fbpx ...

Hoe herken je natuurlijke skincare producten? Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar er worden vaak schadelijke stoffen toegevoegd aan beauty- en skincare producten. Deze ingrediënten worden opgenomen door je huid en komen zo ook in je lichaam terecht. Daarnaast maken veel merken gebruik van microplastics, die je zo door je doucheputje spoelt en welke uiteindelijk ook in de zee terecht komen. Genoeg redenen dus om daar eens wat bewuster bij stil te staan!

 

Skincare producten die 100% natuurlijk zijn

 

Zelf ben ik soms een wandelende encyclopedie als het over voeding gaat, maar over het onderwerp natuurlijke skincare weet ik ook niet alles. Daarom interviewde ik Angela van Food for Skin. Ken je dit merk toevallig al? Ik gebruik hun producten al een lange tijd en mijn huid voelt zachter aan dan ooit. Vooral de serums zijn erg fijn! Angela heeft samen met haar zus Cathy Food for Skin opgezet, omdat ze zelf geen skincare producten konden vinden zonder schadelijke stoffen. Daar wilden de gepassioneerde zussen graag verandering in brengen. In november 2020 lanceerden ze hun eigen merk met 100% natuurlijke producten, van groentenserums tot voedende crèmes. Ik interviewde Angela over haar duurzame missie. 

We spreken af bij een hippe saladebar in Amsterdam en drinken beide een wortelsapje met appel en gember. Ja, die liefde voor groenten hebben we zeker gemeen. Ik vraag Angela over het ontstaan van hun natuurlijke skincare producten, maar ook over haar visie op de toekomst. Hoe zou zij de beautyindustrie het liefst willen zien over een aantal jaar? En hoe herken je als consument natuurlijke skincare producten zonder dat je te maken krijgt met greenwashing? Lees snel verder voor dit inspirerende interview! 

 

natuurlijke-skincare-producten

natuurlijke-skincare-producten

 

Natuurlijke skincare producten, hoe herken je ze?

 

Hoe is Food for Skin tot stand gekomen?

 

‘Een paar jaar geleden las ik een artikel over microplastics in huidverzorging en daar schrok ik van. Van een gemiddelde lik crème die je op je gezicht smeert, zitten in 60% van de crèmes wel 90.000 deeltjes microplastics! Deze kleine plastic deeltjes verdwijnen zo via je doucheputje in de zee en komen uiteindelijk ook in vissen terecht. Ik wilde mijn huid graag verzorgen met een skincare product dat 100% natuurlijk was en dus ook geen microplastics bevat. Veel merken zijn wel 70% natuurlijk, maar wat is die overige 30% dan? Er waren weinig natuurlijke producten op de markt, dus mijn zus en ik besloten om het zelf te gaan maken. We wilden dit gelijk professioneel aanpakken, want we gaan natuurlijk niet zelf in pannetjes staan roeren. Onze droom was om producten te creëren die écht goed zijn en daarnaast ook volledig vegan.’

‘Toen we eenmaal besloten hadden dat we dit gingen doen, zijn we ons gaan verdiepen in ingrediënten. We wilden de huid juist gaan voeden in de basis, in plaats van rimpels of pukkels te bestrijden. Door je huid goed te voeden worden alle microben op je huid gezond en kunnen deze de slechte bacteriën bestrijden. En als je goed voor je lichaam wilt zorgen, wat eet je dan? Groenten! Daar komt ook de naam Food for Skin vandaan.’

‘Groenten werken erg goed in huidverzorging, maar veel merken gebruiken bijvoorbeeld maar 1% tomaat. Wij wilden groenten juist nemen als hoofdingrediënt, dus ons uitgangspunt werd dat het er voor minimaal 50% in moesten zitten. Toen zijn we aan de slag gegaan iemand die hier verstand van heeft en hebben we veel testrondes gehad. Uiteindelijk ontwikkelden we een crème, een serum en een cleanser. Allemaal producten die pH-neutraal zijn en de huid juist voeden in plaats van uitdrogen. Alles werd uitgebreid getest in een laboratorium en daarna hebben we beide onze baan opgezegd om volledig voor Food for Skin te gaan. Vorig jaar in november hebben we ons merk officieel gelanceerd.’

