fbpx ...

Er gebeurt een hoop in de wereld. Ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn. Om daar niet helemaal in meegesleurd te worden, is het belangrijk om goed geaard te zijn. Dit betekent dat je dichtbij jezelf blijft en energetisch stevig op de grond staat. Je bent dan volledig in het hier en nu en aanwezig in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, je je niet meer zo laat leiden door negatieve gedachten en je stabieler in het leven staat. Klinkt heerlijk toch?

Er zijn best wat dingen die je kunt doen om dit voor elkaar te krijgen. Toch heb ik er een hele tijd niet aan toegegeven. Ik vond het stiekem altijd maar een beetje een saai onderwerp binnen de spirituele wereld. Ik zag er niet meteen het nut van in. Totdat ik niet meer zoveel voor elkaar kreeg en overal was, behalve hier, als mens, genietend van mijn leven. Mijn aarde-element was volledig uit balans.

 

Wat is het aarde-element?

 

Vorig jaar zomer was ik op een retreat waar de vijf elementenleer centraal stond. Dit is een belangrijke theorie binnen de Traditionele Chinese geneeskunde. Deze theorie gaat uit van vijf elementen in de natuur: metaal, water, hout, vuur en aarde. Tijdens het retreat stond er elke dag een element centraal. Ik vond dit super interessant. Elk element is namelijk gekoppeld aan een orgaan, smaak, zintuig, emotie of seizoen. Maar ook aan een bepaalde klacht. Het gaat uit van de gedachte dat alles met elkaar in verbinding is en dat is ook iets waar ik heilig in geloof. Door dit leren, kan je heel gericht werken aan het in weer in balans brengen van een bepaald element, waardoor je klachten in het dagelijks leven verminderen.

Op dit moment bevinden we ons in de nazomer. Een overgangsperiode, want we bewegen van de zomer naar de herfst. Het aarde-element is aan dit ‘seizoen’ gekoppeld. En dit element heeft alles te maken met goed geaard zijn. Natuurlijk is het altijd belangrijk dat je aarde-element in balans is, maar in deze periode helemaal. Juist door die verandering van seizoen, kan er ook van alles in jou bewegen. Dan kun je maar beter stevig gegrond zijn.

 

goed-geraard-zijn

 

Wanneer is je aarde-element uit balans?

 

Ben je de laatste tijd veel aan het piekeren, heb je een slechte concentratie, zorg je vooral voor anderen in plaats van voor jezelf, heb je veel trek in zoetigheid, voel je je gestrest, vermoeid, zwaar of misschien zelf wel depressief? Dan een grote kans dat je slecht geaard bent.

Op het moment dat je aarde-element wel in balans is, voel je je stabiel en sta je goed in verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Je hebt de touwtjes zelf in handen en voelt je daar ook zelfverzekerd in. Je staat in je kracht en je geniet van het leven. Van een langsvliegend vogeltje tot aan een mooi compliment.

 

5x tips om goed te aarden

 

Kom je er bij het lezen van dit artikel achter dat je misschien ook wel iets meer aandacht kan besteden aan jouw gronding? Of wist je dit stiekem al? Dan geen zorgen. Er zijn genoeg, relatief simpele, dingen die je kunt doen om weer wat meer in balans te komen:

 

Wortels visualiseren

 

Visualiseren, de een is er beter in dan de ander. Mij gaat het steeds beter af, dus laat je vooral niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Letterlijk ‘wortels’ visualiseren is namelijk een hele krachtige oefening om wat steviger in je schoenen te staan. En met wortels bedoel ik niet de oranje wortels, maar die grote, dikke en stevige wortels zoals een gezonde boom ze heeft.

Het mooie is, is dat je werkelijk overal kan doen. Dus arriveer je op je vakantieadres of op een verjaardag, maak dan altijd even contact met je voetzolen en visualiseer dan dat er hele dikke wortels vanuit je voetzolen diep de aarde in gaan. Het helpt mij soms ook wel om, in gedachten, naar mijn voetzolen te ademen.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik altijd een beetje sceptisch was over het hele visualiseren en de kracht hiervan. Heb jij hier ook zo je bedenkingen bij? Dan vind je het misschien wel leuk de volgende oefening te doen: trek je huisgenoot, vriend of vriendin van de bank en ga achter degene staan. Jij staat dus met je buik tegen zijn/haar rug aan. Til hem/haar op en onthoud hoe dit voor je was. Zet diegene dan weer neer, laat hem/haar de ogen sluiten en een paar minuten wortels vanuit de voetzolen visualiseren. Til diegene dan weer op en laat je verrassen door het verschil.

