fbpx ...

Yoga wordt steeds populairder in Nederland, maar welke yogastijlen zijn er eigenlijk? Persoonlijk ben ik gek op yin yoga en ashtanga yoga. Twee totaal verschillende yogastijlen. Tijdens een yin les staat voelen en luisteren naar mijn lichaam centraal. En tijdens een ashtanga les wil ik ontdekken welke kracht er in mijn lichaam verborgen zit. Zo heb je yin en yang die samenvloeien. Maar wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. 

 

Welke yogastijlen zijn er allemaal? 

 

Tegenwoordig zijn er zoveel vormen van yoga dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hot yoga, yin yoga, hatha yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga, power yoga, noem het maar op. En waar de een niet zonder een dagelijkse vinyasa les kan, zweert een ander bij hatha yoga. Hoe vind je nou de yogastijl die bij jou past? In deze blog vertel ik je over drie populaire yogastijlen: yin, vinyasa en ashtanga. Ook neem ik je mee in de voordelen, zodat je zelf kunt inschatten waar jouw lichaam behoefte aan heeft. 

 

yogastijlen

 

Rustgevende yin yoga

 

Ik noemde het net al even kort, maar yin yoga is een langzame vorm van yoga. Het doel van een yin yoga les is het soepeler maken van je dieperliggende spieren, gewrichten en bindweefsel. Dit doe je door een aantal minuten — soms wel vijf —  in dezelfde houding te blijven zitten. Zo krijg je de kans om dieper in je lichaam te zakken en je spieren te ontspannen. Yin yoga telt 26 houdingen, waarbij iedere houding verschillende variaties kent. Bekende yin yoga houdingen zijn het smeltend hart en de vlinder. Yin yoga zorgt voor: 

  • Soepel bindweefsel. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een yogastijl opzoekt. Maar aandacht geven aan je bindweefsel is heel belangrijk. Zo ervaar je meer flexibiliteit en voorkom of verminder je overbelaste spieren en gewrichten. Heel fijn bijvoorbeeld als je van hardlopen houdt. 
  • Balans tussen yin en yang energie. Yin is de vrouwelijke en zachte energie. Yang is mannelijk en hard. In het dagelijks leven ervaren we vaak veel yang energie. We hebben het druk en we willen veel doen op een dag. Een yin yoga les brengt de yin energie terug in je lichaam en helpt de balans tussen yin en yang herstellen. Dat kan heel rustgevend zijn.
  • Minder stress. In een yin yoga les leer je om naar binnen te keren en spanning in je lichaam los te laten. Je hebt de tijd om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Misschien voel je zelfs dat je wat lichter de yin yoga les afsluit. Als je regelmatig een yin yoga les volgt, zul je merken dat je stress en spanning ook in het dagelijks leven makkelijker kan loslaten.  

Een yin yoga les stimuleert daarnaast ook je meridianen. Hier stroomt je levensenergie doorheen. Yin yoga is daarom een rustgevende vorm van yoga, voor iedereen. Zeker als je misschien veel drukte ervaart in het dagelijks leven. 

 

Vloeiende vinyasa yoga

 

Een andere bekende yogastijl is vinyasa yoga. In tegenstelling tot yin yoga, is vinyasa yoga heel dynamisch. Vinyasa —soms ook flow yoga genoemd— is een van de populairste vormen van yoga in het westen. In een vinyasa les staan de asana’s (houdingen) en je ademhaling centraal. De basis van elke vinyasa les zijn de zonnegroeten. De asana’s in een vinyasa les volgen elkaar in rap tempo op. Vinyasa yoga kent daarom veel voordelen. Het zorgt voor: 

  • Kracht en flexibiliteit. De asana’s vormen een vloeiend geheel. Elke les oefen je andere houdingen en kom je misschien achter onontdekte flexibiliteit en kracht in je eigen lichaam. Met een vinyasa les train je elk lichaamsdeel.  
  • Meer energie. Doordat je veel en snel beweegt in een vinyasa les, kun je gaan zweten. Op deze manier raak je afvalstoffen kwijt die je lichaam vasthoudt én krijg je nieuwe energie. 
  • Uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot yin yoga, heb je geen pauzes tussen de houdingen bij vinyasa yoga. Zo blijf je in beweging en vergroot je je uithoudingsvermogen. 

Vinyasa yoga is een fijne vorm van yoga als je van dynamische lessen houdt. Elke les is anders. Je hartslag gaat ervan omhoog en je versterkt je hele lichaam. Heel lekker om bijvoorbeeld je ochtend mee te starten! 

 

yogastijlen

 

Uitdagende ashtanga yoga

 

Ashtanga yoga is een van mijn persoonlijke favorieten. En met goede reden: ashtanga yoga is een uitdagende vorm van yoga, waarbij je de levensenergie die door je lichaam stroomt stimuleert. Ashtanga yoga kent zes series. In Nederland beoefenen we vaak alleen de eerste serie. De veertig houdingen in deze serie, voer je altijd in dezelfde volgorde uit. Dat kan via een geleide les of via de Mysore stijl. In het laatste geval doe je de houdingen in je eigen tempo en assisteert de yogadocent waar nodig. Als je alle houdingen doet, ben je ongeveer 90 minuten bezig. Ashtanga yoga zorgt voor: 

  • Uitdaging. Zelfs een ervaren yogi haalt veel uitdaging uit ashtanga yoga. Er zitten bijvoorbeeld gevorderde houdingen tussen zoals de kopstand en de kraai. Het is een yogastijl die je, als je hem goed wilt kunnen, meerdere keren per week moet beoefenen. 
  • Kracht en flexibiliteit. Net zoals bij vinyasa yoga, bouw je met ashtanga yoga kracht en flexibiliteit op. Je houdt elke houding vijf tot tien ademhalingen vast. En doordat je de houdingen regelmatig uitvoert, zul je snel verbetering merken en je sterker en fitter voelen. 
  • Ontspannen ademhaling. In een ashtanga les leer je ademen via de zogenoemde Ujjayi ademhaling. Deze ademhaling vergroot je mentale focus, verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en zorgt voor een rustige geest. 

Ashtanga yoga vraagt veel yang energie. Het is een vorm van yoga die geschikt is voor yogi’s die van uitdaging houden. Volgens de yogafilosofie oefen je elke ochtend —behalve op zaterdag en met volle en nieuwe maan— ashtanga yoga, om zo de dag vol energie te beginnen. 

 

Ervaar zelf de voordelen van de verschillende yogastijlen 

 

Ik hoop dat je tijdens het lezen van deze blog meer hebt geleerd over yin yoga, vinyasa yoga en ashtanga yoga. Wil je meer over de verschillende yogastijlen ontdekken? Mijn favoriete boek is Het nieuwe yogaboek van Johan Noorloos. Het is natuurlijk ook leuk om zelf wat lessen uit te proberen. Dat kan online —yoga with Adriene!— of bij een yogaschool bij jou in de buurt. 

Liefs,
Esmeé

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

yogastijlen