 

Hoe ziet jouw persoonlijke skincare routine eruit?

 

‘Een stralende huid begint natuurlijk met wat je eet en drinkt. Daarnaast is mijn skincare routine is eigenlijk vrij basic. Je hebt echt geen 10 producten nodig, dat is onzin en puur marketing vanuit bedrijven. ‘s Morgens onder de douche reinig ik mijn gezicht altijd met de Carrot Cleanser, een heerlijke reiniger boordevol vitamines en natuurlijke oliën. Deze is lekker vet en niet zo agressief als andere merken, waardoor de pH-waarde van je huid ook in balans blijft. Daarna gebruik ik de Tomato Base Cream als dagcrème, deze kan je overigens ook gewoon als nachtcrème gebruiken. In de avond mix ik deze nog met een paar druppels Pumpkin Serum voor een extra voedend effect. Erg simpel dus.’

 

Op welke manier staan groenten centraal in jullie producten?

 

‘Zoals onze naam eigenlijk al zegt, we wilden laten zien dat groenten erg goed zijn voor je huid. Nu is het niet zo dat er tomaten door een blender zijn gegaan en dat je dit als crème op je huid smeert. Het proces is wel wat ingewikkelder. Zo halen wij bijvoorbeeld de basis van onze tomaten bij een pastasaus fabriek in Italië. Zij gebruiken de pitjes en de schillen van de tomaten niet, terwijl wij die juist nodig hebben. Zo zitten de pitjes van de tomaat boordevol met vitaminen en gezonde vetten, deze worden geperst tot olie en gebruikt in onze Tomato Base Cream. Daarnaast is de schil van de tomaat rijk is aan lycopeen, wat zorgt voor extra bescherming voor je huid.’

‘We kijken naar de eigenschappen van de groenten en gebruiken dit weer voor onze natuurlijke skincare producten. Zo heeft wortel een reinigende werking op je huid en zit het boordevol vitamine A, wat weer goed is tegen rimpels. Dat is ook de reden dat we een cleanser hebben gemaakt van wortel. Hetzelfde bij de serums, elke soort groente heeft weer een andere krachtige eigenschap.’

 

Wat zou je willen veranderen aan de beauty-industrie? 

 

‘Ik zou graag willen dat alles wat transparanter wordt. Dat elk merk eerlijk en duidelijk op de verpakking moet zetten wat er wel en niet in zit. En dat greenwashing verboden wordt. Ik vind dat de consument niet zou moeten zoeken naar welke producten wel of niet schadelijk zijn voor je huid, maar dat merken verplicht moeten vermelden wat er in zit. Dat er bijvoorbeeld een wet komt waarbij je moet vermelden dat er 30% chemicaliën in de producten zit, zodat je als consument ook niet wordt misleid. De verantwoordelijkheid ligt namelijk niet bij de consument, maar bij de merken zelf.’

‘We zijn hier ook zeker mee bezig, samen met The Plastic Soup Foundation en andere grote, natuurlijke merken. We willen consumenten bewust maken van het feit dat er zo veel microplastics in producten zitten. Hopelijk veranderd dat over een jaar of 10 en komt er een wet dat alles verplicht op de verpakking vermeld moet worden.’

 

natuurlijke-skincare-producten

De zussen Angela en Cathy van Food for Skin.

 

Op welke manier zijn jullie groen bezig?

 

‘Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Zo verkrijgen we onze producten zoveel mogelijk uit circulaire stromen. Ook produceren we alles in Nederland om onze footprint zo klein mogelijk te houden. Daarnaast verpakken we de producten in donker glas, niet omdat we donker glas zo mooi vinden, maar omdat het UV-werende materiaal alles langer houdbaar houdt. Ook willen we zo min mogelijk verpakkingen de wereld in helpen, daarom hebben we geen kartonnen doosjes rondom de producten zitten.’