 

Maak contact met de aarde

 

Misschien een beetje een no-brainer, maar ga de natuur in en maak letterlijk contact met de aarde. Loop het park in waar je even vijf minuten heel bewust met blote voeten over het gras loopt of misschien loop je zo het bos in waar je een paar bomen kunt knuffelen of met beide voeten doorheen kunt lopen. Het strand is ook een hele fijne optie. Het zand prikkelt namelijk de drukpunten onder je voeten en die brengen je ook weer meer in balans. Ik ervaar altijd een beetje een drempel om de natuur op te zoeken, maar als ik dan eenmaal buiten ben geweest, voel ik me weer helemaal opgeladen. Geen mogelijkheid om eropuit te gaan? Met je blote voeten door je huis of tuin lopen doet soms ook wonderen.

En als je dan toch in de tuin bent, ga daar dan lekker aan de slag. Letterlijk met je handen in de aarde. Maak hier een bewuste oefening van door de verbinding met de aarde te voelen. Dit kun je overigens ook doen met je kamerplanten, die hebben ook één of twee keer per jaar verse aarde nodig.

 

Voed jezelf

 

Op het moment dat je aarde-element uit balans is, is het verstandig om jezelf te voeden en niet te vullen. De kleur is bij het aarde-element hoort, is geel. Gele voeding versterkt dus je aarde-element. En helemaal als deze voeding letterlijk uit de aarde komt. Denk aan wortel, pompoen, venkel of zoete aardappel. Een soep van oranje groenten is dus een heel goed idee als je je aarde-element wilt voeden.

 

Goed geaard zijn

 

Uit je hoofd, in je lichaam met aanraking

 

Aarden heeft ook alles te maken met in je lichaam zakken en uit je hoofd komen. Wat daarbij kan helpen is aanraking. Van jezelf of van een ander. Denk aan een massage of misschien wel een reiki behandeling.

Wat ook heel fijn is, is om voor het slapen je voeten en onderbenen stevig te masseren met een aardende olie, zoals vetiver. Daar lopen de energiebanen die je helpen meer te aarden. Een belangrijk drukpunt hierbij is maag 36. Deze zit ongeveer vier vingerbreedtes onder je knie. Via Google vind je een plaatje van de exacte plek. Druk dit punt met aandacht ongeveer twee minuten in en je zult merken dat de energie naar beneden verplaatst.

Je zou dit ook kunnen combineren met een magnesium voetenbadje vooraf. Hiermee verplaats je niet alleen de focus naar beneden, maar magnesium zorgt er onder andere ook voor dat je spieren ontspannen. Hele fijne combinatie vind ik zelf. Helemaal voor het slapen gaan!

 

Aarden met je ademhaling

 

Als je een beetje bekend bent in de wereld van mindfulness en/of yoga, dan weet je dat je ademhaling een stevig anker kan zijn. Je kunt je adem gebruiken om je aandacht meer naar binnen te richten of met je uitademing los te laten. Op het internet zijn ontzettend veel ademhalingsoefeningen te vinden die je helpen stabiliseren. Bekende zijn bijvoorbeeld de alternate nostril breathe of de 4-7-8 bodyscan.

Op het moment dat ik startte met mijn opleiding tot ademcoach, werd ik me meer dan ooit bewust dat ik ontzettend veel in mijn hoofd leefde en totaal niet in mijn lichaam. Dit maakte ook dat ik totaal niet geaard was. Mijn ademhaling en het ademwerk helpt mij ontzettend om meer hier op aarde te blijven bij alles wat zich aandient. En ook dat het veilig is hier op aarde. Daardoor is ook weer ruimte in mijn leven voor vreugde.

 

Goed geaard zijn

 

Doe wat jij nodig hebt 

 

Voor alles geldt: doe wat voor jou werkt en waar jouw behoefte ligt. De een is de ander niet en wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Realiseer je daarbij ook dat er misschien gedachten of overtuigingen in je leven waardoor het je niet lukt goed te aarden. Onderzoek dat is bij jezelf. Waarom spendeer je zoveel tijd in je hoofd of buiten jezelf? Waarom gun je jezelf de rust niet? Doorbreek deze. Ze beperken je namelijk ontzettend naar een veel vrijer en energieker leven. Een waarin je goed geaard bent en stevig op de grond staat.

Liefs,
Amy 

PS. Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn opleiding. Daarvoor heb ik nog ruimte voor een aantal oefen cliënten. Voel jij hier een duidelijk ja op? Neem dan contact met mij op, dan plannen we een ademsessie in tegen een gereduceerd tarief.