fbpx ...

Deze duurzame zomerjurkjes zijn ideaal voor als je een dagje naar het strand gaat, maar ook gewoon om lekker casual te dragen. Draag jij graag jurkjes of ben je meer van de broeken? Ik heb de leukste modellen voor je op een rijtje gezet, want sustainability rocks!

Mijn moeder vroeg mij ooit eens wanneer items dan precies duurzaam zijn. “Dalí, ik heb nu een jurk aan die ik al 15 jaar heb. Dat is toch ook duurzaam?” Jazeker, iets lang dragen kan ook een vorm van duurzaamheid zijn. Want hoe langer het meegaat, hoe minder je waarschijnlijk koopt en hoe beter voor het milieu! Maar daarnaast betekent duurzame kleding ook dat een item in de gehele keten eco-friendly geproduceerd wordt. Dus van de natuurlijke grondstoffen tot de arbeiders met respect behandelen én ze een eerlijk loon betalen. 

 

Greenwashing of geen greenwashing?

 

Je ziet tegenwoordig veel greenwashing bij fast fashion ketens zoals H&M of Zara, waarbij de kleding van milieuvriendelijke materialen gemaakt wordt. Natuurlijk is dat al een hele goede stap in de juiste richting, maar onthoud wel dat deze kleding ontzettend goedkoop is en dat iemand daar aan de andere kant van de wereld de prijs voor betaald. Lees: 16 uur per dag werken en vervolgens niet eens voldoende verdienen om het gezin van eten te kunnen voorzien.

Dus ook al hebben we deze grote ketens zeker nodig voor een duurzame transitie, betekent het vaak niet dat ze volledig duurzaam zijn. Meestal zijn alleen de stoffen duurzaam en that’s it. De merken van duurzame zomerjurkjes die je in dit artikel ziet zijn gelukkig wel volledig transparant en eco-friendly. 

 

Duurzaam winkelen na The No Buy Challenge

 

Ik heb zelf net meegedaan met The No Buy Challenge en ben nog erg terughoudend in het kopen van nieuwe items. Sommige mensen vinden dat raar, want je ‘mag’ toch eindelijk weer winkelen? Deze challenge heeft mij bewust gemaakt van mijn koopgedrag en ook nu de challenge alweer een paar weken voorbij is heb ik nog niks nieuws gekocht. Mijn doel voor de toekomst is om eerst goed in mijn kast te kijken wat ik nodig heb en te bedenken of ik het goed kan matchen met andere kledingstukken, zodat ik zo min mogelijk koop. Zoals ze bij Rita Row zeggen: Buy less, choose well, make it last.

Ook stel ik mijzelf altijd de vraag: ‘Ga ik het minimaal 30 keer dragen?’ Als ik echt overtuigd ben dan pas koop ik het. Als je zelf een wat minder bewuste shopper bent kan dit een goede tip zijn. Zo creëer je een minimalistische, duurzame mindset en heb je alleen items in je kledingkast hangen die je écht leuk vindt. Ik ga zeker even kijken bij deze duurzame zomerjurkjes en wie weet hangt er binnenkort ook eentje bij mij in de kast. Wat is jouw favoriet?

Lees ook deze artikelen eens als je wat meer wilt leren over dit onderwerp!

Wat is duurzame kleding?

Hoe creëer je een duurzame kledingkast?

Wat zijn milieuvriendelijke kledingstoffen?

7x mooie eco-friendly bikini’s

 

10x duurzame zomerjurkjes

 

Daughters of India

 

daughters of india

daughters of india

De zomerjurkjes van Daughters of India zijn lekker vrolijk met een bohemian look. Ze hebben gekleurde prints, maar ook casual jurkjes in één kleur. Dit slow fashion label zorgt ervoor dat alle werknemers in Jaipur (India) een eerlijk loon krijgen en daarnaast heeft de kleding een Fair Trade certificaat. Deze jurkjes staan bij mij hoog op het lijstje voor de zomervakantie! 

 

Poppyfield The Label

 

duurzame-zomerjurkjes

poppyfield

De jurkjes van Poppyfield The Label hebben natuurlijke kleuren en prachtige prints, ik ben verliefd! Van maxi dresses tot wat kortere jurkjes, hier moet je zijn voor een duurzame zomerjurk. De kleding wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en ook staat een eerlijk loon voorop. Alle kleding wordt fair geproduceerd in hun fabriek in Bali.  

