fbpx ...

Kan je wel wat tips voor vegan bakken gebruiken? In deze blog vertel ik je hoe je het beste kan bakken zonder eieren, roomboter en andere dierlijke producten. Toen ik zelf zo’n 4 jaar geleden startte met plantaardig eten vond ik dat best lastig. In het begin had ik vaak een ingezakte taart of een veel te droge cake, want ik begreep totaal niet hoe ik kon bakken zonder eieren. Gelukkig heb ik mijzelf door de jaren heen verschillende trucjes aangeleerd en weet ik nu heel goed hoe je er voor zorgt dat vegan baksels wél lukken. Hierbij mijn 6 tips voor vegan bakken! 

 

6x tips voor vegan bakken

 

Eieren vervangen

 

Oké, first things first! De meeste taarten en cakes worden gemaakt met eieren, welke afkomstig zijn van kippen. Voor vegan baksels kan je dit gelukkig erg makkelijk vervangen. De eerste tip die ik voor je heb om een ‘chia ei’ te maken, welke je maakt met chiazaden en water. Ik gebruik dit vaak bij vegan baksels en het werkt erg goed. Doe 3 eetlepels water in een glas met 1 eetlepel chia zaad en roer dit goed door elkaar. Laat dit 5 minuten staan en je hebt dan een plakkerig prutje, wat ook wel een chia ei wordt genoemd.

Juist omdat dit zo plakkerig is is het een goede vervanger voor ei, aangezien het goed bindt. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken bij vegan pannenkoeken en cakes, zoals deze blondies. Ook kan je één ei vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, goed gepureerde banaan. Dit kan je dan gebruiken als bindmiddel. Bij hartige gerechten gebruik je misschien liever geen fruit, dus kan je 50 gram tomatenpuree gebruiken in plaats van één ei. 

 

tips-voor-vegan-bakken

 

Zorgen dat een baksel het goed rijst

 

Nadat je de eieren hebt vervangen is er nog iets anders wat slim is om toe te voegen aan je vegan taart of cake. Namelijk baking soda (zuiveringszout)! Dit is wat anders dan bakpoeder en dit kan je makkelijk scoren bij natuurvoedingswinkels, zoals Holland & Barrett. Als je baking soda combineert met een zuur, zoals azijn of citroensap, zorgt het ervoor dat je baksel wat meer gaan rijzen. Ik voeg dit vaak toe aan cakes, om ervoor te zorgen dat mijn cake mooi omhoog komt te staan.

Doe 1 theelepel baking soda in een glas met 1 theelepel natuurazijn en roer dit door elkaar. Dit gaat even bruisen. Voeg dit als laatste stap toe aan je beslag en roer het door het beslag heen. Deze hoeveelheid heb je nodig voor ongeveer één cake of 10 muffins. Mocht je een kleinere hoeveelheid hebben, neem dan een halve theelepel baking soda met een halve theelepel natuurazijn. Baking soda is namelijk erg zout en anders wordt je baksel iets te zout. Tip: probeer deze gezonde chocolade muffins eens.

 

Smeuïger en romiger maken

 

Wil je dat je cake lekker smeuïg wordt? Voeg dan ook wat kokosolie toe. Dit is een prima vervanger voor roomboter en heeft ook geen overheersende kokossmaak. Ik voeg dit vaak standaard toe aan mijn vegan cakes. Natuurlijk is het per cake verschillend hoeveel je neemt, maar meestal voeg ik 75 gram toe voor een smeuïge cake. En wil je dat je baksel wat romiger wordt, zonder volle melk te gebruiken? Dan kan je bijvoorbeeld ook kokosmelk toevoegen. Ook kan je koemelk vaak 1-op-1 vervangen door plantaardige melk, zoals havermelk. 

 

tips-voor-vegan-bakken

 

Verschillende natuurlijke meelsoorten

 

Meelsoorten zijn standaard al vegan, maar soms is het ook fijn om te bakken met natuurlijke, vezelrijke meelsoorten. Deze meelsoorten hebben vaak een lagere glycemische index, wat betekent dat de suikers in het meel langzamer worden opgenomen in je bloed. Gevolg: je bent langer verzadigd en hebt daardoor ook minder snel weer trek in suikers.

Mijn favoriete meelsoort is het amandelmeel van Holland & Barrett. Hier vind je sowieso een uitgebreid assortiment van natuurlijke meelsoorten. Ik haal mijn meel daar vaker dan bij de supermarkt, omdat zij veel meer keus hebben. Daarnaast zijn kokosmeel en havermeel ook erg fijn voor vegan baksels. Deze drie meelsoorten zijn van nature glutenvrij, wat fijn is als je wat lekkers wilt maken voor iemand met een glutenallergie. 

 

Gelatine vervangen 

 

Wist je dat gelatine wordt gemaakt van varkensbotten? Niet echt heel smakelijk! Daarom gebruik ik zelf liever agar agar poeder, wat wordt gemaakt van zeewier. Agar agar is een natuurlijk bind- en geleermiddel en hier zit verder geen smaak of geur aan. Mocht je gelatine in een recept zien staan, onthoud dan dat 1 gram agar agar gelijk staat aan ongeveer 3 gram gelatine. Je hebt er dus veel minder voor nodig! Wil je eens wat lekkers proberen met agar agar poeder? Ga dan voor deze kokos-citroentaart of deze vegan frambozentaart

 

Voedzamer maker van cakes en taarten

 

Wil je je vegan baksels wat voedzamer maken? Voeg dan een handje noten toe! Noten zijn rijk aan gezonde vetten, welke erg goed zijn voor je brein en je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ik eet elke dag een handje noten en voeg ze ook vaak toe aan mijn cakes en taarten. Vooral pecannoten vind ik erg lekker, maar ook walnoten en amandelen zijn top. Daarnaast zorgen ze ervoor dat een baksel een betere crunch krijgt. Ook zaden en pitten zorgen ervoor dat je baksels wat voedzamer worden. 

Daarnaast is het slim om eens stil te staan bij de soort suiker je gebruikt. Ongeraffineerde suikers zijn beter voor je lichaam dan geraffineerde suikers, aangezien deze langzamer worden opgenomen in je bloed en ook nog een kleine hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ben je dol op suiker en zoetigheid? Neem dan natuurlijke suikervervangers, zoals agave siroop of kokosbloesemsuiker. Ook ahorn siroop gebruik ik zelf vaak in baksels, omdat dit een hele volle zoete smaak heeft.

 

tips-voor-vegan-bakken

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om ook wat vaker cakes en taarten te maken zonder dierlijke producten. Heb je zelf ook nog handige tips voor vegan bakken? Laat ze mij dan weten in de comments!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Holland & Barrett. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz