fbpx ...

Deze vegan mini pizza’s zijn leuk om te serveren als borrelhapje, maar ook gezellig om op tafel te zetten tijdens het diner. Je maakt deze pizza’s helemaal from scratch en dat zorgt ervoor dat ze extra lekker zijn. Zo weet je zeker dat er geen zooi in zit en bovendien ook erg leuk om dit een keer zelf te maken. Voor dit pizza recept gebruik je natuurlijke ingrediënten, zoals speltbloem, tomaten, olijven, rucola en tijm. De Italiaanse keuken staat er bekend om om niet te veel ingrediënten te gebruiken, maar wél van goede kwaliteit. En dat proef je zeker bij deze vegan mini pizza’s!

De tomatensaus maakte ik met de passata en tomatenpuree van Mutti. Ken je dit merk al? Ik gebruik het al jaren omdat mijn moeder het zelf ook altijd gebruikt tijdens het koken. En zo moeder, zo dochter, toch? Mutti werkt alleen met de beste, verse tomaten die voor 100% uit Italië komen. Deze tomaten komen zo van het veld en er komen geen kassen aan te pas. Bij veel merken is de herkomst niet te achterhalen, maar bij deze producten gelukkig wel. Bovendien zorgen ze goed voor hun werknemers en boeren, iets wat ik ook erg belangrijk vind. Persoonlijk vind ik hun smaak ook veel puurder en voller dan van andere merken binnen dit segment. Je kan dit merk trouwens vinden bij de Albert Heijn, daar koop ik het al jaren.

 

vegan-mini-pizzas

 

Vegan mini pizza’s van speltbloem

 

Deze vegan mini pizza’s bereid je in drie stappen. Eerst maak je het deeg, wat je maakt van speltbloem. De basis van dit deeg heb ik trouwens van Amber Albarda, de rest van het recept heb ik natuurlijk wel zelf verzonnen. Nadat je dit deeg hebt gekneed (voor de luie mensen onder ons: dit kan je ook met een keukenmachine doen) laat je het rijzen. Ondertussen maak je vast de heerlijke tomatensaus en snijd je alle ingrediënten fijn. De laatste stap is het beleggen van de mini pizza’s en ze lekker krokant bakken in de oven. In totaal kost het maken van dit recept je ongeveer een uurtje. 

De combinatie van de tomaten met de zwarte olijven en rode ui is erg lekker. Om de pizza’s nog wat meer smaak te geven voeg je ook wat rucola en tijm toe. En last but not least: pijnboompitten! Deze zorgen voor een goede crunch. Dit pizza recept heeft véél meer smaak dan de mini pizza’s uit de diepvries in de supermarkt, dus ga ze vooral eens proberen. Zo waan je je ook thuis in la bella Italia!

Deze vegan mini pizza’s met tomaat, olijven en rucola zijn:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Leuk om te serveren op een feestje
  • Vrij van geraffineerde suikers

Laat je me weten wat je van deze vegan mini pizza’s vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-mini-pizzas

vegan-mini-pizzas

vegan-mini-pizzas

 

Recept vegan mini pizza’s met tomaat, olijven en rucola

 

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten rijzen

 

Ingrediënten
(Voor 12-14 mini pizza’s)

Pizzadeeg
275 gram speltbloem
14 gram gedroogde gist
200 ml lauwwarm water
1 eetlepel agave siroop
1 eetlepel olijfolie
Halve theelepel zout

Tomatensaus
230 gram passata van Mutti
60 gram tomatenpuree van Mutti
2 teentjes knoflook

Garnering
250 gram cherrytomaten
2 rode uien
100 gram zwarte olijven 
3 eetlepels pijnboompitten
Handje rucola
Handje verse tijm
Snufje peper en zout
Scheutje olijfolie
Optioneel: vegan Parmezaanse kaas

 

Benodigdheden

Oven
Bakpapier
Deegroller of glas
Garde
Grote kom
Optioneel: keukenmachine met deeghaken 

 

Bereiding

1. Doe het lauwwarme water, de gist en de agave siroop in een kom en roer door elkaar met een garde, tot de gist volledig is opgelost.

2. Doe daarna de speltbloem in een grote kom en voeg het gist mengsel toe. Voeg ook het zout en de olijfolie toe.

3. Kneed het deeg 10 minuten met je handen of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Laat het deeg daarna 25 minuten rusten in een kom met een theedoek eroverheen.

4. Maak ondertussen de tomatensaus. Snijd de knoflook fijn en doe deze in een schaaltje, samen met de passata en de tomatenpuree van Mutti. Roer alles goed door elkaar. 

5. Snijd de tomaten in plakjes en de ui in ringen. Snijd ook de zwarte olijven in dunne ringen.  

6. Verwarm de oven voor op 200 °C.

7. Kneed het deeg nogmaals en maak er dan 15 kleine balletjes van, van ongeveer 35 gram per stuk. Het kan zijn dat het deeg nog wat plakkerig is, voeg dan nog wat extra bloem toe. Verdeel deze balletjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rol ze met een deegroller (of glas) goed plat. Zorg dat je minimaal 2 keer van links naar rechts rolt en twee keer van boven naar onder. De pizza’s worden ongeveer 10 cm lang. 

8. Verdeel de tomatensaus over de mini pizza’s en garneer ze daarna met de cherrytomaten, zwarte olijven, rode ui, pijnboompitten en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak ze ongeveer 15-17 minuten in de voorverwarmde oven. Elke oven is anders, dus het kan ook een paar minuten langer of korter zijn. 

9. Garneer de mini pizza’s na het bakken met rucola en tijm. Enjoy!

Tip: Ook lekker om nog wat vegan geraspte Parmezaan eroverheen te strooien. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Mutti. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

vegan-mini-pizzas

info@zonderz