 

J LABEL

 

duurzame-zomerjurkjes

De jurkjes van J LABEL herken je aan hun prachtige kleuren en tijdloze designs. De kwaliteit van deze jurkjes is erg goed en er wordt gebruik gemaakt van eco-friendly stoffen, zoals biologisch katoen. Ook upcyclen ze dead stock materialen tot nieuwe stoffen zodat er geen verspilling is. Deze jurkjes gaan jarenlang mee en je hebt er dan ook veel plezier van in de zomer! De webshop Wolf & Storm verkoopt ook veel mooie items van dit merk. 

 

ARMEDANGELS

 

armedangels

Ik ben al jaren fan van het merk ARMEDANGELS, omdat ze veel tijdloze designs maken. Daarnaast zijn ze volledig transparant over wat ze doen, van de duurzame materialen die ze gebruiken tot de eerlijke manier waarop ze hun werknemers behandelen. Naast hele minimalistische jurkjes hebben ze deze zomer ook een aantal toffe prints in de collectie zitten!

 

Jan ‘n June

 

duurzame-zomerjurkjes

duurzame-zomerjurkjes

De collectie van het Duitse merk Jan ‘n June is erg minimalistisch, waardoor je deze jurkjes eigenlijk bij alles wel kan dragen. Of je nu een feestje hebt of gaat picknicken in een park, deze jurkjes wil je dragen. Denk bijvoorbeeld aan prachtige zwarte maxi dresses of plissé jurkjes. Laat de zomer maar komen!

 

Kings of Indigo

 

kings of indigo

kings of indigo

Ben je meer van de stoere jurkjes? Dan moet je bij Kings of Indigo zijn! Ik ben al jaren fan van dit Nederlandse merk, waarbij duurzaamheid ook voorop staat. De kwaliteit van de stoffen is prachtig en blijft jaren goed, ik spreek uit ervaring. De zomerjurkjes zijn redelijk mannelijk, zoals een jurk van jeansstof of een lekkere oversized jurk. Wat is jouw favoriet?

 

Rita Row

 

rita-row

De jurkjes van Rita Row kan je herkennen aan hun natural look. De meeste jurkjes bestaan uit één kleur, maar hebben wel een mooie pasvorm die nooit uit de mode raakt. Zoals bijvoorbeeld dit zwarte jurkje met schattige strikjes aan de zijkant. Het motto van Rita Row is: Buy less, choose well, make it last. Daarom wordt alles ook op duurzame wijze geproduceerd in Spanje en Portugal, met veel liefde voor mens, milieu en de natuur.

 

Thinking Mu

 

duurzame-zomerjurkjes

duurzame-zomerjurkjes

Ken je het eco-friendly merk Thinking Mu al? Ze hebben sinds kort een lijn die Trash heet, waarbij kleding wordt gemaakt van oude materialen en wordt gerecycled tot nieuwe items. De jurkjes van Thinking Mu zijn lekker zomers en geven je een instant feel good vibe. Van toffe bloemenprints tot basic jurkjes in één kleur, er is genoeg keuze voor elke fair fashion liefhebber! De kleding wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals biologisch hennep, biologisch katoen en tencel. 

 

Alchemist

 

alchemist

alchemist

De items van Alchemist kan je jarenlang dragen en dat vind ik ook zo tof aan dit merk! Ik heb er zelf een jumpsuit van en ook het beige zomerjurkje staat op mijn wishlist. Alles wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en ook is het gehele productieproces eerlijk. Je vindt hier veel tijdloze items, zoals jurkjes van Ecovero satijn of juist van stevig 100% biologisch katoen.

 

Beaumont Organic

 

duurzame-zomerjurkjes

duurzame-zomerjurkjes

Het Britse merk Beaumont Organic maakt mooie jurkjes van linnen en biologisch katoen. Vooral linnen is een aanrader in de zomer, zeker als de temperaturen stijgen en katoen vaak te warm is. Ze maken gebruik van natuurlijke kleuren zoals zalmroze, okergeel of zandkleur. 

Hopelijk kan ik je met deze blog inspireren om bewustere keuzes te maken en ook te kiezen voor duurzame zomerjurkjes! Zijn er nog merken die je zelf erg tof vindt en ook in dit lijstje passen? Laat het mij dan weten in de comments.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz