halen en mee te slepen naar huis. Want als je dan ’s avonds op je bank zit en die kast ziet staan met jouw spullen erin, dan ben je super trots en zeg je weer even tegen jezelf: “Ik heb helemaal niemand nodig, I got this!

 

Wees je eigen held

 

Maar willen en doen zijn soms twee hele uiteenlopende dingen. En ik weet natuurlijk helemaal niet of Hannah er ook echt alleen voor staat, maar ik weet wel dat ik het nu helemaal niet meer zo zwaar heb als toen. Ik sta er namelijk niet meer alleen voor, en toch zakt de moed mij soms in de schoenen bij een waslijst aan taken. En vaak genoeg zijn er dingen die ik eigenlijk heel graag wil, maar uiteindelijk niet doe door gebrek aan motivatie, tijd of energie. En toch knaagt het, want ik houd mezelf tegen.

Hannah heeft mij weer even wakker geschud door te laten zien wat er allemaal mogelijk is met een beetje lef. Wat er mogelijk is wanneer je niet afwacht tot een ander je helpt, maar je zelf een plan maakt en er gewoon voor gaat! En daarom Hannah, ben jij mijn held van vandaag. Want je zag, kwam en overwon. Al ben je onderweg gestrand met je kast en heb je toch een taxi gebeld, jij hebt ’t gewoon gedaan in je eentje. Jij had niemand nodig, je was je eigen held. “Ik heb er wel vertrouwen in.” Dat zinnetje ga ik wat vaker tegen mezelf zeggen. En het dan ook gewoon doen. Dankjewel Hannah.

Liefs,
Renate

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.