‘Maar we zijn niet perfect, daar ben ik graag eerlijk over. Ik zou dolgraag van de plastic pompjes af willen en hier zijn we ook mee bezig. We werken alleen veel met oliën, welke zonder pompje moeilijk uit een flesje komen zonder dat het een kliederboel wordt. Dit willen we graag gaan veranderen. Wel hebben we gekozen voor een pompje uit één soort plastic, zodat het beter te recyclen is.’ 

 

Heb je per se een dag- en nachtcrème nodig of is dat eigenlijk onzin?

 

‘Nee, dat is echt onzin. Soms bevat een nachtcrème wel net wat meer vet dan een dagcrème, maar je kan een dagcrème ook prima ‘s avonds op je gezicht smeren. Net zoals bij crèmes voor mannen en vrouwen, vaak zit daar ook precies hetzelfde in. Vaak is alleen de geur anders, dus het is puur marketing om meer te kunnen verkopen. Dat is ook de reden dat wij maar één crème hebben ontwikkeld. Onze Tomato Base Cream kan je gebruiken voor dag én nacht, voedt goed en beschermd je huid ook tegen bacteriën.’

 

De groenteserums zijn voor verschillende leeftijden, zit daar een bepaalde logica achter?

 

‘We letten er echt op wat groenten met de huid doen. Zo heelt komkommer bijvoorbeeld erg goed bij onregelmatigheden en houdt het de huid zacht en soepel. Daarom is dit een fijn serum voor de leeftijd van 25 tot 40 jaar. Rond je 40ste levensjaar veranderd je huid en daarna weer rond je 55ste levensjaar. Daarom hebben we bijvoorbeeld het pompoen serum ontwikkeld voor vrouwen met fijne lijntjes. Avocado is heel voedend en houdt de huid elastisch. Daarom is dit juist weer fijn voor de wat oudere huid. Dat is de reden dat we werken met die leeftijdsgrenzen, maar die liggen natuurlijk niet keihard. Als jij op je 60ste een komkommer serum wilt smeren kan dat ook gewoon.’

 

Hoe kan ik weten of een beauty- of skincare product geen ‘zooi’ bevat?

 

‘Geloof niet alles wat op de verpakking staat, helaas moet je wel wat huiswerk doen. Diverse platformen die eigenlijk werken als curator en kunnen je helpen bij deze zoektocht, zoals bijvoorbeeld Shop Like You Give a Damn of New Habitz. Zij hebben hun huiswerk al gedaan. Bij deze platforms kan je ontdekken of producten vegan, duurzaam en zonder zooi zijn. Daarnaast heb je ook nog twee apps die ik zelf vaak gebruik, namelijk Beat the Microbead en Clean Beauty. Met beide apps kan je een foto maken van de ingrediëntenlijst en zo kan je precies zien wat er wel en niet in zit. De app geeft aan welke stoffen goed zijn voor je en je beter niet op je huid kan smeren.’

 

Wat zou je nog willen meegeven?

 

‘Blijf vooral zelf goed nadenken als je producten koopt. Te mooie beloftes zijn namelijk vaak niet waar. Hoe groter de verpakking schreeuwt dat een product eco-friendly is, hoe bedachtzamer je eigenlijk zou moeten zijn. Want waarom zou je dit als merk zo groot op de verpakking willen communiceren? Gebruik je gezonde verstand en een paar appjes om dit te ondersteunen, dan weet je zeker dat je de juiste producten kiest voor je huid.’

Ik vond het erg leuk om Angela te interviewen en hopelijk laat het jou ook bewuster nadenken over je keuzes in de toekomst. Ook ben ik erg blij dat ik dit jaar ambassadeur ben van dit prachtige merk. Heb je nog vragen over natuurlijke skincare producten of ingrediënten? Laat het mij dan weten in de comments. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Food for Skin. Lees hier mijn disclaimer. 

Wil je graag meer balans ervaren in je lichaam en mind? Ga dan aan de slag met mijn Balance e-book met 52 Ayurvedische recepten. Alle recepten zorgen voor meer balans en minder last van vervelende klachten. Klik hier om het e-book te bekijken.

info@zonderz