fbpx

Waar vind je natuurlijke zonnebrandcrème en dan het liefst eentje zonder toegevoegde ‘zooi’? Deze vraag krijg ik heel vaak van jullie, vandaar dat ik het tijd vond om hier een blog aan te besteden. Natuurlijke zonnebrandcrème beschermd je niet alleen tegen de zon, maar is ook vrij van schadelijke stoffen.  Daarnaast zitten er geen microplastics in, iets wat ik zelf ook erg belangrijk vind.

Tijdens mijn zoektocht naar natuurlijke varianten kwam ik al snel uit bij de zonnebrandcrème van Holland & Barrett. Hier hebben ze een fijne collectie van verschillende soorten zonnebrandcrème, welke naast een UVA ook een UVB bescherming bieden. Wist je dat je huid namelijk ook kan verouderen door zonnestraling als je vaak naast een raam zit te werken? Daarom is het dus verstandig om jezelf wat vaker in te smeren. Niet alleen tijdens een dagje strand, maar ook als je vaak buiten wandelt of werkt bij een raam. Ik leg je graag even uit hoe deze twee soorten stralingen precies werken! 

 

natuurlijke-zonnebrandcreme

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB straling?

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB straling? De letters ‘UV’ staan voor ‘ultraviolette straling’. De letter ‘A’ kan je gebruiken als ezelsbruggeltje voor ‘aging’ en deze straling kan het collageen in je huid aantasten en daardoor voor huidveroudering zorgen. De letter ‘B’ kan je gebruiken als ezelsbruggeltje voor ‘burning’ en dringt minder diep in de huid binnen, maar deze straling zorgt wel voor DNA-schade en verbranding door de zon. 

Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA straling en maar voor 5% uit UVB straling. Toch is het heel erg belangrijk om je huid hier ook goed voor in te smeren. UVB straling kan er namelijk ook voor zorgen dat je op jonge leeftijd al last krijgt van huidveroudering. Zorg dus altijd dat je kiest voor een zonnebrandcrème welke beschermd tegen beide soorten stralingen. Ook is het aan te raden om een speciale zonnebrand voor het gezicht te gebruiken. Niet alleen bevat een zonnebrandcrème voor het gezicht vaak een UVB filter, maar ook is deze minder vet en fijner voor je gezicht. Zo kan je daarna nog makkelijk je mascara opdoen en loopt deze niet uit vanwege een te vette crème. 

 

natuurlijke-zonnebrandcreme

 

Hoe herken je natuurlijke zonnebrandcrème zonder ‘zooi’?

 

Hoe herken je zonnebrandcrème zonder zooi? Sowieso bestaat een zonnebrandcrème altijd uit chemische filters en natuurlijke minerale filters. Hoe minder chemische filters, hoe beter! Kies daarom altijd voor een zonnebrand met minerale filters. Kijk daarnaast goed naar de ingrediëntenlijst en check of er geen oxybenzone, octinoxate, octisalate, avobenzone, homosalate en octocrylene in zit. Ja ik weet het, een hele waslijst. Daarnaast is het goed om parabenen en sulfaten ook te vermijden.  

Zo is de zonnebrand van Naïf erg natuurlijk en hiervan weet je zeker dat er geen ‘zooi’ in zit. Dit soort zonnebrandcrèmes smeer ik dan toch liever op mijn huid dan de varianten die boordevol chemische stoffen zitten. Daarnaast zijn er ook veel merken die promoten groen en plasticvrij te zijn, maar soms kan dat ook greenwashing zijn. Met de app BTMB (Beat The Microbead) kan je checken of er microplastics in het product zitten en zo weet je zéker dat je geen plastic op je huid smeert. Bovendien komen deze microplastics ook weer in de zee terecht en tasten ze het zeeleven aan. Dat wil je liever niet, toch? Dus gebruik vooral de app om producten te controleren en let daarnaast goed op de ingrediëntenlijst.

Hopelijk heb ik je met deze blog geïnspireerd om te kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Heb jij nog tips over dit onderwerp? Laat het mij dan vooral even weten in de comments!

 
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland & Barrett. Lees hier mijn disclaimer. 
info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)